Още по темата Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кметицата Иванчева, управлявала

...
Още по темата Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кметицата Иванчева, управлявала
Коментари Харесай

Вечерни новини: Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви, турската лира се обезцени рекордно

Още по тематиката
Спецпрокуратурата изиска премахване на кметицата Иванчева, управлявала от ареста
23 май 2018
Хладен душ за евро-надеждите на кабинета?

Представители на европейските институции ще се опитат да разубедят държавното управление на Бойко Борисов да подава молба за влизане в чакалнята на еврозоната
22 май 2018
Вечерни вести: Радев се видя с Путин, Франция блокирана от стачки

И още: Утре излиза отчетът на ЕЦБ по какъв начин напредва стопански България, явен е претендентът на съдиите за ръководител на Софийски градски съд
22 май 2018 Предпразнично сряда не беше доста деен ден в България. Но евроинституциите и информация от западни медии охладиха до сериозен най-малко шанса България да влезе в чакалнята на еврозоната тази година.
В южната ни съседка Турция също тези дни нямат учредения за положително въодушевление - дейностите на Ердоган доведоха до рекордно обезценяване на лирата.
В световен проект по-интересен ще е утрешният ден, в който Меркел има срещи в Китай, а Макрон се среща с Путин.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Шансът на България за чакалнята на еврозоната се сви след отчет на ЕЦБ

България има потребност от промени за възстановяване на качеството на работа на институциите си. Иначе дава отговор на числовите критерии за приемане на еврото. Бъдещата опасност се споделя инфлация. Това е есенцията на отчета на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той дружно с подобен разбор на Европейската комисия трябваше да послужи като коз на България при кандидатстването за ЕRМ II. В обществено изказване в сряда заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис непосредствено разгласи, че на България е сложено ново условие: " присъединението към еврозоната се обвързва с включване в банковия съюз ".

Казано в резюме, България не получи поддръжка за бързо влизане в чакалнята на еврозоната. И в случай че не кандидатства за банковия съюз (което българските управляващи отлагат), няма да влезе още години. Иначе претекстът - некачествената работа на институциите не е вест, само че посочването на казуса от ЕЦБ демонстрира липса на доверие към страната.

Турската лира продължава да се срутва и да носи нови терзания за стопанската система

Девалвацията на турската лира продължи и в сряда, като задълбочи терзанията за локалната стопанска система. Тя съвсем стигна равнището от 5 лири за $, което е невиждано до момента. Засилената продажба на лири пристигна, откакто организация Fitch предизвести, че политическа интервенция в активността на турската централна банка ще утежни казуса с инфлацията и локалната стопанска система, а тъкмо това се закани да направи Ердоган. S&P също предизвести, че в случай че локалната валута продължава да се обезценява, това ще има отрицателно въздействие върху държавните финанси и растежа.

На пръв взор евтината лира би трябвало да направи износа и туризма на Турция по-атрактивен. Големите терзания и проблеми обаче идват от по-трудно погашение на интернационалните корпоративни и доларови отговорности на страната. При поевтиняваща валута пък вложителите може да стартират да разпродават турски държавни облигации, което да вдигне лихвите и доходността по тях. Нещо сходно се случи с японски вложители, които започнаха да продават лири против йени, което в допълнение натисна цената на турската валута.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тексаският " Сан Антонио " отстранява мажоретките

Тексаският клуб " Сан Антонио спърс " стана първият тим в Националната баскетболна асоциация (НБА), който се отхвърля от своите мажоретки, написа " Дневник ". " Сребърните танцьорки ", както се назовава съставът, ще бъдат сменени от 35-членен " супер отбор ", който ще бъде " по-семейно насочен ".

[Associated Press]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Меркел отива Китай на фона на заплахата от заканите на Съединени американски щати против Иран

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред тестването да работи дипломатично и уравновесено при започващото в четвъртък посещаване в Китай. Визита й е помрачена от комерсиалните закани на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение. Посещението ще е единадесетото за Меркел в Китай, откогато стана канцлер през 2005 година Тя ще е съпроводена от делегация от близо 20 мениджъри на немски компании. Тя ще се срещне с президента Си Цзинпин и други китайски водачи в четвъртък, а в петък ще пътува до китайския град Шънджън за диалози с представители на локалните управляващи и ще посети заводите на Siemens.

Макрон отива в Русия в опит да откри " точки на единодушие " с Путин

Еманюел Макрон ще направи първото си публично посещаване в Русия, където се надява да откри " точки на единодушие " с съветския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската нуклеарна стратегия и Сирия макар различията сред двете страни. Двамата водачи ще се срещнат в четвъртък, а в петък Макрон ще се види с представители на гражданското общество и ще взе участие в икономическия конгрес в Санкт Петербург.

Европейска комисия афишира дали " Газпром " злоупотребява с господстващо състояние

Европейската комисия (ЕК) се чака да разгласи в четвъртък решението си дали " Газпром " е злоупотребила с преобладаващо състояние на редица пазари в Централна и Източна Европа, в това число и България. Според източници на AFP Брюксел се кани да одобри отстъпките, препоръчани от съветската компания, с цел да бъде решен въпросът. " Ще има приятелско съглашение сред Европейската комисия и " Газпром ". Това значи, че компанията ще избегне санкция (която би могла да бъде до 10% от годишния й оборот) ", твърди първият източник. След като стартира следствие през 2011 година, четири години по-късно Европейска комисия упрекна " Газпром " в корист с преобладаващо състояние в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. През март предходната година Брюксел одобри уговорките, които " Газпром " е предложила да поеме, което ще даде опция цените на доставения природен газ да се приближат до пазарните.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат сред 23 и 26 май 2019 година , реши Съветът на Европейски Съюз. Това ще са първите избори, извършени без Англия.

Специализираната прокуратура изиска от съда премахване от служба на кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева с претекста, че въпреки да е в ареста, тя и оттова продължавала да ръководи общината.

Министерският съвет назначи за заместник-председатели на Държавна организация " Националната сигурност " (ДАНС) досегашните заместници на ръководителя - Недялко Недялков и Николай Ненков. Това стана в непрозрачна процедура без изясненост поради кои техни качества са предпочетени двамата и в хода на каква процедура, имало ли е други възможности и така нататък

Прокуратурата повдигна обвиняване за рушвет на началника на Пътна полиция в Благоевград Данаил Стоицов , задържан във вторник при огромна полицейска акция. Стоицов е упрекнат, че е получавал подкупи за издаването на специфични регистрационни номера за коли с идентични или поредни числа, както и за бърза регистрация на МПС още в деня на заявката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР