Още над 3,2 млн. лв. с ДДС вече са постъпили

...
Още над 3,2 млн. лв. с ДДС вече са постъпили
Коментари Харесай

Нови над 3.2 млн. лв. са върнати на държавата от изпълнителя на неосъществения Правителствен комплекс

Още над 3,2 млн. лева с Данък добавена стойност към този момент са постъпили по сметката на „ Монтажи “ ЕАД. Това става допустимо откакто държавното дружество, което е дъщерно сдружение на Държавната консолидационна компания (ДКК), и " Планекс – ГЕС " ДЗЗД подписаха съглашение, с което консорциумът, реализатор на неосъществения Правителствен комплекс, се съгласява да върне нова сума на държавното сдружение. Споразумението планува още и второ заплащане в размер на 9 млн. лева с Данък добавена стойност, което да бъде преведено най-късно до 31 май 2024 година, оповестяват от Министерството на стопанската система и промишлеността.

Припомняме, че още в края на 2019 година e  подписан контракт сред „ Монтажи “ ЕАД и консорциума за осъществяване на строителни действия във връзка със строителството на държавен комплекс от ДКК, който след това не се осъществя. Проектът е предоставен за осъществяване без социална поръчка и без финансова аргументация, като „ Монтажи “ предплатено е платил близо 80 млн.лв. с Данък добавена стойност на две вноски през 2020 година на изпълнителя.

След подхванати дейности от страна на министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов за възобновяване на тези финансови вреди към ДКК, още през януари т.г., частното сдружение възвърне на страната първата сума от 45 млн.лв. с Данък добавена стойност.

По отношение на разликата сред размера на предплатено получената сума през 2020 година от частното сдружение и върнатите до този миг средства страните са се споразумели да продължат договарянията, с цел да бъде възобновена и останалата част от предплатено преведената сума през 2020 година Това ще стане или посредством договаряния и ново съглашение или по правосъден ред, като страната има всички причини за възобновяване на платежните средства.

Продължават и дейностите по сезиране на способените органи за всички нарушавания ощетяващи Държавната консолидационна компания през годините.

Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) апелира Постановлениe на Софийска градска прокуратура (СГП), с което тя отхвърля да образува досъдебно произвеждане по отношение на осъществен вътрешен одит на системите за финансово ръководство и надзор на процеса по даване, отчитане и надзор на лични средства на „ Еко Антрацит “ ЕАД, изразходвани за действия по разпродажба, консервация и рекултивация. 

След жалбата от страна на МИИ Апелативната прокуратура – София (САП) анулира постановлението на СГП, с което е отказано образуването на досъдебно произвеждане. Мотивите на САП са, че осъществената инспекция не е справедлива, а постановлението на СГП е голословно и незаконосъобразно.

Още през февруари министърът на стопанската система и промишлеността апелира пред Софийска апелативна прокуратура Постановление на Софийска градска прокуратура от декември 2023г., с което тя отхвърли да образува досъдебно произвеждане по отношение на осъществен вътрешен одит на системите за финансово ръководство и надзор на процеса за даване, отчитане и надзор на личните средства на „ Еко Антрацит “ ЕАД, като възложител и „ Монтажи “ ЕАД, като реализатор за сключването на Рамков контракт без да се ползва Законът за публичните поръчки, с цел да бъдат изразходвани 120 млн. лева за действия по техническа разпродажба или консервация, техническа и биологична рекултивация, филтриране на води и мониторинг.

Първоинстанционната кореспонденция е формирана след изпратен одитен отчет от Министерството. В него инспекторите са открили неправилни практики свързани с неспазване на чл.8, алинея 4 от ППЗОП за използване на методика при установяване на цената по Рамков контракт сред „ Еко Антрацит “ и „ Монтажи “. Oткрити са превъзлагане на действия по рамковия контракт, в нарушаване на разпоредбите за публични поръчки, вдишване на договорни отговорности без да са планувани съответните финансови средства, неефективно консумиране на средства, несъответстващо обмисляне на действия, включително и тяхното остойностяване, както и неналичието на съпоставимост на изпълненото от компаниите – снабдители с регистрираното в констативните протоколи от „ Монтажи “ ЕАД, действия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР