Още миналата година беше ясно, че многомилионните договори за пътно

...
Още миналата година беше ясно, че многомилионните договори за пътно
Коментари Харесай

Как 4 милиарда лева за пътища взривиха коалицията?

Още предходната година беше ясно, че многомилионните контракти за пътно строителство и поправки са цъкаща бомба, която рано или късно ще избухне, в случай че не бъде деликатно обезвредена. В последна сметка тя избухна - на седмия месец от встъпването в служба на новото държавно управление, сложило си за цел да приключи корупционните схеми на кабинета " Борисов ", в това число при поръчките в пътния бранш, който бе даден на партия " ИТН " и излъчения от нея вицепремиер и министър на районното развиване Гроздан Караджов .

На 8 юни водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов разгласи, че Премиерът Кирил Петков , който е и съпредседател на " Продължаваме промяната ", сподели, че това става откакто държавното управление отхвърли да даде близо 4 милиарда лв. в допълнение за пътища, с изключение на към този момент заложените 2.2 милиарда лева в Бюджет 2022 година

Индикации, че следва такава развръзка, даде още във вторник, 7 юни. В утринното си присъединяване пред бТВ той съобщи: " В моята сфера има три съществени риска, които са от голяма важност да бутнат държавното управление, казано най-директно . Единият са договорите за настоящ ремонт и поддръжка, които минаха през Народното събрание. Вторият са инхаус договорите, които занапред предстоят. Ако спрем да строим " Хемус " и пътя Видин - Ботевград, смятате ли, че хората ще ни понасям, ами няма да ни търпят. И третият е " Струма " - в случай че се откажем от настоящия Оценка на въздействието върху околната среда..., аз няма да понасям това държавно управление. "

На идващият ден, 8 юни, министрите на Има Такъв Народ напущат съвещанието на Министерския съвет, а мотивът е вкараната по " потаен метод ", по думите на Караджов, актуализация на бюджета. В него няма и лев от поисканите близо 4 милиарда лева от Караджов за пътища. Точната сума е 3 949 350 000 лв. плюс още 50 млн. лева за увеличение на капитала на фонд " ФЛАГ ", който финансира планове на общините.

Слави Трифонов " " на обединението, а министър председателят Кирил Петков разгласи, че избира държавно управление на малцинството, в сравнение с държавно управление, на което " се пробват да му се извиват ръцете за спомагателни пари , стопират се същинските промени, стопира се битката с корупцията ".

Престрелките кой споделя истината и кой лъже продължиха. " Тези хора бяха в ръководството, с цел да вземат едни публични поръчки през АПИ и когато видяха, че няма да стане, си излязоха, без никаква отговорност...Караджов е просто брокер " , сподели

Караджов назова изказванията ". " Аз в никакъв случай не съм желал тези пари, няма нито един ред от моя страна, обвързван с тези неистини и с такива претенции " , сподели Караджов на конференция в четвъртък.

В отговор от пресцентъра на " Продължаваме промяната " разпространиха до медиите писмото, което Гроздан Караджов е изпратил до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев на 6 юни - понеделник. В него той в детайли разказва какви пари желае в допълнение за Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) от актуализацията на бюджета.

Тезата на Караджов е, че настояването на тези средства е вследствие на решението на Народното събрание за разплащане с пътните компании взето при започване на април и той осведоми финансовия министър за, в случай че парите не бъдат отпуснати.

За пътни поправки - над 2.78 милиарда лева

Общо 2.78 милиарда лв. са поискани в допълнение за настоящ ремонт и поддържане на пътища при заложени в Бюджет 2022 - над 1 милиарда лева, излиза наяве от публикуваното писмо.

От тях близо 1 милиарда лв. са за разплащане на действия на пътните компании за дотъкмяване на 278 обекта в цялата страна, които са им били предоставени през 2020 и 2021 година Тези пътищата са стартирани, някои са фрезовани, по други има неравности, прагове, липсва маркировка. Част от обектите са замразени и стоят незавършени към този момент трета година, което поражда неодобрение измежду локалното население.

Част от тези замразени обекти на практика са главен ремонт на пътища, а не предпазен . Това значи, че се вършат без позволения за градеж, без количествено-стойностни сметки и без строителен контрол . Те се правят от същите пътни компании, определени по времето на ГЕРБ, част от които получиха големи задатъци по разнообразни инхаус контракти - за " Хемус ", свлачища, язовири.

Именно по тази причина Кирил Петков споделя, че няма по какъв начин още веднъж да дадат тези пари на същите компании. Аргументът на Караджов е, че извършва решението признато от Народното събрание на началото на април, което на процедура е по този начин.

Това обаче, което най-вероятно е преляло търпението на Петков и Василев, са поисканите от Гроздан Караджов в допълнение още 998.7 млн. лева за нови действия по предоставени поправки през актуалната година. Тези пари ще отидат при същите пътно-строителни компании, които през последната година стачкуваха няколко пъти с искане за погашение на 1.2 милиарда лева за осъществени поправки през 2020 и 2021 година

Новите поправки не престават по същата скица, тъй като макар че компаниите се съгласиха предварително да прекратят договорите си с страната, към момента няма определени нови реализатори. През 2021 година служебният кабинет отхвърли да разгласи поръчки и завеща " горещия картоф " на постоянния кабинет. Гроздан Караджов пък ги пусна чак при започване на април с обяснението, че е чакал приемането на държавния бюджет, с цел да знае с какви пари разполага. Съвсем предстоящо тези поръчки в този момент се апелират от компаниите.

Междувременно новите възлагания са на доста по-високи цени поради инфлацията. Ремонтът на 1 километър път към този момент коства над 1 млн. лева приблизително , става ясна от писмото на Караджов. Само допреди две години за главен ремонт на пътища играни по оперативна стратегия " Региони в напредък " се плащаха по 600 000 - 800 000 лева./км.

В същото време, при започване на годината Гроздан Караджов даде обещание огромна пътна стратегия, която предвиждаше обновяването на 3000 км пътища. Пусна даже и карти за всяка една област. На някои от тях се вижда, че за ремонт са планувани сектори, които са във очевидно положително положение, за сметка на пътища, които не са ремонтирани главно през последните 30 - 40 години.

Огромна е и сумата поискана от Гроздан Караджов за мантинели - 412.7 млн. лева Тези пари са предоставени по нови и идни задачи по време на неговия министерски мандат. Караджов разгласи, че задачата му е през тази година да подмени всички остарели мантинели по автомагистралите и първокласните пътища, след с македонски рейс, при който починаха 45 души. Поисканата сума обаче наподобява фантастична. Тя е над 10 пъти по-голяма по отношение на 40-те млн. лева по.

Освен това Караджов желае още 20 млн. лева за възлагане по идни за подписване съглашения към договорите за слагане на пътна маркировка и знаци.

За разплащането на остатъка от 50% на пътните компании за осъществени от тях поправки през 2020 и 2021 година са поискани в допълнение единствено 180 млн. лева от актуализацията на бюджета. Пътните компании към този момент получиха към 650 млн. лева, а претенцията им е за още 600 млн. лева Към момента няма изясненост каква част от тази сума е приета от междуведомствената работна група, която ревизираше свършената работа.

Караджов желае и още 172.5 млн. лева в допълнение за изпълнени и сертифицирани действия по възлагания от 2020 година и 2021 година, като твърди, че те са по решението на Народното събрание от началото на април.

За огромни инфраструктурни обекти - над 1.1 милиарда лева

За построяването на огромните инфраструктурни обекти Гроздан Караджов е изискал в допълнение 1.161 милиарда лева от актуализацията на бюджета.

От тях над 314 млн. лева са за строителството на автомагистрала " Хемус " . За сектора сред , който се строи по социална поръчка и трябваше да е подготвен в началото напролет на 2020 година, се планува да бъде пуснат най-сетне при започване на юли. Но на изпълнителя би трябвало да бъдат направени окончателните заплащания за над 13.6 млн. лева

Други над 292 млн. лева се желаят за първите три сектора на автомагистралата от пътен възел " Боаза " до разклона за Плевен/Ловеч. Обещанието е, че до края на годината единият сектор ще е подготвен на 90%, другият - 40%, а последният - на 60%. По тези три сектора сега се работи, като компаниите бяха получили задатъци за построяването им.

Това, което сигурно е подразнило Петков и Василев, че се желаят над 34.6 млн. лева за идващите два сектора на автомагистралата до разклона за Велико Търново. За тях компаниите получиха задатъци от десетки милиони, само че досега действително не са работили там. Именно това накара да изнесе данни, че с задатъците от " Хемус " строителите си купуват хотели и вили и имат сметки в Обединените арабски емирства. Обещанието в този момент е, че строителството ще стартира в интервала август - октомври 2022 година

Проблемът със строителството на " Хемус " е, че преди компаниите да стартират да строят, страната би трябвало да направи плановете, отчуждителните процедури, археологическите разкопки по трасето и да издаде разрешенията за градеж. В същото време двете служебни държавни управления предходната година, а в този момент и актуалното, избират да приказват по какъв начин Борисов е строял автомагистрала " Хемус " нелегално без да съблюдава процедурите, само че и все още няма публикуван нито един акт за противозаконен градеж и към момента няма подготвен план за трасето след Велико Търново. Казано в резюме – страната не си прави работата и в това време непрестанно се желаят пари.

Подобна е картината и за построяването на скоростния път Видин - Ботевград . За него също са поискани над 610 млн. лева от актуализацията на бюджета. Част от този път се строи по добре познатата скица с инхаус контракти, а секторите от са с публични поръчки. Те бяха извършени по нов " новаторски модел ", като компаниите трябваше да получат парите откакто предадат обектите, само че явно има смяна в договорите и в този момент се желае финасиране, с цел да им бъде платено.

Гроздан Караджов е изискал пари и за строителството на през Кресненското дефиле, за която към момента няма единодушие за трасето и подписани контракти.

Пари са поискани и за, за която също няма определени реализатори, както и за, чийто контракт беше подписан в деня, в който Караджов хвърли оставка.

Последните три плана се финансират от еврофондовете по стратегия " Транспортна съгласуваност ". След като стояха години на трупчета, ускоряването на публичните поръчки по тях стана безусловно в последните дни преди Караджов да хвърли оставка.

Рекорден бюджет на АПИ

Допълнителните близо 4 милиарда лв. за пътища от актуализацията на бюджета се желаят на фона на рекордния бюджет, който има АПИ през тази година - от 2.2 милиарда лева Това не се бе случвало в никакъв случай до момента. Обикновено бюджетът на пътната организация е в границите на 300 - 400 млн. лева, като в допълнение с постановления на Министерския съвет се отпускаха пари и страната се разплащаше с компаниите. По този метод строителните компании се държаха според от ръководещите.

Новите ръководещи пристигнаха с концепцията да сложат завършек на този циничен модел и по тази причина взеха решение да гласоподават още в Бюджет 2022 действителните пари, с цел да няма прикрито разпределяне за определени в края на годината.

Затова министър председателят Кирил Петков и Асен Василев оповестиха, че няма да позволяват повече обири.

" Една от алените линии на " Продължаваме промяната " е да не позволяваме обири...Няма по какъв начин да допуснем публични поръчки, които не са на най-ниска цена. Това няма да се прави в нашето ръководство ", сподели финансовият министър Асен Василев на брифинга в сряда.

" Тези хора бяха в политиката, с цел да се опитат да вземат едни публични поръчки през АПИ. Когато това не се случи по този метод, те взеха решение, че няма смисъл да са в това ръководство и излязоха. Без да им пука за държавното управление, за народа, за обстановката. Просто го направиха както един артист може да го направи, който няма отговорност за България ", добави министър председателят Кирил Петков.

Ще има ли пътни поправки тази година, ще продължи ли строителството на " Хемус " и на пътя Видин – Ботевград, следва да забележим.

И в случай че на последните два обекта се работи, тук-там в страната пътните поправки към момента не са почнали. Например в област Кърджали не се работи, оплакаха се кметове по време на общото заседание на Сдружението на общините. А Караджов призна, че там имат проблем с компанията, която на процедура е във в действителност банкрут и няма кой да работи....

А другояче Гроздан Караджов твърди, че никой не му е казвал какво да прави - " нито Таки, нито Маки, нито Орлин, дори и Слави Трифонов "...Това самопризнание той направи по време на конференцията в четвъртък в отговор на въпрос дали познава търсения за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки, който стои зад част от пътните компании, и някогашния общински консултант от ГЕРБ в София - Орлин Алексиев, за който се твърди, че разпределял порциите в пътното строителство. Караджов посочи, че не познава Таки и не е чувал за него, а Орлин Алексиев го знае по " нещастни стечения на събитията ", които не желае да разяснява, само че не го е виждал през последните две години.

Пълният текст на писмото на районния министър Гроздан Караджов до финансовия министър Асен Василев:

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР