Още от 5 септември тази година в Хърватия цените в

...
Още от 5 септември тази година в Хърватия цените в
Коментари Харесай

Още от септември цените в Хърватия ще бъдат и в евро

Още от 5 септември тази година в Хърватия цените в магазините ще бъдат както в куни, по този начин и в евро. Това разгласи хърватският министър председател Андрей Пленкович, представен от локалните медии. Министър-председателят изрази вяра, че от януари 2023-а година страната публично ще е част от Еврозоната.

Премиерът на Хърватия още веднъж прикани жителите, които държат куни вкъщи, да ги подават в банки, с цел да могат те автоматизирано да бъдат конвертирани в евро. Представяйки законопроекта за въвеждане на еврото като публична валута в страната, Пленкович разгласи, че " цените ще бъдат изразени в куни и евро и през цялата 2023-а година ".

Това значи още, че в случай че страната в действителност стане част от Еврозоната от 1 януари следващата година, куните ще могат да се обменят за евро в продължение на една година и това ще става гратис в Хърватската национална банка.
 В навечерието на приемането на еврото банките в Хърватия приканиха жителите да извадят кеша от дюшеците
В навечерието на приемането на еврото банките в Хърватия приканиха жителите да извадят кеша от дюшеците

Страната чака да получи дефинитивно решение на страните в еврозоната за датата, на която може да се причисли към единната валута

Министърът на финансите Здравко Марич от своя страна съобщи, че куните в банките ще бъдат автоматизирано конвертирани в евро по формалния курс, който е 7,534 куни за евро.

" От 5 септември цените ще са в куни и евро, само че аз съм уверен, че някои търговци ще започват още по-рано. Четири месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото е наложително да има двойно означени цени ", акцентира Марич.

Въпреки че Хърватия и България влязоха дружно в чакалнята на Еврозоната през лятото на 2021-а година, страната изпревари нашата по пътя към приемането на единната европейска валута. Към момента Европейската комисия е дала публично позволение единствено на Хърватия да сече евромонети.

По думите на българския министър-председател Кирил Петков, нашата страна може да влезе в Еврозоната през 2024-а година. Тепърва обаче ще стане ясно дали това в действителност ще се случи или процесът ще се забави.

Иначе, с изключение на във връзка с влизането на Хърватия е Еврозоната, страната ни изпревари и в присъединението към Шенген. Все още няма точна избрана дата за това по кое време тя ще влезе в безвизовото пространство на Европа, само че съгласно локални икономисти това може да се случи и още следващата година. Така или другояче обаче, по всичко проличава, че ще е преди приемането на България.
 Кирил Петков: България се готви за приемане на еврото през 2024 година
Кирил Петков: България се готви за приемане на еврото през 2024 година

Може да се разшири сегашната АЕЦ Козлодуй с вероятно нов реактор, само че " не може да се приказва за план в Белене ", счита премиерът
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР