Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (31

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (31
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (31 октомври)

The Smarts с двама нови креативен директори; Даниел Чипев е новият основен изпълнителен продуцент на " Новини и настоящи излъчвания " в " Нова " ; bTV усилва приходите си и понижава печалбата; Ружа Загорска е номинирана в интернационалните награди 2017 PR People Awards; Българският състезателен тотализатор разгласи социална поръчка за цялостно рекламно обслужване; Спират рекламите на нездравословни храни; През 2018 година парите за туристическа реклама се подвигат с 1 млн. лева.; Реклами по време на Halloween и други
31 окт 2017
Питър Стере: Брандовете към този момент са владеене на потребителите, а не на фирмите

Председателят на MSLGROUP за Европа, Близкия изток и Африка пред " Капитал "
26 окт 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive

Собственикът на " Нова тв " - " Нова броудкастинг груп " (НБГ), стартира да си партнира със Scripps Networks Interactive за продажба на рекламното време в България на три канала от портфолиото й. Това са начин на живот медиите Food Network, Travel Channel и Fine Living. Договорът сред двете компании влиза в действие от 1 ноември. След подписването му трите малките екрани стават част от портфейла на НБГ, с което рекламодателите ще получат достъп до рекламно време в известните канали.

Scripps Networks Interactive е водач в даване на наличие, отдадено на пътешествията, дома и метода на живот. " След цялостната локализация на трите малките екрани от януари 2017 година естествена последваща стъпка в развиването на Scripps на българския пазар е откриването на нови благоприятни условия за рекламодателите в страната ", изясняват от компанията.

С оповестяването на партньорството със Scripps Networks Interactive " Нова броудкастинг груп " ще дава отговор за рекламните продажби на пет интернационалните групи и 19 канала.

По думите на шефа продажби в " Нова броудкастинг груп " Красимира Василева " Нова " и Scripps Networks Interactive за първи път ще предложат на българския пазар опцията за реклама в Travel Channel, Fine Living и Food Network. " Вярвам, че новото стратегическо партньорство е безспорна оценка за експертизата на водещата медийна и софтуерна компания в страната в създаването на продажбите на реклама на нови за България рекламни платформи ", разяснява Василева.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Мила Миленова е избрана отново за ръководител на БДВО

Мила Младенова е определена за втори мандат от една година за ръководител на Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО). Така нейното управление ще стартира през 2018 година и ще завърши в края на 2019 година Тази година позицията се заемаше от Мануела Тотева. Решението беше взето по време на постоянно общо заседание на организацията, което се състоя на 2 ноември. В състава на Управителния съвет на БДВО влизат и нови членове с мандат до 2020 година Това са Десислава Еленкова, управител " Маркетинг и връзки " в " Евроинс Иншурънс Груп ", Розита Михайлова – Еленова, член на Съвет за електронни медии, и Пепи Димитрова, притежател на PR организация
" ПР2 ".

Мила Миленова е член на управителния съвет на БДВО от 2012 година, а преди този момент, сред 2010 и 2012 година, е била член на комисията по нравственос на същата организация. През последните години дава отговор за връзките с членовете на организацията и обществените мрежи. Заема длъжността PR & Advertising Manager в мобилния телекомуникационен оператор " Макс телеком ", където дава отговор за корпоративните и маркетинговите връзки на компанията. Преди това е била ръководещ шеф в All Channels PR, афилиирана организация на Fleishman Hillard в България.
От PR организацията пишат още, че цели в работата им през идната година ще бъдат основаването на групи информационни експерти по промишлености и развиването на връзката сред университетите и бизнеса.

Започва акция за заместване на чуждиците в българския език

Кампанията " Как беше на български? ", осъществена от маркетинг организацията Knowbox, има за цел да понижи потреблението на чуждиците в всекидневието ни, замествайки ги с различни изрази на български език. Инициативата се разпростира главно във Фейсбук, тъй като точно обществените мрежи са мястото, където потребителите употребяват най-вече непознати думи, навлезли в ежедневната тирада. Публикациите са разнородни, като включват показване на чуждица или цялостен израз и българската им опция.

От организацията разясняват в известие до медиите, че в случаите, когато е мъчно на дадена дума да се откри аналог, то тя се слага на обществена полемика, с цел да се измисли решение. В други
изявления се напомнят към този момент забравени или едва употребявани български думи, като дават образец с глагола " сърадвам ". " Има графа за български думи, за които не се сещаме да имат аналог на различен език като " чушкопек ", " маймунджилъци ". На страницата ще се дават и образци от известни реклами, филми или преводи, екипът ще споделя усещанията си от обществени речи и заглавия на български книги ", пишат още от Knowbox.

Именно връзките са и една от сферите, където са навлезли голям брой непознати изрази, главно от британския език, по тази причина и сходни образци също се разгласяват в страницата на " Как беше на български? ". Сред изявленията са изрази като " кънтент ", вместо " наличие " или фрагмент от диалог: " Важното е да си инволвнат в проджекта и да рипортваш осъществяването на таргетите ". Страницата във Фейсбук на самодейността към този момент има над 6200 почитатели.

Nivea още веднъж стартира благотворителната си акция за деца, лишени от родителска грижа

За трета поредна година козметичната компания стартира благотворителна акция в поддръжка на Сдружение SOS Детски селища България. В комерсиалната мрежа към този момент е налична лимитирана серия кремове " Приказни моменти за грижа " на Nivea, на която са илюстрирани герои от четири разнообразни приказки, а 30 стотинки от продажбата на всеки крем ще бъдат дарявани на деца, лишени от родителска грижа от SOS Детски селища България. Инициативата ще се разгърне и във Фейсбук под хаштага #ПриказнаСиняГрижа, а потребителите ще бъдат насърчавани да се включат с къса приказка, отдадена на фамилията, грижата и обичта в страницата на Nivea.

Всяка седмица ще бъдат изтегляни петима създатели, които ще получат награди от козметичния бранд, а в края на акцията една от приказките ще бъде озвучена и анимирана с рисунки на децата от Сдружение SOS Детски селища България. Кампанията ще бъде дейна до привършване на количествата на лимитираните кремове Nivea. Миналата година средствата, събрани от благотворителната акцията " Приказни моменти за грижа " са били в размер на близо 42 хиляди лева, а общтата сума за миналите две издания на акцията е над 78 хиляди лева, дарени на приемните фамилии от SOS Детски селища България.

Interimage към този момент е част от PR мрежата на Novum Worldwide

Българската организация Interimage се причисли към интернационалната PR мрежа на NOVUM Worldwide. В портфолиото на групата влизат общо 19 организации от целия свят. Сред главните преимущества за екипа на организацията да бъде част от интернационална мрежа, с изключение на шерване на експертиза е и опцията да организира акции за своите клиенти с изключение на на българския и на непознати пазари. " Последните години виждаме доста позитивна тенценция – български компании да влагат в всеобщи връзки и отвън страната. Те не просто се развиват на други пазари, а градят марки и поддържат известност. Получаваме от ден на ден такива запитвания от клиентите си и партньорството ни с организациите от NOVUM Worldwide е разумна крачка, с цел да отговорим съответно и професионално на този тренд ", разяснява за медиите Катя Димитрова, създател и ръководещ сътрудник в Interimage.

Удължават периода за кандидатстване в IAB MIXX Awards

Агенции и рекламодатели могат да вземат участие в третото издание на състезанието за цифров маркетинг IAB MIXX Awards, който се провежда от българския клон на IAB (Interactive Advertising Bureau) до 10 ноември . За задачата би трябвало да попълнят онлайн формата за кандидатстване в уеб страницата на събитието. Сред изискванията за присъединяване е акциите да са основани и осъществени на българския медиен пазар в интервала ноември 2016 година и ноември 2017 година Фестивалът и церемонията по награждаване ще се състоят на 23 ноември в зала " Люмиер " на НДК.

Тази година за пръв път поръчки ще се състезават в общо 13 категории, което е близо два пъти повече спрямо предишните издания на IAB MIXX Awards. Това са: Lead Generation, Engagement, Brand Awareness, Campaign effectiveness, Effective use of data, Brave, Branded content, Video, Mobile and Apps, Search Engine Marketing, Social, Landing page и Display & Rich Media Ads. Според уредниците увеличеният брой категории обгръща доста по-широк набор от благоприятни условия за премерване на успеваемост и резултатите на една акция.

Големите девет в рекламата

Промените на рекламния пазар могат да бъдат ясно проследени през финансовите резултати на главните играчи в него. В случая това са деветте най-големи информационни холдинги, които имат необятно портфолио от рекламни и медийни услуги и през тях минава повече от половината рекламен размер на пазара ни. Според годишния отчет на медиа организацията " Пиеро 97 " брутният рекламен пазар през миналата година се равнява на 1.5 милиарда лева, или със 7% повече спрямо 2015 година Разминаването сред брутните стойности на рекламните вложения и действително вложените пари обаче е близо 75% по калкулации на " Пиеро 97 ", което би стопило размера на пазара до почти 375 млн. лева Така с общи доходи от 211.5 млн. лева за 2016 година, можем да заключим, че деветте най-големи информационни групи ръководят над 56% от рекламните бюджети в страната.

По-голямата част от рекламните холдинги регистрират нарастване на приходите през миналата година, което се дължи на относително спокойната икономическа среда, засилената покупателна дарба и по-високите вложения на рекламодателите.

Най-голям растеж през 2016 година по отношение на миналата регистрират The Smarts макар не толкоз високият размер на приходите им, което е обяснимо поради периодическото добавяне на нови бизнеси, затваряйки кръга на цялостното рекламно обслужване. Напред в годишната ранглиста излизат и Ogilvy Group Bulgaria, които изясняват нарастването си през положителните резултати на медийните им организации и продължителното разгръщане на бизнеса, като до края на годината ще прибавят още една медиа организация в портфолиото си. И тази година информационната група Publicis One, част от интернационалната мрежа на Publicis, заема челна позиция в класацията. Намаление в постъпленията през 2016 година отбелязва групата на All Channels, което се дължи на вложения в нови организации от портфолиото им, както и е разследване от загубата на два огромни клиента през миналата година. От Dentsu Aegis Network пък изясняват понижението в приходите си с по-ниски вложения в телевизионна реклама и още веднъж прибавянето на нови марки в групата си.

И тази година експертите от сектора предвиждат растеж в рекламния бизнес в България от към 3-4% на годишна база, а оттова и нарастване на финансовите им резултати за годината.
Повече по тематиката, както и мненията на мениджърите на огромните групи, може да видите тук

ARUNA PR Advisory беше отличена в тазгодишните интернационалните награди MarCom 2017

PR организацията ARUNA PR Advisory завоюва златна премия в тазгодишния интернационален конкурс MarCom 2017, който отличава най-хубавите достижения през годината от сферата на маркетинга и рекламата. Компанията беше наградена в категорията " Печатни медии/креативност/прессъобщение " за акцията " Shapes in Grey публично ", осъществена във връзка лансирането на музикално видео на българската група Odd Crew. В тазгодишния конкурс на MarCom са взели участие близо 6.5 хиляди поръчки от целия свят, а ARUNA PR Advisory е единствената отличена българска организация.

БАПРА издаде книга с акциите от тазгодишното издание на BAPRA Bright Awards

Българската асоциация на PR организациите (БАПРА) издаде обичайна годишна книга, в която са събрани всички взели участие и наградени PR акции в състезанието BAPRA Bright Awards, който се организира по-рано тази година. Тя показва някои от най-хубавите информационни практики на българския пазар, осъществени през интервала март 2016 година - февруари 2017 година Изданието може да бъде открито и в електронен вид.

Дигитален бизнес

Фейсбук с рекордна облага макар съветския скандал

Социалната мрежа Фейсбук е отбелязала голям растеж на финансовите си резултати през третото тримесечие макар проблемите, които има напоследък заради съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати. Печалбата е скочила със 79% до 4.71 милиарда $ на годишна база, до момента в който приходите са нарастнали с 47% до 10.3 милиарда $. По-голямата част от постъпленията не престават да бъдат от мобилни реклами, където Фейсбук и Гугъл са на процедура монополисти на пазара.

Общо приходите от реклама са се вдигнали с 49% до 10.14 милиарда $, 88% от които са за мобилни реклами. Очакванията на анализаторите бяха за доходи в бранша от 9.71 милиарда $, сочат данните на FactSet. През миналото тримесечие Фейсбук даде за пръв път опция на потребителите си да пускат реклами във видеа отвън новинарския поток. Според оперативния шеф Шерил Сандбърг за момента опитът е сполучлив.

Резултатите на Фейсбук бяха оповестени в минорно въодушевление, макар че разрушиха всички упования на анализаторите. Причината е, че единствено часове преди този момент представители на компанията бяха в столицата Вашингтон, където отговаряха пред сенатски комисии за намесата на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 година посредством обществените мрежи. Освен на Фейсбук въпроси бяха задавани към представители на Гугъл и Twitter. По данни на Фейсбук от последните два месеца хора от Русия са закупили най-малко 3 хиляди реклами с политическа устременост към Съединени американски щати. Освен тях са оповестени и над 80 хиляди поста, които са достигнали до към 126 млн. консуматори от Съединени американски щати. От Русия отхвърлят това да е държавна политика.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Twitter може за пръв път да излезе на облага

Социалната мрежа Twitter разгласи, че идващото тримесечие може да бъде първото в историята на компанията на облага. От основаването й до момента Twitter работи на загуба, като от една от най-обещаващите обществени медии тя се трансформира по-скоро в тежест за вложителите. През предходната година Twitter си търсеше покупател, само че до договорка не се стигна макар интереса от страна на Гугъл, Salesforce и други компании. Сега обществената мрежа се насочва към облага, откакто усъвършенства разноските си и стигна до няколко покупко-продажби за продажба на данните си на други компании. Така Twitter към този момент не е толкоз подвластна от рекламите в платформата си.

През последните месеци Twitter подписа няколко покупко-продажби за живо покритие на събития, които се отразяват добре на приходите на компанията. Тяхната огромна цел е да привлекат повече консуматори, само че за момента няма осезателен резултат и Twitter остава с малко над 330 млн. консуматори. Повишението е с 4 млн. консуматори по отношение на второто тримесечие на годината, само че цялостният растеж е надалеч от мечтаното движение.

Според Twitter през последните месеци са подписани и доста контракти с огромни предприятия, които ще оказват помощ за по-добрите резултати на компанията в бъдеще. От компанията отхвърлиха да назоват клиентите си, с които са подписани споразуменията.

Приходите на обществената мрежа за третото тримесечие са 590 млн. $. Въпреки че това в действителност е намаляване от 4% по отношение на същия интервал на предходната година, анализаторите имаха по-ниски упования.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

New York Times усилва онлайн клиентите и приходите си

Американското издание New York Times усилва приходите и облагата си за третото тримесечие с помощта на сериозен растеж на цифровите консуматори и онлайн рекламата, написа Reuters. От друга страна, печатното издание на медията регистрира все по-ниски приходи от продажби.

Онлайн продуктите на New York Times към този момент имат близо 2.5 млн. клиенти в края на третото тримесечие, а приходите от реклама в този бранш са нарастнали с 11%. Абонаментите за онлайн артикули на американския ежедневник са се нараснали със 154 хиляди до 2.487 млн. през третото тримесечие. На годишна основа това е растеж от 59%. Темпът на повишаване е по-голям спрямо предходните три месеца (със 114 хил.), само че по-слаб спрямо първото тримесечие, когато в подтекста на избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати доближи покачване от 348 хиляди

Приходите на New York Times са достигнали 385.6 млн. $ за миналото тримесечие, като това е нарастване от 6.1% спрямо второто. Постъпленията от цифровата реклама са се повишили с 11% до 49.2 млн. $. Сумата е 43% от общите доходи от реклама. Приходите от реклама в печатните издания понижава с 20.1% до 64.4 млн. Долара.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Новата рекламна акция: Samsung vs. iPhone

В новата си рекламна акция, Samsung не слага толкоз на напред във времето преимуществата на своите смарт телефони, какъв брой минусите на всички поколения на iPhone. Клипът стартира със сцена през 2007 година, когато основният воин Ерик си купува първия iPhone. Недостатъчното му пространство за запаметяване на фотоси се демонстрира не след дълго. Шест години по-късно, запознавайки се с приятелката му, която употребява Galaxy Note 3, той би трябвало да запамети номера й по обичайния метод в своя iPhone, до момента в който тя записва неговия на ръка със стик на екрана. През 2016 година Пък нейният Samsung устоя при рухване във вода, до момента в който Еярик би трябвало да суши своя iPhone в ориз. Тази година към този момент основният воин не се реди на опашките за новия iPhone X, а си купува смарт телефон от новата генерация на Samsung - Galaxy S8, S8+ и Note 8. Новата рекламна акция е дело на организацията Wieden + Kennedy Portland.



" Манчестър юнайтед " е получил най-вече пари от действия отвън телевизионните права

" Манчестър юнайтед " е клубът с най-големи доходи от действия, които не са свързани с телевизионното лъчение за сезон 2015-2016, написа " Дневник ". " Червените дяволи " регистрират 500.7 милиона евро от реклама и други действия, демонстрира изследване на KPMG.

Според разбора генерираните доходи, които не влизат в графата телевизионни права, оказват по-голям позитивен резултат върху дълготрайния бизнес проект на футболните клубове. В множеството случаи парите от договорите за телевизионното лъчение са поравно разпределени и тимовете нямат надзор над тях.
Втори в класацията е немският първенец " Байерн " (Мюнхен) с 444.4 милиона евро доходи от " други действия ". Първата петица допълват " Барселона " (417 млн. евро), ПСЖ (397.8 млн.) и " Реал " (Мадрид) (369.7 млн.).
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Saatchi & Saatchi Sofia разгласи свободна позиция за стажант дизайнер.

The Smarts разгласи вкантни позиции за Account Director и Account Executive.

COTRUGLI Business School разгласи вакантна позиция за Corporate Relations Bulgaria.

" Корнел В " разгласи вакантна позиция за маркетинг специалист.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР