Още когато се отваряха тези клубове, казах, че те могат

...
Още когато се отваряха тези клубове, казах, че те могат
Коментари Харесай

Ковачевски:Българските клубове в РСМ представляват провокация за гражданите заради имената им

Още когато се отваряха тези клубове, споделих, че те могат да съставляват само провокация, поради имената, които им бяха дадени, които будят отрицателни усеща в жителите, тъй като са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават. Това съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, обвързван с нападението с огнестрелно оръжие на културния клуб на съдружие „ Цар Борис Трети ” в Охрид, написа Труд.

Ковачевски напомни, че още тогава е призовал жителите към почтено и европейско държание. Премиерът на Северна Македония още веднъж се базира на признатите ремонти в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се считат за противоречиви и са свързани с избрани исторически интервали. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно деяние и към този момент съществуващите клубове имат тримесечен период, в който да трансформират имената си.

Реакциите от страна на България на случилото се в Охрид Ковачевски дефинира като реакции на България, добавяйки, че Министерство на външните работи на Северна Македония също е излязло с позиция и още веднъж сподели, че съгласно него съдействието би трябвало да се реализира през публични културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, счита да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в връзка и „ скоро ще имат среща ”.

 

Утре в Скопие публично ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България, на което ще участват служебният министър на културата на България Велислав Минеков и министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР