Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ

...
Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ
Коментари Харесай

Мистерия около ПАВЕЦ Чаира: Никой не знае какво е предизвикало аварията

Още не е ясно какво е предизвикало повредата на ПАВЕЦ " Чаира " през 2022 година. И централата няма по какъв начин да проработи, до момента в който не бъде изяснени всички условия към нея. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев по време на чуване пред Народното събрание.

Той и министър председателят Денкова бяха в Народното събрание по искане на " Възраждане ", с цел да дадат информация по отношение на положението на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа над пазарджижкото село Сестримо, известна като ПАВЕЦ " Чаира ". Тя е най-голямата Водноелектрическа централа в Югоизточна Европа. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ потенциал за произвеждане на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.

Енергийният министър Румен Радев изясни, че на 23 март 2022 година е имало случай с хидроагрегат 4 в помпената централа. Впоследствие се откриват и пукнатини в хидроагрегат 1.

Министерството на енергетиката (МЕ) възнамерявало периоди за рехабилитация на мощностите, само че към момента не е изяснило каква е първичната причина за повредата.

В момента хидроагрегат 3 работи, само че МЕ са безапелационни, че до момента в който не се завършат до дъно дейностите по определяне на аргументите, довели до първичната повреда, няма по какъв начин ПАВЕЦ " Чаира " да стартира да работи, защото има риск за работата на централата, посочи министърът.

Радев съобщи, че МЕ се е свръзало с водещи специалисти, които са установили, че не са се сблъсквали с повреда от сходен мащаб и че обстановката е невиждана.

Ведомството чака отчет от специалисти за положението на ПАВЕЦ " Чаира ", който ще показа в парламентарната комисия по енергетиката, заяви министърът.

Според него има опция до 2025 година ПАВЕЦ " Чаира " да проработи. Целият ремонт би коствал към 70 млн. лева, посочи министърът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР