Още по темата КЗК не откри нарушения при рекламата на

...
Още по темата КЗК не откри нарушения при рекламата на
Коментари Харесай

КЗК глоби Ozone.bg с близо 100 хил. лв. заради заблуждаваща реклама

Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията не откри нарушавания при рекламата на кафето " Нова Бразилия "

Производството е формирано по искане на съперника " Балкам груп "
8 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията отново ще проверява пазара на горива

Само преди две години комисията разгласи разкриването на картел през мейли на чиновници на веригите, само че сама се отхвърли от откритията си
6 ное 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще санкции с общо 97 170 лева " Озон ентъртейнмънт " - сдружението, през което оперира известният онлайн магазин Ozone.bg. Причините за санкцията са две рекламни акции към iPhone 6 и настолната игра Dixit, които са били извършени през 2014 и 2015 година Глобите са две, всяка на стойност 48 585 лева, или по 0.5% от годишния оборот на компанията за 2017 година Така общо тя е санкционирана с 1% от приходите си за предходната година.

Накратко, уеб сайтът е санкциониран поради изказвания в рекламни банери, че оферират " най-хубавата цена " за въпросните артикули. След като от Комисия за защита на конкуренцията са открили, че има други магазини в страната, които оферират по-ниска (според Комисия за защита на конкуренцията равнозначно на " по-добра " ) такава, Ozone.bg е санкционирана поради заблуждаване на потребителите.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Срещу Ozone.bg е имало и други тъжби, в това число и за акции, при които компанията е подарявала безвъзмездни книги на консуматори, надхвърлили избрана сума при извършването на покупки си. Те не са били счетени за обосновани и няма санкция за тях.

Всички сигнали са пристигнали " Сторе ", сдружението, през което оперира конкурентният онлайн магазин Store.bg, който се занимава най-вече с търговия с книги. Ozone.bg от своя страна търгува необятно портфолио от артикули – от книги, филми и настолни игри до конзоли, компютри и смарт телефони.

Обжалване

Първоначално Комисия за защита на конкуренцията не намира нарушавания по сигналите, само че " Сторе " апелира и Върховният административен съд (ВАС) връща някои от решенията за преразглеждане от Комисия за защита на конкуренцията, което води до двете санкции.

Пред " Капитал " съсобственика на " Озон ентъртейнмънт " Любомир Бабуров разяснява, че компанията ще апелира решението, което той дефинира като неуместно.

Според него компанията преднамерено е избягвала думата " най-ниска " цена и единственото доказателство на Комисия за защита на конкуренцията е фотография на уеб страницата pazaruvaj.com, на която проличава, че има по-ниски цени на iPhone в други магазини. Бабуров прибавя, че санкцията е изчислена върху предишна година на компанията – 2017 година, за която имат доходи от 10.6 млн. лева, а не върху миналата по отношение на рекламните акции през 2014 и 2015 година

За фискалните 2013 и 2014 година, които предхождат първичните акции, приходите са надлежно 965 хиляди лева и 2.7 млн. лева

Бабуров разяснява още, че за него и компанията е неразбираемо дали, в случай че обжалването се проточи до идната година и решението бъде препотвърдено, ще бъде изчислена нова санкция върху приходите на компанията за 2018 година

Това е повторно в границите на година, в който Комисия за защита на конкуренцията си навлича гнева на онлайн магазин. През ноември предходната година регулаторът куриозно санкции " Лаптоп.бг " поради наличие в персонален видеоблог на човек без договорна обязаност с компанията, като тогава санкцията още веднъж беше 0.5% от оборота на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР