Още по темата Над 1 трлн. долара от чужбина са

...
Още по темата Над 1 трлн. долара от чужбина са
Коментари Харесай

Nordea също е заподзряна в пране на пари

Още по тематиката
Над 1 трлн. $ от чужбина са минали през банки в Естония от 2008 до 2015 година

Оказва се, че активите от Danske са едвам към четвърт от задграничните активи, минали през банковата система на Естония
7 окт 2018
Датската пералня

За интервал от девет години през естонските интервенции на най-голямата датска банка са били изпрани близо 200 милиарда евро задгранични средства
28 сеп 2018
Европейските банки се трансформират в мотори за прането на пари

Сериозни потоци незаконни пари минават необезпокоявани през Европа заради незадоволителни регулации и липса на подпомагане
19 сеп 2018 Nordea е следващата скандинавска банка, която беше намесена в скандал с пране на пари. Бил Браудър, дълготраен критик на Путин, подаде недоволство, в което с нови данни свързва парите от случая Магнитски със скандинавската банка. На Nordea към този момент са налагани санкции за ниския надзор, който банката упражнява над паричните потоци, минаващи през нея, оповестява Financial Times. В подтекста на продължаващия скандал с Danske Bank и прането на 200 милиарда $ през нея, жалбата против Nordea най-вероятно в допълнение ще освети проблемите на банката и може да докара до спомагателни следствия.

Кой е Уилям Браудър?

Бил Браудър, изпълнителният шеф на Hermitage Capital Management и дългодишен критик на Путин, е подал престъпна тъжба на норвежките и шведските управляващи за пране на пари в банката Nordea. Браудър е прочут с това, че счетоводителят Сергей Магнитски е работил за неговата компания при разкриването на съветска машинация на стойност 230 млн. $. Магнитски бива упрекнат в пране на пари от съветските управляващи, а по-късно е пребит до гибел в пандиза. До случая Магнитски компанията на Браудър е най-големия шеф на активи в Русия, само че казусът се употребява за опрощение за корпорaтивно плячкосване и конфискации на огромни елементи от бизнеса на Браудър от страна на съветското държавно управление.

Наскоро Браудър повдигна обвинявания против Danske Bank за пране на пари, което докара до интернационално внимание върху банката и до последвалото следствие и разкрития. До момента се счита, че през Danske са изпрани над 200 милиарда $ и се стигна до отстраняването на изпълнителния шеф на Danske. Датският финансов регулатор пък блокира предлагането за нов основен изпълнителен шеф на банката.

Обвиненията против Nordea

Всичко това демонстрира, че обвинявания, отправени от Браудър, носят особена тежест във финансовия свят, изключително когато става дума за пари на съветски олигарси. Nordea е най-големият скандинавски заемодател. В 29-страничен отчет, Браудър упреква банката в изпирането на милиони долари от същата машинация от случая Магнитски през 365 сметки в Nordea. Браудър е подал сходен отчет против огромния скандинавски заемодател още през 2013 година, когато жалбата му е отхвърлена. Нова информация от следствия в Литва и Франция е възродила жалбата с спомагателни обстоятелства.

Шведските управляващи към този момент обявиха, че съществено ще проверяват новата информация и обвиняванията против Nordea в пране на пари, машинация и имитация. От Nordea обявиха, че знаят за отчета и работят дружно с управляващите. През 2015 година банката беше тежко подложена на критика от шведските управляващи и й беше наложена допустимо най-тежката санкция за слаби ограничения за надзор и инспекции на клиентите и паричните потоци. От шведския регулатор тогава обявиха, че в случай че някой се опита да пере пари през банката, от Nordea нямат инструментите, с които да схванат за това.

Предстоящо следствие

От Nordea настояват, че от този момент са вложили съществено в нови отбрани и ограничения за надзор против прането на пари, както и че паричните потоци и клиентите се ревизират всеки ден. Въпреки това, специалисти декларират пред FT, че жалбата на Браудър показва характерни проблеми с прането на пари. Заедно с предходните рецензии от регулатора и настоящия фокус върху скандинавския банкиращ бранш, тази тъжба несъмнено ще докара до огромно и обществено следствие.

Сега следва да стане ясно дали следствието ще се ограничи единствено до милионите от случая Магнитски, с които се занимава жалбата, или ще се разшири до цялостната процедура на банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР