Още по темата Налице са и вкусови, и ценови разлики

...
Още по темата Налице са и вкусови, и ценови разлики
Коментари Харесай

ЕК не вижда нужда от закон срещу двойния стандарт при храните

Още по тематиката
Налице са и вкусови, и ценови разлики при тестваните артикули, заяви министър Румен Порожанов

Страните в Централна Европа започнаха борба за другите стандарти на храните на локалните и западни пазари. България също взе участие в обединението

Искането на България и други страни от Централна и Източна Европа да се сътвори общ законов механизъм в Европейски Съюз, посредством който да се спре " двойният стандарт " при храните, предлагани на западните и източните пазари, на този стадий няма да се осъществя. На последното съвещание на съвета на европейските министри по земеделие, което се организира през предходната седмица, представителите на Европейска комисия са съобщили, че за момента няма потребност от в допълнение законодателство, се вижда от оповестения отчет от срещите. В отчета е посочено, че комисията е дала обещание да ангажира по-активно в проблема органите за отбрана на потребителите и да усъвършенства синергията с форума на високо ниво за по-добро действие на веригата за доставка на храни.

Същевременно от земеделското министерство оповестиха, че следва да започват нови сравнителни инспекции на артикули, предлагани в България, и в няколко други страни.

Без законодателни промени

През предходната седмица по време на съвещание на земеделските министри на Европейски Съюз няколко страни от Централна и Източна Европа са повдигнали още веднъж въпроса с " двойния стандарт " на храните, предлагани в разнообразни страни в Европейски Съюз. В отчета, описващ резултатите от срещата, е посочено, че чешката делегация е показала ново проучване, което съпоставя идентични хранителни артикули, които са закупени от комерсиалната мрежа в Чехия, Словакия, Унгария, Австрия, Германия. Словакия пък от своя страна е предоставила информация от среща на централно- и източноевропейски страни в Братислава, на която са били обсъждани резултати от скорошни изследвания по същата тематика, в това число и в България. В отчета се показва, че комисията е " обобщила оценката на делегациите за сериозността на казуса и е повторила своя ангажимент за битка против нелоялните търговски практики ". Въпреки това обаче Европейска комисия е съобщила, че на този стадий няма потребност от в допълнение законодателство по тематиката, каквото е настояването на централно- и източноевропейски страни.

Агроведомството с нови проучвания

На фона на резултата от последната среща от земеделското министерство оповестиха, че ще продължат да работят по казуса. В отговор на сложени въпроси от ведомството споделиха, че следва да се организира ново изследване на продуктите, които се оферират на българския пазар, съпоставено с техни аналози в чужбина. Въпросното изследване ще обгръща 30 продукта, които към този момент са набелязани, като ще се прави съпоставяне сред тези, предлагани в страната, и тези, които се продават в Италия, Франция и Швейцария. Ще бъдат сравнявани по наличието, посочено на етикетите, както и по продажни цени. Не се планува да се прави лабораторен разбор на самия артикул за разлика от предходния път, защото сходно проучване е скъпо. Резултатите от новия разбор също ще бъдат показани на Европейска комисия, обясниха от ведомството.

В края на юни земеделското министерство заяви, че е направено проучване на 31 продукта, закупени в България и няколко западноевропейски страни. Резултатите сочат, че при седем от тях има разлики в написаното наличие на етикета на храните, предлагани тук и в чужбина. Допълнителният лабораторен разбор пък е посочил, че при три продукта има незначителни отклонения в границите на допустимото. Анализът на агроведомството е посочил още, че повече от половината артикули са били по-скъпи в България, в сравнение с в чужбина, като най-драстично е било при детските храни, оповестиха тогава от агроведомството.

Словакия заплаши с ограничавания на вноса

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заплаши през предходната седмица, че ще предприеме ограничения за ограничение на вноса на храни от други страни членки, в случай че Европейска комисия не вземе ограничения във връзка с двойния стандарт на храните, оповестява Военновъздушни сили. Фицо е декларирал пред публицисти, че ще се почувства заставен да работи, в случай че Брюксел не го направи, въпреки че рестриктивните мерки върху вноса биха нарушили разпоредбите на конкуренцията на европейско равнище. Фицо е загатнал и като краен вид да сложи въпроса с двойния вид посредством инструмента на гражданската самодейност, която планува Брюксел да вземе отношение по въпрос, подложен с подписка от най-малко 1 млн. европейски жители. Военновъздушни сили цитира и неназован почитан източник от Европейска комисия, който е декларирал, че ще направи " всичко допустимо ", с цел да се бори с двойния стандарт при храните в другите европейски страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР