Още по темата Евродепутатът Светослав Малинов и министър Петкова отново

...
Още по темата Евродепутатът Светослав Малинов и министър Петкова отново
Коментари Харесай

Решаващи при избора на инвеститори за АЕЦ Белене: цена под 9 млрд. евро, срок 8 години, концепция за продажба на тока

Още по тематиката Евродепутатът Светослав Малинов и министър Петкова още веднъж в неприсъствен спор за АЕЦ „ Белене “ Петкова: Проектът АЕЦ "Белене " е същият, който бе нотифициран от Европейска комисия през 2007 година Процедурата за избор на стратегически вложител за...

Националната електрическа компания ще взе участие с блокираща квота в целия развой по построяването на АЕЦ " Белене ", заяви по време на чуването си Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. Тя беше изслушана от депутатите по отношение на решението на Народно събрание от средата на тази година, с което Народното събрание разпорежда на министъра на енергетиката да търси благоприятни условия за създаване на АЕЦ Белене " на пазарен принцип и предлага на Министерски съвет, респективно на министъра, да осведоми от време на време депутатите за подхванатите дейности и съответните резултати от водените договаряния

" Държавата ще взе участие с всичките механизми и контролни и регулаторни, ще участваме и с присъединяване в блокираща квота, което ще ни даде опция да направляваме целия този развой и страната ще участва там от процеса по реализация до финала на употребата на тази нова нуклеарна мощ. За блокираща квота се счита такова присъединяване, което е 34 % присъединяване, надлежно от капитала или такова присъединяване, което дава опция на съответния акционер да взе участие и да взима решения, които са от изключителна значимост и са от компетентността на общото заседание ", разяснява министър Петкова.

В показаната процедура по желание на стратегически вложител и за създаване на АЕЦ " Белене " и благоприятни условия за структуриране на плана Петкова показа проект, който планува построяването на атомната централа за към 8 години и за към 9 милиарда евро.

Министърът посочи, че досега прелиминарен интерес към градежа на " Белене " са декларирали държавната китайска нуклеарна корпорация, корейската " Хидроатомна корпорация " и френската " Арева ".

Необходимост от мощности като АЕЦ " Белене " съгласно разбора ще има в целия район, добре е да опитаме да осъществяваме плана, съобщи Петкова Тя осведоми, че процедурата ще е изцяло готова и ще може да започва при започване на идната година, а в края на 2019 година се чака да бъде определен и самият вложител. Предвижда се процесът да премине през девет стадия.

В евентуалната пътна карта е заложено процедурата да завърши в границите на една година.Трябва първо да се даде старт и да се види дали ще има проявен интерес,обясни Петкова.

Министърът акцентира, че нуклеарният риск остава за страната, на чиято територия се построява сходна мощ, тъй че страната ще участва, ще взе участие с апорт на относимите активи, които има в плана, и с блокираща квота посредством НЕК през целия период на създаване и употреба на централата. Според нашето законодателство тази квота е 34 % присъединяване от капитала или в устава да е написано присъединяване, може и 10 на 100, само че то да блокира решенията, обясни Петкова.

В процедурата е заложен аршин за присъединяване на български компании във всеки един от стадиите, като по този метод ще бъде предпазен българският бизнес, ще се даде опция за икономическо раздвижване, изключително за област Плевен. Нямало обаче прецизен разбор за заетия човешки запас, само че във всички случаи ще бъдат открити нови работни места.

Теменужка Петкова е безапелационна, че риск вложителят да стартира да диктува цените на енергийния пазар у нас, както и да направи дъмпинг, да вземем за пример на АЕЦ " Козлодуй ", не съществува даже единствено по чисто икономическа логичност - по тази причина и сходно условие не било авансово заложено. Няма стопански индивид, който да продава на по-ниска цена продукцията с ясното схващане, че не може да обслужва отговорностите си, още повече,че нашият регулатор напълно работи по европейските и международните условия в тази област, уточни тя. Допълнителна гаранция е, че централата е в страна - член на Европейски Съюз, и всеки вложител би трябвало да се преценява с регламентите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията.

Петкова посочи, че интерес от кредитни институции да дадат пари за плана ще бъде разискван в хода на договарянията с евентуалните стратегически вложители, които би трябвало да дават рамката на финансовия модел. Ангажиментът на МЕ, на БЕХ, би трябвало да спре до там да забележим има ли интерес от вложители и оттук насетне самата компания да развива този план, а регулаторните органи ще наблюдават процеса посредством НЕК, счита Петкова.

Тя удостовери, както и през вчерашния ден при чуването си в енергийната комисия, че решаващо при избора на стратегически вложители ще е цена под 9 млрд евро, период за стартиране в употреба до 8 години, идея за реализация на ел. сила в т.ч с съответни потребители.

Сред изискванията е плановата компания да се ангажира с доставката на свежо нуклеарно гориво, а операторът на централата да има опит в употребата на реактор WWR1000.

Най-удачен вид за конструкция на плана е присъединяване в обособена планова компания с всички активи, които са относими към плана АЕЦ " Белене ", като самото им апортиране ще стане редом с диалозите с евентуалните вложители, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. От енергийното министерство считат, че най-оптималният вид за реализацията на подобен вид планове е 20 % личен капитал и 80 % притеглен капитал.

Министърът акцентира, че планът ще би трябвало да бъде осъществен напълно на пазарен принцип, без даване на държавна или корпоративна гаранция, без дълготрайни контракти за изкупуване на тока от страната.

Предложение за над 30 % присъединяване на български компании в реализацията на плана ще бъде с преимущество, добави Петкова.

От техническа точка бъдещият вложител би трябвало да се придържа към плана, който е нотифициран от Европейска комисия през 2007 година Това значи, че би трябвало бъде употребявано напълно оборудването, което е създадено за този план, както и да бъдат употребявани всички лицензии.

Два са заложените разновидността във връзка с модела за реализиране на АЕЦ „ Белене “ - 10 милиарда евро и период от 10 години. Но с преимущество ще се употребява този стратегически вложител, който ще предложи вид за реализиране на плана със сума от порядъка на 9 милиарда евро и период до 8 години. Товаобясни министъра на енергетиката ден по-рано в границите на чуването от комисията по енергетика към Народното събрание. Предвижда се условието за финансиране на новата нуклеарна мощ да е за 20 % личен и 80 % притеглен капитал. Задълително изискване ще бъде българското присъединяване да е единствено с апортна вноска.

" Процедурата, която е създадена е напълно съобразена с параметрите, които българският парламент сложи за реализация на плана за АЕЦ „ Белене “ - напълно на пазарен принцип, без даване на държавна гаранция, без даване на корпоративна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти на българската страна за изкупуване на електрическа сила ".

Тя посочи, че предвид на тези параметри в границите на процедурата е планувано " присъединяване като акционери с миноритарен дял и на други евентуални участници, които биха желали и биха декларирали интерес към присъединяване в плана ".

" Отделно от това даваме опция за включването в плана на огромни индустриални потребители, които биха желали единствено да закупуват електрическа сила при избрани условия несъмнено и при цена, която те ще договорят със надлежно с компанията, със стратегическия вложител. Така че процедурата включва сходни благоприятни условия.

Предимство по думите на министъра ще има и предложение за създаване на АЕЦ „ Белене “ за период от 8 години и при цена под 9 милиарда евро.

Това, което сме заложили като опция за най-висока оценка да получи такова предложение на стратегически вложител, който преди всичко ще даде цена, която е под 9 милиарда (евро), защото разполагаме с две оценки до този миг - едната на HSBC от 2012 година и другата на Българска академия на науките, които дефинират цената на плана почти на 10 милиарда (евро). Така че комисията, която ще прави оценката и която ще води договарянията с евентуалните стратегически вложители ще даде най-висока на тези вложители, които дадат цена под 9 милиарда евро и които дадат опция за реализация на плана до 8 години. Ние считаме, че 8 години са един реален период, защото този план е извънредно напреднал, разполага с площадка, с инфраструктура, с съоръжение, което е тук, доставено, на територията на страната и той би могъл да се осъществя в тези периоди.

Отделно от това ще оценим най-високо и такова предложение, което дава опция за присъединяване на български компании, на българския бизнес в този план, като се даде опция на българските компании да вземат участие с 30 % от дейностите. Ще оценим високо и предложение, което ще даде опция нашата атомна централа в Козлодуй да бъде оператор на новата централа. Това ще даде опция да използваме капацитета на сътрудниците от АЕЦ „ Козлодуй “, както и да осъществя доходи, защото ще има надлежно и контракт за опериране на новата централа ".

Министър Петкова в отговор на въпрос на депутата Желю Бойчев, който попита за какво не е очакван вид за обединяване с АЕЦ „ Козлодуй “ даде образец с АЕЦ „ Пакш 1 “ и АЕЦ „ Пакш 2 “, които са предвиждали подобен вид за реализиране на бъдещата атомна централа в Унгария, само че Европейска комисия е отказала заради нарушаване на разпоредбите за конкуренция. Правилата за конкуренция не позволяват обединяване на плана за АЕЦ „ Белене “ с АЕЦ „ Козлодуй “, сподели Петкова.

В същото време тя изясни, че във връзка с изискванията, които ще бъдат сложени за стратегическия вложител се планува АЕЦ „ Козлодуй “ да оперира новата централа в Белене. Съответно при приемане и осъществяване на това изискване бъдещият вложител ще получи и преимущество.
Разгледан е и моделът за АЕЦ „ Аккую “, само че и той е неупотребим, тъй като при него турската страна взе участие с гаранции, изясни министър Петкова.
Преди това министърът на енергетиката показа пред депутатите признатото от държавното управление решение за оповестяване на процедура за стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “.

По-късно пред публицисти министър Петкова изясни: " Анализите демонстрират, че опцията за присъединяване на АЕЦ „ Козлодуй “ като вложител в този план основават терзания от позиция на разпоредбите за конкуренция в границите на Европейски Съюз. „ Знаете, че във връзка с АЕЦ „ Пакш 2 “ в Унгария Европейска комисия беше безапелационна, че няма по какъв начин „ Пакш 1 “ да взе участие и да осъществя плана за АЕЦ „ Пакш 2 “. Поради тази причина „ Пакш 2 “ е отделена в обособена компания, изнесена отвън министерство на енергетиката (на Унгария), подчинена на държавното управление и тя осъществя този план извънредно независимо.
Ако съответните стратегически вложители се съгласят АЕЦ „ Козлодуй “ да оперира новата атомна електроцентрала това ще бъде въз основата на подобаващ контракт. Договор а опериране. Нищо повече. Все отново нещата предстоят “, сподели министър Петкова.

По отношение на към този момент поставеният въпрос за нуждата от нотификация на плана за АЕЦ " Белене " пред Европейска комисия, министърът изясни, че планът е утвърден от Европейска комисия през 2007 година Промяна в техническата част на плана няма, той е същият както и преди, изясни министърът. Нотификация се изисква при смяна на вложителя, само че защото още няма договаряния със стратегическите вложители, не знаем изхода от тях е рано да се желае и нотификация. Когато имаме резултати, да такава нотификация ще бъде поискана, съобщи министър Петкова.

Страната ни ще упорства също по този начин страната ни да има блокираща квота.

За следващ път енергийният министър изясни, че в случай че не се направи нищо би трябвало да забравим оборудването. Тогава НЕК би трябвало да отпише активи от 3,2 млрд.лв. Това ще докара до декапитализация както на НЕК, по този начин и на БЕХ, изясни Петкова.

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров сложи под подозрение определения вид за присъединяване и на потребители на сила, само че министър Петкова даде образец с модела на АЕЦ във Финландия, изграждан с присъединяване на " Росатом ". Овчаров посъветва също по този начин да се обмисли разновидността за привличане на съветник по плана за АЕЦ " Белене ". По думите му това би улеснило и министерството във връзка с финансов модел.

Министърът на енергетиката се базира на европейски регламенти в отговор на въпрос от Георги Касчиев за известието на плана и сеизмичността на площадаката на АЕЦ " Белене. " Сеизмично това са най-спокойните елементи на Република България ", заключи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР