Още по темата Депутатите от енергийната комисия приеха измененията в

...
Още по темата Депутатите от енергийната комисия приеха измененията в
Коментари Харесай

Комисията по енергетика ще обсъжда промените в енергийния закон

Още по тематиката Депутатите от енергийната комисия одобриха промените в новия енергиен закон

Комисията по енергетика ще гледа новите промени в Закона за енергетиката, по предложение на Министерски съвет. Приемането им е от голяма важност, поради превозването по верен метод на Директива 72 и Директива 73, обвързвана с Общите правила за вътрешния пазар на електрическа сила и природен газ.
Предложенията плануват лишаване на съществуващата все още опция операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отхвърлят достъп до тях заради утежняване на изискванията за доставяне. Тя се заменя с опция краткотрайно да се ограничи или прекрати достъпът на ползвателите при избрани условия.

Ограничаването на достъпа се отнася за към този момент присъединени ползватели.

Други промени плануват въвеждане на задължението при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да стимулират документално решението си. Сега категорично условие за документално обосноваване не съществува в законодателството няма.

Смята се, че по този метод ще се подсигурява по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни услуги.

Промените в Закона за енергетиката плануват също по този начин възбрана за прехвърлянето на личния състав на оператора на преносна мрежа, към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по произвеждане или доставка.

Въвеждат се също по този начин условия и към състава на надзорния орган на самостоятелния метафоричен оператор. В него би трябвало да бъдат включени членове, представляващи отвесно интегрираното дружество и членове, представляващи акционери – трети страни.

Операторът на система за предпазване на природен газ ще има самостоятелни от отвесно интегрираното дружество права за взимане на решения във връзка с активите, нужни за поддръжката, употребата или създаването на оборудванията за предпазване. По този метод съгласно препоръчаните промени ще се подсигурява независимостта на оператора, която би трябвало да бъде обезпечена, даже и когато той е част от отвесно интегрирано дружество.

С транспонирането на разпореждания от директивата за инфраструктурата за различни горива се основава правна рамка във връзка с операторите на обществено налични зарядни точки за електрически транспортни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на обществено налична зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане на електрически транспортни средства. Предвиден е ред за присъединение на зарядната точка към електроразпределителната мрежа. Разгръщането на зарядната инфраструктура ще послужи като тласък за по-широкото потребление на електрически транспортни средства, което е фактор за запазване на околната среда, близки до нулевите нездравословни излъчвания и мощно понижаване на шума.

Припомняме, че Индустриален клъстер коли няма да поддържа поправките в Закона за енергетиката, свързани с построяването на зарядна инфраструктура, тъй като пречат на развиването на бранша. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев също назова по време на първото разискване тези промени „ неуместни “. От Министерство на енергетиката пък обясниха, че предложенията не с техни, а били на правосъдното министерство и направени по време на съгласуването. Освен това енергийното министерство е готово с отдръпването им.

Втората група ремонти в Закона за енергетиката цели облекчение на режима за създаване на линейни енергийни обекти – електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други. Те ще се построяват към този момент въз основа на учредено сервитутно право. Действащите сега текстове на закона плануват основаване на право на градеж както за построяването на здания и постройки, по този начин и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. Тази липса на разграничаване сред типовете енергийни обекти утежнява реализирането на капиталови планове на енергийните предприятия.

С новите законови промени се вкарва и формулировка за линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята градивни детайли (например, стълбовете към електропроводите). Действащият сега режим за придобиване на вещни права води до закъснение в развиването на енергийната инфраструктура. В същото време, това е причина за оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки и загуби на финансиране, считат създателите. С други промени се урежда опцията за възмездно придобиване на парцели – частна държавна или общинска благосъстоятелност, без търг или конкурс за построяването или разширението на площадкови енергийни обекти (трафопостове, подстанции и други).

Според вносителите тези спомагателни промени целят понижаване на административните процедури за създаване на линейни енергийни обекти.

В последвалата полемика народния представител Таско Ерменков обърна внимание на това, че предлагания законопроект е обвързван с дейности подбудени като резултат от нерешени по нотифицирана държавна помощ или наказателни процедури против страната.В частност той сложи и въпрос дали предлаганите промени са нотифицирани и изиска информация по отношение на кореспонденцията с Европейска комисия за измененията. Това бе и една от аргументите представителите от групата на „ Българска социалистическа партия лява България “ да гласоподават с „ въздържал се “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР