Още от 2012 г. аз съм убеден, че трябва да

...
Още от 2012 г. аз съм убеден, че трябва да
Коментари Харесай

Валентин Радев: Румен Радев бе фронтменът за F-16 , не виждам аргументи за смяната на позицията му

Още от 2012 година аз съм уверен, че би трябвало да вземем Ф-16. И тогава щяхме да вземем втора употреба F-16. Даже бяхме на една крачка с мое присъединяване да го вземем от Португалия. Това разгласи досегашният министър на вътрешните работи и някогашен зам.-министър на защитата Валентин Радев в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 за избора за старт на договаряния за закупуване на F-16 за нов военен аероплан за военновъздушните ни сили (ВВС).

Той напомни въпросния случай от 2012 година и още веднъж разгласи, че президентът Румен Радев, тогава началник на Военновъздушни сили, в действителност е бил за американския изтребител.

„ И тогава имаше една комисия. Начело на програмния екип бе точно ген. Радев. И тогава всички бяха за F-16, а той бе фронтменът. И по тази причина се запитвам какво се случи за 6 години и не виждам причини за какво си сменя позицията. И към този момент го споделих – имам вяра на военачалник Радев, само че не и на политика Радев”, сподели Валентин Радев.

Според депутата от ГЕРБ неналичието на реакция от страна на президента след решението на Народното събрание за F-16 демонстрира, че президентът няма причини.

Валентин Радев счита, че единственото пояснение на летците в интерес на „ Грипен” се дължи на това, че желанието им незабавно да се снабдят с нов изтребител. По думите му при сходна договорка обаче даже и летците не могат да бъдат най-големите специалисти. „ Защото има и политика в това решение”, посочи Радев

„ Кой в България се е занимавал с такава огромна инвестиция. Това е най-голямата след АЕЦ Козлодуй. ГЕРБ застанаха зад тази позиция – да се закупи бойно средство. И тъкмо това вършим –закупуваме бойно средство.

Никой не е взел участие в сходни действия. ГЕРБ сме създали по този начин, че над 50 милиона отиват в Министерски съвет. 100 милиона за защита.

Българска социалистическа партия и Румен Радев)отиват в елементи в този момент за поточната линия. Те въобще не регистрират, че ще купуваме от страна, която е най-големият производител на самолети. А има и други невидими неща – системи, образование и така нататък Всичко получаваме от САЩ”, добави Валентин Радев.

Относно рецензиите, че защитата ни на въздушното пространство в действителност би била по-ефективна, в случай че се влага в ракетни бази той разяснява: ешението към този момент е взето – купуваме аероплан. Ако почнем да се връщаме обратно, тогава можем да кажем за ракетни бази. Но тогава ще попитаме и за какво да не влагаме а Сухопътни войски, тъй като миграцията и тероризмът са най-големият камшик за Европа.

Той призна, че се е изненадал от решението на Валери Симеонов да не поддържа избора за F-16, само че е безапелационен, че ръководещата коалиция сред ГЕРБ и „ Обединени патриоти” е постоянна.

„ Според мен обединението е постоянна и най-важното в това ръководство е прозрачността. И да вземем за пример Валери Симеонов - той малко е краен, само че е открит”, сподели Радев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР