Още по темата БТПП: Конкурентните предимства на България – ниски...

...
Още по темата БТПП: Конкурентните предимства на България – ниски...
Коментари Харесай

Корпуцията, липсата на е-управление и проблемите на енергийната борса мъчат бизнеса у нас

Още по тематиката БТПП: Конкурентните преимущества на България – ниски...

За българския бизнес съществува заплаха от неналичието на смяна в битката с корупцията и неналичието на електронно ръководство. Заради това от ден на ден компании започнаха да събират храброст да реалокират активността си. Трябва да помислим по какъв начин средата у нас да стане привлекателна, съобщи Цветан Симеонов, Българска търговско-промишлена палата пред BloombergTV.

В изявлението Симеонов напомни, че четирите най-големи работодателски организации у нас изпратиха сигнал до Европейската комисия за злоупотреби с господстващо състояние на пазара на ток в България . Продължаваме да не сме удовлетворени от флуктуациите на пазари на електрическа енергия у нас и цените на електричеството, изясни Цветан Симеонов. " Борсата сподели съществени дефекти. Видяха се и " малките врати ", през които избрани компании могат да осъществят неполагащи им се облаги поради слабостите на системата, и всичко това в ущърб на работещите предприятия ", добави той.

" Трябва на борсата да бъдат пуснати по-големи количества електрическа сила. Второ, неприемливо е българските клиенти на енергоснабдителните сдружения да заплащат и добавка за обвързване към обществото, а експортьорите да бъдат освободени от това. Не е възможно някои да закупуват количеството електрическа енергия и по-късно да го връщат още веднъж на пазара на по-ниски цени от тези на борсата ".

" Тази година нашето издание включва 27 интернационалните ранглисти. В 16 от тях сме подобрили позиции, 2 от тях са непроменени, а в 8 сме влошили местата си. Най-важна е класацията на Световната банка за правене на бизнес за 2019 година, където сме паднали с 9 позиции. България поставя старания в избрани сфери като инфраструктурата, само че се оказва, че изоставаме. На 147 място сме в класацията по свързването с електричество ".

В една обикновено функционираща стопанска система е значимо съотношението сред откриващи се и закриващи се компании, акцентира гостът, пояснявайки, че във връзка с разпределяне на позволения за градеж имаме прогрес от 51-во място през 2018 година до 37-мо в този момент. " Добри са позициите ни и по отношение на интернационалната търговия. В показателя за икономическата независимост минаваме от 47-мо на 37-мо място. Добре ни се отразява това, че се улеснява достъпът до заеми в България ", добави още той.

" Постигаме прочут напредък в сегмента на трудовото законодателство. Въведоха се едноднедневните контракти, по този начин се изсветлява стопанската система. Институциите ни обаче се забавят. Липсата на електронно ръководство ни дърпа обратно. Здравеопазването ни не се ръководи добре ".

От 126 страни България се намира на 54 място по господство на закона, критериите за които са свързани с регулациите, какъв брой постоянно се трансформират законите, дали са транспарантни методите на образуването им, дали има ограничавания в активността на държавното управление, както и какво е равнището на корупция, означи Цветан Сименов. " Тази ранглиста е значима причина за привличането на вложители. В нея сме една позиция напред ", посочи той.

Мнозинството от компании утвърждават намаляването на партийните дотации, уточни Симеонов.

" Не бихме желали изискванията за влизане на България в еврозоната да включат и заплащане на остарели задължения. Говорим за Испания, Португалия, Гърция, евентуално Италия и Франция. Всичко това е резултат от ниската дисциплинираност в еврозоната. България съблюдава прецизно валутния ръб. Показателите ни са чудесни за еврозоната и демонстрираме доста по-голяма дисциплинираност ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР