Още по темата Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен

...
Още по темата Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен
Коментари Харесай

ФСЕС се е активизирал за събиране на публичните вземания

Още по тематиката Наблюдават ли се държавните предприятия със забележителен фискален риск? ФСЕС внася повече ужас, в сравнение с сигурност в системата

Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) се е засилил във връзка събиране на вземанията си както за „ Задължение към обществото “, по този начин и от търговци и производители на електрическа сила, излиза наяве от оповестените данни.

ФСЕС е разпратил писмени уведомления до 83 физически и юридически лица за започване на административно произвеждане по издаване на актове за определяне на обществени държавни вземания. Сред задължените лица има и лечебни заведения.

Най-високи, съгласно оповестената публична информация са задълженията на две сдружения. Става въпрос за Аркадия Сървисис АД с малко над 70 835.59 лева Дружеството се води като отстранено от електроенергийния пазар и постоянно е посочвано измежду длъжниците на НЕК за цена обвързване към обществото. Другият огромен дебитор е ЕЛПРО България ООД – със сумата от 73 941,85 лева Задлъженията на другите компании, отвън тези две варират от малко над 100 лева до 17 хиляди лева, като в всеобщият случай става въпрос за просрочени суми от малко над 1000 лв..

Проблемът не е нов. Почти по същото време предходната година по този мотив БФИЕК излезе със мнение по случай. " Не е рационално премахване от пазара за електрическа сила от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), който е физическия оператор на пазара, на база забавени заплащания на обществени вземания към Фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) и по искане на ФСЕС ", обявиха тогава огромните индустриални потребители (БФИЕК), акцентирайки и върху забележките си във връзка обвързване към обществото и въвеждането на гаранционни обезпечения.

На този декор НЕК към 22 февруари тази година продължава да си чака парите за „ обвързване към обществото “ от сдруженията, отстранени от електроенергийния пазар и ги разгласява всяка седмица. Към кредата на февруари става въпрос за: ТОШЕЛ 92 ЕООД- отстранено от електроенергийния пазар; АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД - отстранено от електроенергийния пазар; АРКАДИЯ СЪРВИС АД- отстранено от електроенергийния пазар; ДИКС 2001 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД; ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД- отстранено от електроенергийния пазар; КЕЙ АР ДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар; МОСТ ЕНЕРДЖИ АД; ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар

Припомняме, че годишният конкретизиран проект на Фонда за актуалната година е за 2 милиарда 230 млн. лева Целта на ФСЕС е да стабилизира финансовото положение на бранша, само че специалистите в последно време са много сериозни към активността. Повторяемостта на едни и същи проблеми е сериозен сигнал за системата.

Отчетът на ФСЕС към 31.01.2019 година: https://www.me.government.bg/files/useruploads/files/fond_ses/b1_2019_01_2480.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР