Още по темата Трети пореден мандат за евроскептика Орбан Унгарският

...
Още по темата Трети пореден мандат за евроскептика Орбан Унгарският
Коментари Харесай

Важен опозиционен вестник в Унгария спира да излиза след победата на Орбан

Още по тематиката
Трети следващ мандат за евроскептика Орбан

Унгарският министър председател печели изборите в страната с помощта на твърда антиимигрантска акция
9 апр 2018
Le Monde: Тревожeн спад на медийната независимост в Централна и Източна Европа

Концентрацията на издания в ръцете на олигарсите е сериозна опасност за района
12 мар 2018 " Заради финансовите проблеми на всекидневника Magyar Nemzet притежателите взеха решение да прекратят издателската активност на медийното наличие от 11 април 2018 година Затова Magyar Nemzet и неговата онлайн версия mno.hu ще затворят ". Това изказване на издателите на един от двата маджарски опозиционни всекидневника беше разчетено като следващ сигнал за влошаващите се медийни свободи в страната, откакто министър председателят Виктор Орбан завоюва трети следващ мандат на изборите в неделя.

Моментът на обявлението – два дни след парламентарния избор, подсказва, че затварянето на вестника има политически измерения и ще бъде крайъгълен камък в последователното изгубване на самостоятелни медии в Унгария, което съгласно Брюксел акцентира плъзгането на страната към авторитаризъм, написа Reuters.

От съдружник до съперник

Magyar Nemzet излиза от 80 години и е благосъстоятелност на магната Лайош Шимичка – бивш съдружник на Орбан, трансформирал се в един от най-големите му съперници в предизборната акция. Медийните активи на Шимичка, които преди са били много доходоносни, претърпяват тежки загуби след разрива с премиера и след лишаването им от държавна реклама. Издателят на Magyar Nemzet също по този начин затваря радио Lanchid и ще търси купувачи за други активи от групата на Шимичка.

" Шимичка посвети миналата година да отмъщава на Орбан и неговото медийно портфолио беше средство за това. Сега щом видя премиера с друго болшинство от две трети, към този момент не си заслужаваше. Той вижда резултатите, чака отмъщението на държавното управление и затваря недоходоносна медийни организации ", твърди Тамаш Борош, анализатор от Policy Solutions.

Какво остава

Единствените останали самостоятелни медии с необятен обсег са телевизионната група RTL, притежавана от Bertelsmann в Германия, и новинарският уебсайт Index.hu, където някогашен помощник на Шимичка е в борда на фондацията, която има компанията. Другият самостоятелен народен вестник – Nepszava, е благосъстоятелност на някогашния касиер на Социалистическата партия Ласло Пух посредством австрийска компания, само че има надалеч по-малко читатели от Index.

Управляващите последователно трансфораха държавните медии в послушни представители, най-близките им съдружници се снабдиха с дялове в частни медийни организации, а рекламите бяха канализирани да облагодетелстват подкрепящите държавното управление медии. Бизнесмени, близки до Орбан, купиха съвсем всички районни издания и десетки радио лицензи, покриващи цялата страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР