Още по темата Въпреки различията британският кабинет одобри сделката за

...
Още по темата Въпреки различията британският кабинет одобри сделката за
Коментари Харесай

Британският премиер не отстъпва за споразумението за Brexit

Още по тематиката
Въпреки разликите английският кабинет утвърди договорката за Brexit

След петчасова среща Тереза Мей обезпечи поддръжката на държавното управление за съглашението за Brexit. Далеч не е несъмнено дали то ще мине през Народното събрание
15 ное 2018
Тереза Мей се пробва да завоюва утвърждение за компромисната договорка за Brexit

Най-накрая Лондон и Брюксел договориха съглашение, само че следва значимият тест на утвърждение в кабинета и Народното събрание на Англия
14 ное 2018 Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че нейната промяна няма да улесни процеса по Brexit и ще сътвори неустановеност в страната. Над нея е щръкнал избор на съмнение след острата рецензия на водещи брекзитъри по отношение на контрактуваното с Европейски Съюз проектоспоразумение за напускането на съюза.

Сделката би трябвало да бъде финализирана на изключителна среща на Европейски Съюз другата седмица, само че въобще не е несъмнено дали ще получи утвърждението на английския парламент. Някои министри към момента се пробват да трансформират клаузи в документа, написа Военновъздушни сили. Текстът от 585 страници, който беше оповестен дружно с много по-кратък документ за бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел, докара до оставки в кабинета, измежду които и тази на министъра за Brexit Доминик Рааб.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Остри рецензии

Тереза Мей признава, че миналата седмица е била тежка, само че това няма да я откаже. " Политиката е сложна работа и аз съм в нея отдавна ", споделя тя пред Sky News. И предизвестява тези, които желаят да я смъкват от поста, че " това няма да направи договарянията по-лесни и няма да промени парламентарната аритметика ". Премиерът добавя, че идващите седем дни ще бъдат решаващи за бъдещето на страната.

Пред Sunday Times Рааб показва, че Англия не би трябвало да разрешава да бъде изнудвана от Европейски Съюз и би трябвало да бъде подготвена да излезе от договарянията, в случай че се наложи. " Мисля, че едно нещо липсва и то е политическа воля и решителност ", декларира Рааб.

Споразумението дефинира изискванията за английското овакантяване на съюза, в това число детайлности за дължимата сума на Европейски Съюз, за преходния интервал и за правата на европейските жители. И Лондон, и Брюксел желаят да избегнат " твърда " ирландска граница, тъй че се договарят в договорката за " авариен проект ", ако не могат да реализират дълготрайно комерсиално съглашение. Това значи, че Северна Ирландия ще остане по-тясно обвързвана с някои европейски правила, за което критиците настояват, че е неприемливо. Освен това Обединеното кралство няма да може да напусне " аварийния проект " без единодушието на Европейски Съюз. Според водещи брекзитъри проектът на Тереза Мей значи, че в реалност страната остава в съюза, само че без да има правото на глас.

Каква е позицията на лейбъристите

Лейбъристкият водач Джереми Корбин споделя, че неговата партия няма да утвърди договорката. По думите му в случай че тя не мине през Народното събрание, държавното управление би трябвало да се върне в Брюксел и да " договаря още веднъж, бързо ".

Корбин счита, че лейбъристите ще могат да договорят по-добро съглашение даже във времето, оставащо преди Brexit, настоявайки, че преходният интервал предлага " някои благоприятни условия за това ". И добавя, че различен референдум е " алтернатива за в бъдеще, само че не е алтернатива за през днешния ден ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР