Още по темата Nike очаква по-добри резултати благодарение на бизнеса

...
Още по темата Nike очаква по-добри резултати благодарение на бизнеса
Коментари Харесай

Adidas обеща да използва само рециклирани пластмаси до 2024 г.

Още по тематиката
Nike чака по-добри резултати с помощта на бизнеса си в Северна Америка

Компанията се концентрира върху електронната си платформа за продажба и залага на обичайните си модели, с цел да бъде още веднъж на върха
2 юли 2018
Кои браншове ще завоюват най-вече от международното състезание по футбол в Русия

Производителите на бира, спортно облекло и хазартният бизнес са измежду най-печелившите
11 юни 2018
Adidas печели с 12:10 против Nike в екипирането на тимовете за международното по футбол

Германската компания обаче не чака огромен финансов резултат от шампионата поради застоя на съветската стопанска система
2 юни 2018 Германският производител на спортни дрехи Adidas възнамерява да употребява единствено рециклиран полиестер във всичките си обувки и облекла в границите на идващите шест години, с цел да усили устойчивостта на своята верига за доставки, съобщи Financial Times.

Целите

Втората по величина компания за спортно облекло в света, която пусна обувки от рециклирани бутилки за пръв път през 2016 година, си е сложила задачата да продаде 5 млн. чифта обувки от рециклирани материали през тази година и 11 млн. през 2019 година През миналата година немската компания е продала 1 млн. чифта обувки от рециклирани материали, а цената за брой е близо 180 евро.

" Нашата цел е до 2024 година да се отървем от полиестера ", сподели Ерик Лидке, член на управителния съвет на Adidas Group. Той съобщи, че към 50% от материалите, употребявани в 920 млн. обособени продукта, продавани от Adidas, са от полиестер, добавяйки, че " преходът към рециклирани материали не може да бъде изработен за една нощ, откакто мащабът ни е толкоз огромен ".

Рециклираният полиестер е с 10-20% по-скъп и даже в случай че Adidas извърши задачата си за 11 млн. рециклирани чифта обувки през идната година, то те ще съставляват единствено 3% от годишното произвеждане на обувки.

Но специалистите от промишлеността считат, че разликата в цените сред рециклираните и новите пластмаси ще се смали през идващите години, защото от ден на ден компании се пренасочват към възобновими източници и доставчиците усилват способността си да създават рециклирани материали в огромни количества.

" Цените ще намалеят, когато развием повече потенциал за събиране, разчистване и обработка на употребяваните пластмаси ", сподели Бренда Хайтема, която управлява интервенциите по веригата за доставки в Thread International, която създава тъкани от рециклирани пластмаси, употребявани от марки като Marmot, Timberland и Adidas.

Причините

Стъпката на Adidas идва, защото повече марки стартират да употребяват рециклирани материали, частично, с цел да усилят привлекателността си, защото придвижването срещу пластмасата е изключително настоящо в Европа.

Марките за облекла, в това число Patagonia и H&M, към този момент употребяват рециклиран полиестер в някои продукти, а стилната марка Stella McCartney даде обещание да спре потреблението на нерециклиран найлон до 2020 година

Adidas опитва с производството на комплект от рециклирани пластмаси в продължение на няколко години. През 2012 година нейните униформи за доброволци на олимпийските игри в Лондон бяха направени от наново употребявани бутилки за вода.

Лидке сподели, че ценовата разлика е една от главните аргументи на групата да са и нужни шест години, с цел да употребява само рециклирана пластмаса.

" Трябва да се погрижим да вземем верни решения, с цел да можем да запазим сегашната ни конструкция на маржа ", сподели той. " Можем да поемем част от разноските за трансформацията всяка година, само че не можем да поемем всичко това едновременно, в границите на една година ", добави той.

Реакциите

Екологичните лоби групи приветстваха проекта на Adidas. " Щастлив съм да видя, че водачите в промишлеността като Adidas се стремят към смяна, само че би трябвало да продължим ", сподели Ерин Симон, шеф в Световния фонд за дивата природа.

Орсола де Кастро, съосновател и креативен шеф на Fashionrevolution.org, неправителствена организация, която организира акция за по-устойчива фешън промишленост, съобщи, че " всеки опит да се размени естественият полиестер с рециклирана пластмаса би трябвало да бъде приветстван ".

Въпреки това тя акцентира, че облеклото, направено от рециклирана пластмаса, към момента има дефекти. " Всяка полиестерна материя основава доста проблеми във връзка с грижите по-късно, защото тя изхвърля микронишки, които са най-голямата причина за замърсяването на пластмасите в океаните. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР