Още по темата Позициите ѝ в ЕС отслабват и заради

...
Още по темата Позициите ѝ в ЕС отслабват и заради
Коментари Харесай

Полша обвини Макрон във враждебност към работещите имигранти

Още по тематиката
Позициите ѝ в Европейски Съюз отслабват и поради Брекзит

Полският министър председател Беата Шидло упрекна френския президент Еманюел Макрон във неприязън. Повод е неговото изявление, че източноевропейските държавни управления се отнасят към Европейски Съюз " като към супермаркет ", написа Financial Times.

" Полша е отворена към съдействие, само че зависи от Макрон по какъв начин ще наподобява то – дали той ще желае да покаже враждебността си към Източна Европа в медиите, или ще избра полемика, основана на обстоятелствата ", разяснява Шидло.

Изказването на Макрон е част от по-голяма полемика за бъдещето на Европейски Съюз. В него френският президент свърза английското решение за напускането на съюза с идването на огромен брой служащи от Източна Европа. " С какво се заиграва Brexit? С служащите от Източна Европа, които пристигнаха да вземат английските работни места. Защитниците на Европейски Съюз изгубиха, защото английската междинна класа сподели " Стига! ", уточни Макрон.

По този мотив Шидло съобщи: " Смятам, че би било добре да приказваме с обстоятелства, а не да прибягваме до стандарти. Надявам се, че президентът Макрон ще се концентрира върху изгодите от съдействието сред нашите две страни. "

Обтегнати връзки

Отношенията сред Варшава и Париж, Берлин и Брюксел са обтегнати. По-рано тази година Шидло упрекна тогавашния френски президент Франсоа Оланд в изнудване, откакто той приказва за несъответствието сред нарушаванията на европейските закони от страна на Полша и забележителните евросредства, които получава.

Париж е измежду редица западни страни, които нападат директивата за непознатите служащи. Тя разрешава на служащите да заплащат обществени осигуровки в своите родни страни и Полша упорства това да се резервира. Заради директивата служащите от по-бедните страни от Европейски Съюз, които заплащат по-ниски вноски, стават по-евтини за наемане спрямо локалните чиновници.

" Не знам по какъв начин да обясня във Франция освен противозаконното наемане, само че и законното наемане, чиято единствена цел е да се вземат на работа по-евтини чиновници ", споделя Макрон. И добавя, че Европейски Съюз би трябвало да се опълчи на механизма, който дава предимство на страни с ниски обществени разноски.

Ограничаване на правата

Френският президент дава обещание да ограничи правата на източноевропейците да работят във Франция, в случай че те не заплащат цялостните трудови налози, написа The Times. Той показа проектите си да се оправи с казуса, който съгласно него произтича от несъразмерното свободно напредване на служащи от Източна Европа. В петък Макрон и водачите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия се договориха да образуват работна група на ниво специалисти, с цел да опитат да изгладят разликите по тематиката.

Германският канцлер Ангела Меркел поддържа изявлението на Макрон, че някои страни се отнасят към Европейски Съюз " като към супермаркет ", приемайки еврофондовете, само че игнорирайки своите отговорности. " Трябва да кажа, че съм съгласна – ние сме общество на споделени полезности ", показва Меркел.

Полша към този момент води борби на няколко дипломатически фронта по едно и също време. Сблъсъкът с Франция идва на фона на изострен дебат с Брюксел по отношение на върховенството на закона в Полша, което съгласно Европейската комисия е застрашено.Нова дипломация с акцент сигурностЕманюел Макрон стартира да преориентира външната политика на страната с концепция за по-малко интервенции в спорове в чужбина и слагане на акцент върху националната сигурност, разяснява Reuters. Той е по-скоро некомпетентен в интернационалните връзки, само че това може да му спести реакции, учредени на идеологически, а не толкоз на прагматични ползи. Франция се насочва към присъединяване в дипломатически начинания, носещи съответни резултати, а освен демонстриращи интензивност. Преди дни той даде да се разбере, че Париж към този момент не упорства Башар ал Асад да напусне поста си в Сирия като авансово изискване за споразумяване на спора. В края на май Макрон беседва с Владимир Путин и реакциите след срещата във Версай бяха по-скоро сдържани и в търсене на общ интерес в битката с теоризма. Изглежда, за него Русия е дълготраен сътрудник на Европа, а не директна опасност.
" При мен ще се постави завършек на този вид неоконсерватизъм, който бе импортиран във Франция през последните 10 години. Трябва да преоткрием кохерентността и силата на една интернационална политика, която възвръща заема на доверие, и да имаме ясна политика за сигурност и битка с тероризма ", сподели той наскоро в изявление за 10 европейски вестника.
При Макрон френската дипломация евентуално ще се насочи към тематики и региони, към които Съединени американски щати или Русия нямат мощен интерес - Африка или измененията в климата. В същото време измежду вероятните решения се сочат подкрепяни от Париж локални милиции или военни елементи в страни като Мали, Либия, Чад, Сирия. Това е обяснимо поради обстоятелството, че новият външен министър е досегашният министър на защитата Жан-Ив льо Дриан, само че има и рецензии, че зад този метод прозират военни способи, до момента в който дипломацията не може да е фокусирана извънредно върху тематиката сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР