Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (24

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (24
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (24 юли)

Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за " Нова телевизия " ; " Свободна Европа " се завръща в България, само че като мултимедийна платформа; All Channels стана PR организация на " Huawei Consumer България " ; Кампания на " Крадецът на ябълки " завоюва премия на фестивала Heineken Global Commerce Awards и други
24 юли 2018
Publicis Groupe с по-ниски доходи и облага от упованията

Рекламната група в България регистрира над 4% растеж в приходите за 2017 година
22 юли 2018
" Престиж 96 " избра Xplora за своя цифрова организация

Тя ще обслужва всички марки на компанията на българския и румънския пазар
12 юли 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

GDPR трансформира работата на цифровите организации

Европейският правилник за отбрана на персоналните данни сложи цифровите организации в позицията и на GDPR консултанти на своите клиенти, в това число и в правенето и на тактика за всеки техен съответен бизнес. Въпреки регулацията към момента няма съществени отблясъци върху цялостната рекламна тактика на фирмите, тя повлия непосредствено на някои рекламни формати и методите на събиране на данни.

Най-засегнат от измененията е имейл маркетингът поради фрапантно пониженото количество бази данни на рекламодателите. Очертава се наклонност и организациите към този момент да събират допустимо минимум информация при провеждането на онлайн игри, а такива, при които се изисква потребителят да споделя фотография с неговото лице и продукта, скоро ще изчезнат. Агенциите би трябвало да залагат и на все по-добър креативен артикул, с цел да доближават таргет аудиторията си.
Повече за измененията в работата на цифровите организации и събирането на данни може да прочетете тук> >

Печалбата на " БТВ медиа груп " е скочила над 79% през второто тримесечие

Според финансовия доклад на компанията майка на българската група - Central European Media Enterprises (CME), приходите за второто тримесечие на " БТВ медиа груп " са достигнали 23.4 млн. $, покачване от съвсем 5% по отношение на същия интервал на предходната година. За цялото първо полугодие растежът на българския бизнес е 7.2% до 42.9 млн. $, т.е. растежът се забавя.

И през второто тримесечие продължава бурният напредък на оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA) на българската медийна група. След скока от 137% през предходния регистриран интервал в този момент тя е повишена със 79.2% до 5.622 млн. $ и общо 8.603 млн. $ за полугодието, също скок от 87.5%.
Повече по тематиката, както и информация за представянето на другите бизнеси на CME може да прочетете тук> >

Търсят се най-ефективните рекламни акции през годината

Започна кандидатстването за най-големия рекламен конкурс, отличаващ успеваемостта на маркетинговите връзки – " Effie България ". Конкурсът ще се организира в края на ноември, само че към този момент е отворена формата за кандидатстване с три периода за подаване на поръчки – 8, 15 и 23 октомври, като разликата сред тях е таксата за присъединяване – колкото по-рано се подадат поръчките, толкоз по-евтини са те.
Традиционно плановете на организации и рекламодатели могат да бъдат подавани в пет категории: " Стоки ", " Услуги ", " Промоции ", " Корпоративни връзки " и " Социална, медийна, политическа акция ". Сред изискванията за присъединяване е акциите да бъдат осъществени в интервала 1 януари 2017 година и 30 септември 2018 година
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Пеевски посъветва bTV да се " прочисти " от публицисти като Светослав Иванов

Фотограф: Цветелина Белутова
През миналата седмица бяхме очевидци на следващ прегледен образец за офанзива против публицист. Този път това беше Светослав Иванов от bTV, повода, че в последното си предаване " 120 минути " загатна името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски във въпрос, насочен към негов посетител - изпълнителния шеф на " Ню имидж България " Ярив Лернер.

Малко по-късно във флагманите на Пеевски - всекидневниците " Телеграф " и " Монитор ", разгласиха една и съща анонимна публикация, ориентирана против Иванов.

Ключов е финалът на обявата, завършен като рекомендация, която може да се пояснява и като опасност: "...Добре е най-сетне малкия екран (bTV - бел. ред.) да бъде прочистена от " публицисти " като Светослав Иванов, употребяващи националния ефир за реализирането на обикновени операции в услуга на менторите му. "
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Започна оценяването на студентските планове в състезанието на БАР

Общо 11 плана от 4 университета ще бъдат оценени в тазгодишното издание на състезанието на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Студентите трябваше да показват разработки на тематика " Пускане на пазара на нов брандиран артикул или услуга в съществуваща категория ", като най-вече плана (общо 4) има в бранша " Храни, вода и безалкохолни питиета ", следван от категорията " Банки и небанкови финансови услуги ", пишат от асоциацията. Заявките ще се правят оценка до 28 август, като в състава на журито влизат 9 български експерти в региона на връзките. Студентският план победител ще бъде показан на всички членове на БАР, както и в каналите на състезанието.

Дигитален бизнес

Приходите от реклама на Amazon надминаха 2 милиарда $

Amazon надмина упованията на финансовите анализатори и прекрачи за първи път прага от 2 мрлд. $ облага за тримесечие. Приходите на компанията на Джеф Безос пък са се нараснали с 39% до 52.9 милиарда $.

От реклама компанията си обезпечава доходи от 2.2 милиарда $, което съставлява огромен скок от 129% на годишна база. Прогнозите са годишните приходи от цифрова реклама на компанията да бъдат сред 4 и 5 милиарда $. Финансовият шеф на Amazon Брайън Олсавски разяснява при представянето на данните, че измежду целите на компанията са даването на по-добри принадлежности за покупка на рекламна повърхност от рекламодателите, както и усъвършенствани способи за премерване на успеваемостта им.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Snapchat още веднъж усилва броя на таргетирани реклами

Snapchat ще вкара частна платформа за рекламодатели, в която ще се наддава за наличие. Целта е всяка марка на платформата да се снабди с таргетирано наличие на по-ниска цена.

Заедно с това компанията разгласи, че платформата ще разрешава на рекламодатели да слагат рекламите си пред наличие от сътрудниците на Snap, измежду които са Hearst, Vice, BuzzFeed, ESPN. Всяка година Snapchat споделя от ден на ден доходи с тези сътрудници (100 млн. евро за 2017 г.), като в подмяна те създават наличие особено за платформата.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Акциите на Фейсбук се сринаха и изтриха рекордните 151 милиарда $ от пазарната й оценка

[Reuters]
Акциите на Фейсбук се сринаха с 24% през предходната седмица, откакто резултатите на компанията не дадоха отговор на упованията на анализаторите от Уолстрийт. Спадът е осезаемо по-голям от този през март, когато компанията беше в центъра на политически скандал с персоналните данни на свои консуматори. Инвеститорският потрес изтри 151 милиарда $ от пазарната капитализация на компанията на Марк Зукърбърг.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Twitter последва ориста на Фейсбук

Социалната мрежа Twitter последва борсовата орис на по-големия си съперник Фейсбук, откакто компанията разгласи резултатите си за второто тримесечие, които разкриха спад в броя на потребителите на тримесечна база. Това накара вложителите да се оттеглен и да доведат до 15% спад в цената на акциите.

От мрежата оповестиха, че понижението се дължи на всеобщо търкане на автоматизирани и спам сметки, както и сметки, които разгласяват слово на омразата и друго обидно наличие. Целта на чистката е платформата да стане по-привлекателна за останалите консуматори. Twitter наред с Фейсбук е под напън от регулатори в Северна Америка и Европа за изчистването на обидни наличие.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Nestle загуби борбата за патента над формата на Kit Kat

След 16 години правосъдни борби с Европейския съд желанието на Nestle да патентова формата на десерта Kit Kat беше отхвърлена. Според производителя на Kit Kat формата с четири реда шоколадови блокчета е маркова за техния артикул и би трябвало да бъде предпазена от съда.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Greenpeace с акция против пластмасовите боклуци

" Не изсмуквай живота от нашите океани. " Това в посланието на новата акция на природозащитната организация Greenpeace, която цели да ограничи потреблението на пластмасови сламки и да повдигне въпроса за замърсяването на океаните с пластмасови боклуци като цяло. Проектът е сбъднат в партньорство с канадската креативна организация Rethink Canada и показва фотоси на разнообразни морски животни, които се давят в чаша с лед до момента в който от устите им се демонстрират сламки.

Pepsi ще ускори производството на вътрешното си рекламно студио

Вместо да заложат на партньорство с външни рекламни организации, от Pepsi разчитат на вътрешното си рекламно студио за произвеждане на клипове. До момента то им е спечелило над 15 награди и е икономисало над 15 млн. $ рекламни разноски.

През последните няколко години наличие му се появява във фестивали като Sundance Film Festival, Tribeca Film Festival и други, а негово дело са редица акции на марката за Superbowl, както и спорния клип, събрал редица отрицателни реакции, в който моделът Кендъл Дженър се причислява към махленски митинг и " сдобрява " протестиращи и служители на реда с кенче пепси кола.

В момента студиото работи по над 250 плана из целия свят, а от компанията целят да не престават да усилват производството си.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Свободни позиции:

WWF Bulgaria търси стажант " Маркетинг и връзки ".

MP Studio разгласи вакантна позиция за After effects artist .

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР