Още по темата Морският low cost десант Нискотарифните полети до

...
Още по темата Морският low cost десант Нискотарифните полети до
Коментари Харесай

Пътниците на летищата във Варна и Бургас растат със 17.3% от началото на годината

Още по тематиката
Морският low cost десант

Нискотарифните полети до летищата в Бургас и Варна се усилват фрапантно и това ще отвори нова ниша за самостоятелен туризъм
8 юни 2018
Летищата във Варна и Бургас чакат растеж на трафика от 10%

Концесионерът Fraport ще прави някои разширения на аерогарите през 2019 и 2020 година
19 апр 2018
Рекордни доходи в туризма през 2017 година - над 8 милиарда лева

Морските почивки преобладават, а нискотарифните полети и растежът в цените също водят до повече приходи
20 фев 2018 Ръстът на пасажерите на летищата във Варна и Бургас изпреварва упованията от началото на сезона. Това излиза наяве от доклада на оператора на летището във Франкфурт Fraport, която има 60% присъединяване във " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", която е концесионер на двете черноморски летища, като нейн локален сътрудник е компания от групата на " Химимпорт ".

От доклада й за месец юли се вижда, че растежът на пасажерите на " Летище Бургас " за първите 6 месеца на годината е 12.1%, а на летището във Варна - до месец юли в това число е имало с 25.6% повече пасажери по отношение на година по-рано, като междинният растеж от двете летища е 17.3%. В началото на сезона упованията на концесионера на летищата във Варна и Бургас бяха за растеж на пасажерите от към 10%.

Усещане за туристи

Очакванията за трафика на варненската аерогара бяха за над 2 млн. души, а за бургаската - над 3 млн. за годината. Основните пазари, от които трябваше да дойдат пасажерите, са Германия, Русия, Полша, Англия. До края на юли през Бургас са минали над 1.8 млн. пасажери, а през Варна - 1.2 млн.

Ръстът с изключение на по пазари идва и по линия на новите самолетни компании, изпълняващи чартърни и постоянни полети. Голяма роля има двата огромни лоу-коста Ryanair и Wizz Air. В началото на сезона от Rayanair, които реализираха първите полети до Бургас в края на март след едногодишни договаряния с концесионера, оповестиха, че през тази година ще оперират 11 линии от летището, като потенциалът им е за 250 хиляди пасажери. Wizz Air оперира и на двете аерогари, като от Варна линиите са с една повече по отношение на миналата година, а общият потенциал за транспорт на пасажери за тази година е 653 хиляди

Fraport световно

В световен мащаб растежът на Fraport е 8.8%, като европейският трафик остава главен мотор за растежа. На летище Франкфурт той е също 8.8% до края на месец юли или 39.5 млн. пасажери. В Гърция, където компанията е оператор на 14 летища, покачването е 9.8%, а в Любляна – 11.8%. Най-сериозен е скокът от началото на годината до края на юли в Анталия – 25% или малко над 17 млн. пасажери, а в Сан Петербург – 11%.

Компанията оперира още две летища в Бразилия, летището в Лима, Перу, Хановер и една аерогара в Китай.

Някои разширения

Fraport се счита за един от сигурните претенденти за концесионер на летище София. Заради растежа по морето компанията възнамерява някой разширения, които би трябвало да се случат през 2019 и 2020 година

В Бургас би трябвало да се разшири зоната за регистрация в терминал 2 с 12 спомагателни гишета за чекиране. Увеличен би трябвало да бъде и паркингът, като са нужни и спомагателни рентгенови машини. Ще са нужни и някои разширения на потенциала на летателните полета и на двете летища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР