Още по темата Ще има ли международна сделка ad hoc

...
Още по темата Ще има ли международна сделка ad hoc
Коментари Харесай

БНР: Засилва се напрежението в Източното Средиземноморие заради турските газови сондажи

Още по тематиката Ще има ли интернационална договорка ad hoc за газовия спор Кипър–Турция? Съединени американски щати предизвестиха Турция да приключи сондажите за газ край Кипър

Автор: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

Ескалиращото към този момент четвърти месец напрежение в Източното Средиземноморие поради противозаконните газови сондажи на Турция край Кипър набъбна още повече от началото на тази седмица.

В понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу разгласи, че четвърти турски транспортен съд - изследователският транспортен съд „ Оруч Рейс”, е на път към Източното Средиземноморие.

Това стана единствено часове преди Организация на обединените нации да удостовери, че при започване на септември стартира решителен кръг интернационалните дейности по Кипърския въпрос.

Във вторник Съединени американски щати приканиха Турция да приключи неотложно работата на сондажната си платформа на изток от острова, защото работи нелегално в кипърски териториални води.

Натрупването на стопански и политически ползи и провокации вършат идващите седмици на август и септември сериозни за газовия спор сред Кипър и Турция.

Изпращането на „ Оруч Рейс” към морската зона към Кипър е следващият ход на Турция в „ играта на нерви”. Предстоящото му изследване ще бъде ново нейно нарушаване на морската територия на Кипър, въпреки че Анкара го показва като отбрана на нейните и на кипърските турци законни права и ползи в района. Това е и още една проява на силата и решимостта на Турция да работи в региона по свои правила, без да се преценява с интернационалното морско право и наложените през юли наказания от Европейския съюз.

Решението за започване на задачата на „ Оруч Рейс” е още по-провокативно, защото идва в миг, който е сериозен за решаването на Кипърския въпрос. Късно вечерта в понеделник бе доказано, че специфичният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Кипър Джейн Хол Лют идва на острова при започване на септември. Надеждата е дипломатическата й совалка сред водачите на двете кипърски общности и трите страни-гаранти Англия, Гърция и Турция да докара до завършване на изискванията за обновяване на прекъснатите преди повече от 2 години договаряния.

Досега край Кипър работят два сондажни и един проучвателен транспортен съд на Турция. Сондажната платформа „ Фатих”, която навлезе в западната част на изключителната икономическа зона на Кипър при започване на месец май, остава там до 3 септември, съгласно оповестения график. До 30 септември се чака да завърши работата си вторият турски транспортен съд „ Явуз”, който пробива край източния бряг на острова, по противозаконен лиценз, публикуван от приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. Съединени американски щати считат за противозаконна активността му и настоятелно приканват Турция да я приключи неотложно и да в профил „ Явуз” от териториалните води на Република Кипър, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати в отговор на въпрос на Кипърската осведомителна организация, заяви тя през днешния ден.

Въпреки че краят на двете сондажни задачи се вижда, натискът и напрежението могат да ескалират. Никозия се притеснява, че след завършването им Анкара ще изпрати двата сондажни кораба за нови изследвания в лицензирани елементи на изключителната икономическа зона на Кипър. В момента двете платформи са наоколо до морски блокове на Кипър.

Турция претендира, че 44% от офшорната зона на Кипър, в западната и южната й част, попадат в нейния континентален шелф, а забележителна част от южната и източната ѝ зона са морска територия на непризнатата Севернокипърска турска република в окупираните територии.

Нарастващият газов спор обаче не е единствено за устрема на Анкара да анексира тези морски територии. Природният газ край Кипър е геополитическото оръжие на Турция за реализация на тактиката й за надзор върху цялото Източно Средиземноморие, на упоритостта й да се утвърди като районен енергиен водач в него. Заради споровете си с всички свои съседи Турция в този момент не взе участие в източносредиземноморското енергийно съдействие, което се развива сполучливо сред Кипър, Израел, Египет и Гърция и се поддържа интензивно от Съединени американски щати.

Затова и съществени провокации от Турция се чакат поради утвърденото от Кипър в края на юли разширение на енергийната му стратегия. То включва 9 нови проучвателни и потвърдителни газови сондажи в офшорната му зона в идващите 2 години, които ще бъдат осъществени от водещи интернационалните компании - американската „ Ексън Мобил”, френската „ Тотал” и италианската „ Ени”. До момента Кипър има три открити газови залежи.

В резултат на намесата на Анкара в Източното Средиземноморие и макар нежеланието на Кипър, газовият въпрос към този момент е част и от процеса за решение на Кипърския въпрос. Според Кипър тази тематика не предстои на договаряния, тъй като е въпрос на суверенни права на суверенна страна. Но разискването й в политическия дневен ред към този момент е реалност, откакто президентът на Кипър Никос Анастасиадис трябваше да изясни на водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ по време на срещата им на 9 август за какво не може да бъде признато предлагането на кипърско-турската страна за основаването на взаимен комитет за ръководство на въглеводородите край острова.

В Кипър от ден на ден се разяснява „ прозорецът на опциите “ за политически ходове по Кипърския въпрос, рамкиран от енергийното развиване - след приключването на двата сондажа на „ Фатих” и „ Явуз” и преди да стартират новите сондажи на Кипър. В началото на септември са консултациите на Джейн Хол Лют, в края на месеца водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще се срещнат с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в Ню Йорк. Ако всичко върви добре, ще се пристъпи към подготовка на неофициална петстранна среща с присъединяване на двамата кипърски водачи и трите страни-гаранти, която може да се организира през октомври.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл на уеб страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101157530/zasilva-se-naprejenieto-zaradi-turskite-gazovi-sondaji-v-iztochnoto-sredizemnomorie

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР