Още над 300 кубика опасни вещества са останали в резервоар

...
Още над 300 кубика опасни вещества са останали в резервоар
Коментари Харесай

Останали са още опасни вещества в „Полимери“ АД

Още над 300 кубика рискови субстанции са останали в контейнер откакто регионалната администрация във Варна разпореди изнасянето на 2640 тона трихлоретан за превозване и неутрализиране от „ Полимери “ АД - Девня.
Транспортирането и неутрализиране на останалия боклук (халогенирани останки от дестилации и останки от реакция - тежка фракции), ще коства на страната съвсем 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност , излиза наяве от съобщение на регионалния шеф на Варна.
За реализатор на поръчката с директно договаряне е определен консорциум „ Ви Пи – Инд – Еко “ – София, водещ сътрудник в който е „ Ви Пи Екосолюшънс “ ООД с шеф Петя Томова.
Първият контракт с този консорциум е подписан през 2017 година и е на стойност 12 млн. лева без Данък добавена стойност (14,4 млн. лева с ДДС).

Според претекстовете за директния избор още тогава е било планувано възлагане на спомагателна услуга във връзка със спецификата на отпадъка и невъзможността да бъде несъмнено в цялостен размер точното количество.
Преди да възложат поръчката при оглед на оборудването за запазване на боклук „ Халогенирани останки от дестилации и останки от реакция (тежки фракции) “ в железен контейнер FA 502-В е установено съществуване на пробойни запушени с дървени тапи.
Становището на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, е, че има приключване поради неуплътнения пробив, заради което е основана непосредствена опасност за пораждане на екологични вреди и риск за здравето на популацията.
Първата поръчка е завършила на 20-ти декември предходната година.
В настоящето съобщение написа, че на 15.01.2019 година е осъществено замерване на равнището на излишък от отпадъка от комисия от Българския институт по метрология – РО Варна. За осъщественото замерване е изпратена информация, от която е видно, че в контейнер FA 502-A е налично количество от 301.03 м3. 
Това е повода в този момент на същия консорциум да се разпореди доизчистването на отпадъка.
Припомняме, че „ Полимери “ АД е единият от заводите, поради които Николай Банев е обвиняем за длъжностно заграбване на пари и движимости.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР