Четвърт от световното население живее с екстремен годишен дефицит на вода

...
Още по-голям дял е изложен на дефицит на вода поне
Коментари Харесай

Още по-голям дял е изложен на дефицит на вода поне през известно време.

В момента половината от населението на света издържа на екстремни висок воден стрес поне един месец в годината, число, което WRI прогнозира, че ще нарасне до 60% до 2050 г.

Дотогава се очаква още един милиард души да живеят с екстремен воден стрес, дори ако повишаването на глобалната температура бъде ограничено до между 1,3C и 2,4C до 2100 г.

Настоящите политики поставят планетата на път да се затопли с около 2,4C над прединдустриалните нива до края на този век.

„Хората обичат да мислят за изменението на климата като за най-голямата екзистенциална заплаха за човечеството“, казва Кристъл Дейвис, глобален директор на програмата за храна, земя и вода на WRI.

Авторката Микаела Лоуч напуска събитието си на фестивала на книгата в Единбург за връзки с изкопаеми горива

"Но водният стрес е най-смъртоносното и най-използвано оръжие на климатичните промени.

" Водата е от съществено значение за почти всяка криза, пред която сме изправени, защото когато нямаме достатъчно вода, не произвеждаме достатъчно храна или енергия.

„Не можем да поддържаме хората здрави, горските пожари се засилват, хората мигрират, възникват конфликти и равенството се влошава."

Какво е воден стрес?

Водният стрес е мярка за това каква част от наличното си водоснабдяване трябва да използва една страна, за да отговори на търсенето.

WRI казва, че страните изпитват „изключителен воден стрес“, когато използват над 80% от възобновяемото си водоснабдяване всяка година.

Колкото по-голям е водният стрес, толкова по-уязвими са страната е за недостиг на вода, особено по време на периоди на пиково търсене като по време на гореща вълна.

Европа има проблем с водата. Повишаващите се температури означават, че снегът се топи, реките намаляват, каналите пресъхват и продължават да продължават тежките суши.

Какво се случва, когато държавите използват цялата си вода?

„Ако една страна използва 100% от наличните си запаси, обикновено ще започнете да виждате как се случват няколко лоши неща“, казва Чарлз Исландия, директор на Freshwater Initiatives в WRI.

„Нивата на подпочвените води спадат, реките пресъхват, езерата пресъхват, влажните зони пресъхват и ние виждаме това на места в Близкия изток, като Ирак и Иран ."

Недостигът на вода също има особено голямо въздействие върху селското стопанство и производството на енергия в дадена страна.

В момента 60% от световното поливно земеделие се отглежда в райони с изключителен недостиг на вода, което означава, че културите са изложени на повишен риск от провал в периоди на сухо време.

Някои форми на производство на енергия също разчитат на вода, която се използва за генериране на водна енергия или за охлаждане на електроцентрали.

Какво може да се направи?

Предишен анализ на WRI изчисли, че ще струва около 1% от глобалния БВП за постигане на водна сигурност за целия свят до 2030 г.

Методи, които биха могли да се използват за това, включват по-ефективно използване на водата в селското стопанство, пречистване и повторна употреба на отпадъчни води и използване на решения, базирани на природата.

Но те казват, че тези решения ще бъдат трудно приложени без необходимата политическа воля и финансова подкрепа .

Къде има най-голям дефицит на вода?

Най-засегнатият регион е Северна Африка и Близкия изток, където 83% от населението в момента е изложено на изключително голям дефицит на вода. До 2050 г. тази цифра се очаква да нарасне до 100% от населението.

Южна Азия е вторият най-засегнат регион, като 74% от населението там е изложено на изключително висок дефицит на вода.

< p>25-те окръга, които в момента изпитват екстремен воден стрес годишно, са (по ред):

Бахрейн, Кипър, Кувейт, Ливан, Оман, Катар, Обединени арабски емирства, Саудитска Арабия, Израел, Египет, Либия, Йемен, Ботсвана, Иран, Йордания, Чили, Сан Марино, Белгия, Гърция, Тунис, Намибия, Южна Африка, Ирак, Индия, Сирия
Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР