Още по темата Български предприемач стана част от международната мрежа

...
Още по темата Български предприемач стана част от международната мрежа
Коментари Харесай

Кои са победителите в конкурса ClimateLaunchpad

Още по тематиката
Български бизнесмен стана част от интернационалната мрежа на Endeavor

Александър Лефтеров е създател на софтуерната компания за предпазване на файлове Tiger Technology
5 юли 2018
Саморегулиращи се диоптрични очила в помощ на небогати общности

Очилата на белгийската Adaptive eyeworks костват 7 евро и отстраняват потребността от доктор за нагласянето им
21 юни 2018 Система за озеленяване, екологична кожа и платформа, която свързва готвачи с клиенти са плановете спечелили в четвъртото издание на локалната конкуренция за зелени бизнес хрумвания ClimateLaunchpad, организаирана от " Клийнтех България ". Те ще имат опция да показват България на интернационалния край в Единбург през ноември, където ще вземат участие млади бизнесмени от още 46 страни от целия свят. Десет от най-хубавите планове ще се състезават за премията от 10 хиляди евро и място в акселераторската стратегия Climate-KIC Accelerator с финансиране до 50 хиляди евро.

Българските спечелили

На трето място в локалното съревнование се класира екипът на Spoontaneous , които създават платформа за домашно приготвена здравословна храна. Тя свързва фенове готвачи и консуматори, които на карта в действително време могат да виждат къде в града има подготвена храна, каква е тя и да отидат да си я вземат, а компанията ще получава 10% комисион от всяка покупка. Според екипа този модел е подобаващ за хора с хранителни режими или характерни потребности, като по този начин ще се усили разнообразието от ястия, което по заведенията за хранене нормално е лимитирано. Първият пазар, на който ще тестват платформата е Лондон, а с цел да си записват като готвачи, потребителите ще би трябвало да преминат курс за сигурност и хигиена при подготвяне на храната. В приложението ще има и алтернатива за рейтинг на готвачите.

Второто място в ClimateLaunchpad зае екипът на LiveMatter , който създава нов тип екологична кожа от бактерията комбуча. Поставена в чай и топла вода, бактерията стартира да " плете " материята и има потребност от 4 седмици, с цел да направи сходния на кожа артикул, който по-късно в продължение на една седмица изсъхва, след което е подготвен за обработка. Алтернативната кожа е здрава колкото изкуствената такава, може да бъде обработвана и оцветявана и да послужи за изработването на облекла и аксесоари. Младата българска компания цели да продава на фешън марки, които целят понижаване на потреблението на животинска кожа и усилване на бранд идентичността им.

Тазгодишният победител в конкуренцията е екипът на Botanic room , които създават мултифункционална система за озеленяване, която усъвършенства качеството на работната среда в отворените офис пространства. Преградите, покрити с растения, са подобаващи за компании с над 200 чиновници и съвместяват функционалностите на 3 стаи – за отдих, за срещи и офис. Стените са с размери 15 кв. м. и костват 12 хиляди евро дружно с поддръжката за 3 години. Според екипа на стартъпа сходни решения са в унисон с наклонността фирмите да търсят разнообразни решения за възстановяване на работната среда, като по-този метод могат да притеглят и задържат чиновниците си.

Подгласниците в надпреварата

До финала на ClimateLaunchpad в България стигнаха още три български тима с планове в региона на чистите технологии, справяне с климатичните промени и запазване на околната среда. Това бяха BeeFarm , които купуват мед от дребни производители, брандират го и го продават на вериги магазини, като по този метод подтикват дребното произвеждане. InteLis създават интелигентно осветяване за обработване на микроводорасли, а младата компания ReUse е основала платформа за дейно преработване на едрогабаритни боклуци, свързваща компании, които имат потребност от тях с семейства, които ги изхвърлят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР