Още по темата За кого е вреден мораториумът върху нови

...
Още по темата За кого е вреден мораториумът върху нови
Коментари Харесай

Приказки от 2261 нощ

Още по тематиката
За кого е нездравословен мораториумът върху нови медикаменти и лечебни заведения

Поне към 1000 пациенти ще бъдат лишени от животоспасяващи медикаменти поради тласъка на ръководещите да спестят 25 млн. лева
4 дек 2017
Властта даде заден ход за царските парцели

Делата не престават, изпълнителната власт няма да се меси нито на правосъдната, нито на законодателната, само че предложи закон
4 дек 2017 Миналата седмица ръководещите гласоподаваха мораториум върху финансирането от здравната каса на повече от дузина новаторски медикаменти за тежки заболявания, а пациентски организации заплашиха с митинги и сезиране на Европейската комисия. Премиера Борисов би трябвало сън да не го е хванало, та в събота свика на изключителна среща финансовия, здравния и вътрешния министър да обсъдят " злоупотребите с медикаменти ". Като в нискобюджетен екшън същия следобяд Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се похвалиха с разрушена незаконна група за успореден експорт на медикаменти. Не щеш ли, те се оказали таман за онкологични, ревматоидни и други болести, съвпадащи с тези от листата на мораториума. (Организаторът на схемата пък бил сирийски жител с български паспорт, само че няма известие, че е задържан.) И поради това в действителност имало дефицит на българския пазар на такива лекарства. Зам. здравен министър даже пресметна, че става дума за бизнес за към 200 млн. лева годишно.

И за всичко това страната действително наказа болните и техните близки. Изглежда, че е единственото, което й се удава, дружно с убеждението евентуално, че заканите, които ще бъдат отправени пред камерите, ще дадат нужния лечебен резултат.

Публиката обаче гледа безплодни показни акции от толкоз време, че знае сюжетите наизуст. Само ГЕРБ ги играе към този момент в продължение на над 2260 дни, на колкото възлизат до момента трите му управнически мандата - задоволително време да се вземат смислени решения и да стартират да дават резултати. От лекарския съюз подсетиха, че от години упорстват за ефикасен надзор върху лекарствената политика, защото главният преразход на здравната каса се образува от нея. Експерти питат по какъв начин е допустимо да се нанася вреда за стотици милиони посредством платени от касата медикаменти и никой да не е схванал за това.

" България се трансформира в цялост от проведени незаконни групи ", заключи в сряда в Народното събрание ръководителят на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков по различен мотив - отчетът за активността на бюрото през 2016 година По думите му настояванията за подслушване с претекст корупция са толкоз малко, че той самият не може да разбере смисъла от създавнето на специфичен орган за битка с нея. И незабавно бе упрекнат от основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на правната комисия, излъчен от ГЕРБ, че прави политически изявления.

Да, казусът им е с обстоятелствата - разрушават на пух и прахуляк разказваните в следените медии приказни сюжети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР