Още по темата ЕК: Възобновяването на АЕЦ Белене“ представлява нов...

...
Още по темата ЕК: Възобновяването на АЕЦ Белене“ представлява нов...
Коментари Харесай

Миинстър Петкова опроверга съобщението на евродепутата Светослав Малинов за АЕЦ „Белене“

Още по тематиката Европейска комисия: Възобновяването на АЕЦ „ Белене “ съставлява нов...

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга известие на евродепутата Светослав Малинов, който съобщи, че Европейската комисия би трябвало да направи нова оценка за плана АЕЦ „ Белене “. Той аргументира позицията си с отговор на Европейска комисия, който е получил на заложен от него въпрос през септември, заяви БНР.

Пред националното радио Малинов посочи: „ Най-разумното нещо, което би трябвало да направи българското държавно управление е да погребе АЕЦ „ Белене “. Няма никакъв смисъл да се упорства повече, а да се търси политическа отговорност и в случай че може – наказателна, от тези, които към този момент подписаха контракт и купиха реакторите “.

По тематиката за „ Белене “ министърът на енергетиката Теменужка Петкова изясни, че планът е нотифициран от Европейската комисия през 2007 година. В документа е записано, че при смяна в капиталовия план страната е длъжна да осведоми Комисията за настъпилите промени. Петкова изрази удивление, че е било отправяно сходно запитване, защото тематиката е била проучена още при излизане на арбитражното решение по разногласието с съветската страна. Енергийният министър изясни, че първо би трябвало да мине процедурата за избор на стратегически вложител, а когато се сътвори новото сдружението, ще се направи ново съобщение до Европейската комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР