Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие

...
Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие
Коментари Харесай

Отпускат още 15,6 млн. лв. за развитие на туризма и опазване на околната среда в региона между България и Турция

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат вложени за развиване на туризма и запазване на околната среда в пограничния район сред България и Турция по Програмата за трансгранично съдействие Interreg – ИПП сред двете страни. Това стана ясно по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, който се организира в Поморие, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Форумът бе управляван от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран – шеф на Дирекция „ Финансово съдействие “ в Министерството на европейските въпроси на Република Турция. Официален посетител на събитието бе Магали Леноел, отговаряща за програмата в Европейската комисия.

В рамките на комитета бе обещано началото на осъществяването на плановете, подадени по Втората покана, оповестена при започване на годината. Зам.-министър Николова регистрира сериозен интерес от страна на бенефициентите и уточни, че са получени 130 плана, като за улеснение на претендентите и ускорение на процеса на оценка за първи път кандидатстването по програмата се реализира напълно по електронен път.

„ След осъществяване на съответните разбори беше открито, че с разполагаемия запас от над 15,6 млн. евро ще подсигуряваме финалното осъществяване на заложените по програмата резултати и ще използваме наличните средства за действия в интерес на организациите и хората в целевия район “, сподели Николова. Така по програмата в граничния район към днешна дата се влагат над 25 млн. евро, като се осъществят и 43 плана, утвърдени по първата покана на стойност от съвсем 10 млн. евро. От тях 16 са капиталови, главно за битка с естествените бедствия и запазване и ръководство на естествените запаси, а 27 са от вида „ меки ограничения “ за промотиране и поощряване на опциите за туризъм. Сред „ отличниците “ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-вече планове. Сред тях са огромен план за отбрана от наводнения в пограничния район, включващ и образование за реакция при злополучие, създаване на път до Скален манастир "Св. Никола " в турския град Къикьой, реституция и консервация на археологическите остатъци в Акве калиде, 3 D проектор за туристически конгреси в Несебър и Одрин, цифровизация на архивите на културните институции в Хасково и Одрин и други

Зам.-министър Николова акцентира, че осъществяването на програмата е в доста значим стадий, от който зависи навременното й осъществяване и постигането на плануваните цели и резултати. „ Нашата краткосрочна цел е средствата да доближат оптимално бързо до бенефициенти, създали най-качествените планове, тъй че да не се допусне закъснение в тяхното осъществяване и изгодите от финансирането по програмата да станат притежание на крайните ползватели – хората от трансграничния район “, разяснява тя. Заместник-регионалният министър добави, че още следващата година ще стартират полемиките за бъдещето на програмата в идващия програмен интервал. „ Ще разчитаме на насъбрания опит от осъществяване на стратегиите за трансгранично съдействие сред двете страни, с цел да заложим дълготрайна тактика за още по-ефективно вложение на финансовите запаси в взаимни начинания за развиване на района “, разяснява тя.

От своя страна Магали Леноел от Европейска комисия даде доста добра оценка и похвали Управляващия орган на програмата за темпото на осъществяване и завършилото набиране на планове по втората покана. Тя акцентира, че е значимо да се регистрират физическите придобивки за популацията, а освен заложените знаци по ограниченията. По думите й най-важните достижения на програмата ще се отчетат в интервала след осъществяване на плановете, само че е значим и насъбраният потенциал със основаните партньорствата. Тя осведоми, че сега се разисква бюджетът за идващия програмен интервал. „ Важно е да покажем, че стратегиите за трансгранично съдействие имат положителни на практика резултати, колкото и комплицирано да се извършват. Проектите дават благоприятни условия, както и другите кохезионни стратегии “, разяснява тя.

Сред утвърдените през днешния ден планове са на община Сунгурларе за запазване на околната среда, отбрана на морските територии на Морска администрация - Бургас, начинания за понижаване на отпадъка в Егейско и Черно море на регионалните администрации Бургас и Енес, план за отбрана от заразни заболявания по животните в Странджа и Източни Родопи, ограничения за отбрана на популацията на Черноморския орел, създадени от неправителствени организации, европейски метод за попречване на пожари на Дирекция „ Комуникации и осведомителни системи “ на Министерство на вътрешните работи и Управление на горите – Визе, план за връщане измежду природата на юноши и деца на „ Съюз за възобновяване и развиване “, Съвместни начинания за ръководство на отпадъците и намятване на отпадъка в пограничния крайбрежен региони, план за „ Здрави гори “ и други

Сред утвърдените планове в региона на туризма са развиване на „ Русокастро “, „ Дърво на живота “ на община Харманли, преобразяване на занаяти в туристически атракции на община Средец, откриване на туристическа прелест на Тополовград, Минерални бани, Любимец и Средец, промотиране на старите обичаи в Поморие, възобновяване на античните културни коридори – Одрин и Любимец, промотиране на културното завещание в Приморско, взаимни дейности за привлекателността в пограничния район на Димитровград и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР