Още по темата12.01.2019 / 23:42Дъщеря държи майка си заключена на

...
Още по темата12.01.2019 / 23:42Дъщеря държи майка си заключена на
Коментари Харесай

Държаната в плен баба Марийка е настанена в болница

Още по темата12.01.2019 / 23:42Дъщеря държи майка си заключена на -20 градуса

85-годишната Марийка Станчева от златаришкото село  Росно  е била държана под ключ от  щерка  си и внука си, давали и по една филийка самун дневно и вода, едвам преживее.

В същото време те взимали пенсията й и я употребявали за персонални потребности. Бабата стояла в къщата си боса и без никакво отопление, в резултат на което получила  измръзване  на крайниците и сега в под грижите на медиците в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново, пише вестник " Борба ".



Снимка: БорБа

Жената е получила измръзване на крайниците и сега е под грижите на медиците във великотърновската болница

За ужасяващия случай разбрали инцидентно след като  щерка та на  бабичка та умряла и нямало кой да вземе тялото от моргата. Градоначалникът на Златарица Пенчо Чанев се свързал с кметицата на село  Росно , с молба да отиде да потърси близки на починалата, които да вземат смъртния акт и да провеждат погребението. Тогава попаднали на внука на баба Марийка, който не пускал никого в къщата. Кметицата уведомила полицията и благодарение на униформените влезнали в дома на  жена та. Били потресени от положението, в което разкрили 85-годишната баба. Тя била боса, държала филийка самун и пиела вода от кофичка за кисело мляко. Започнала да се моли да я вземат от там и разказала за претърпяния призрачен сън.

Кметицата съдействала за настаняването на Марийка в дома за остарели хора в Златарица. Екипът на общественото заведение забелязал, че измръзванията по краката на  жена та са съществени и незабавно я транспортирали до МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “. Незабавно е била призната във Втора хирургия, където ходилата й са обработени, само че за благополучие не се стигнало до ампутация на пръстите.

„ Беше доста студено. Опитвах се да стопля дланите си с мирис. Завивах се с две одеяла “, показа пред „ Борба “ баба Марийка.

Жена та сподели още, че Бог я е пазил, тъй като в случай че от кметството не се били намесили, евентуално краят й щял да е съдбовен.

„ От кметството и дома за остарели хора ми купиха пижама, чорапи, храна. Много съм им признателна. Тук в  болница та също се грижат доста добре за мен “, съобщи тя.

От лечебното заведение към този момент са уведомили Областната дирекция „ Социално подкрепяне “, от където следва да й бъде извадена нова персонална карта, защото остарялата е била прибрана от  щерка  й и внука. Те принудили  жена та да продаде свои парцел от Пловдив и си разделили парите от договорката.

След намесата на институциите от Агенцията за обществено подкрепяне в София  издадоха заповед за предпочитано настаняване на възрастната  жена  в дома за остарели хора в Златарица. Капацитетът му обаче е цялостен, по тази причина издръжката на  бабичка та ще е за сметка на локалната хазна. / dunavmost.com

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР