Още една глоба в размер на 1500 лева ще плати

...
Още една глоба в размер на 1500 лева ще плати
Коментари Харесай

Втора санкция за фирмата съборила сградата, в която бе затиснат работник без договор в центъра на Пловдив

Още една санкция в размер на 1500 лв. ще заплати компанията, която се занимаваше със събарянето на остарялата постройка на ул. " Любен Каравелов " 7. В края на май част от постройката рухна и затисна служащ.

Припомняме, че към 12,50 ч. на 21 май е бил получени сигналът в Министерство на вътрешните работи за случай в триетажната постройка - частен парцел, която се намира на кръстовището на ул. „ Любен Каравелов “ и ул. „ Радецки “. Установено е, че при осъществяване на ремонтни работи – унищожаване на гредоред сред етажите, е потърпевш 30-годишният служащ. С помощта на пожарникари потърпевшият е изваден от руините.

Според първичните данни, той е паднал от стълбище, до момента в който е изкъртвал с машина част от него. След случая мъжът е бил откаран с Спешния бранш на лечебното заведение. Първоначално е бил в травматичен потрес, с рана на главата, само че в схващане. След като му е изработен обширен обзор обаче, лекарите са открили, че е поел удара от рухването с главата и гръдния панер.

Няколко месеца след случаят, компанията наета за срутване на постройката - „ Астра билдинг груп “ ЕООД, е получила наказателно разпореждане за осъществено съществено нарушаване по Кодекса на труда. Оказало се, че потърпевшият бил без трудов контракт. Заради това нарушение сдружението е глобено с 1500 лв..

„ Астра билдинг груп “ ЕООД се е сдобила и с второ наказателно разпореждане, още веднъж по Кодекса на труда и още веднъж за несключване на трудови контракти. Този път е за останалите служащи, които са се занимавали с бутането на постройката. Става дума за двама мъже, които още в деня на случая са разказали пред полицията и пред инспектора на ИТ, че получават 50 лв. дневно надник, само че към момента не са сключили контракти с сдружението.

Недоволен от глобата, притежателят на „ Астра билдинг груп “ ЕООД е подал тъжба в Районен съд за анулация на санкцията. Мотивите – неправомерност и липса на доказателства.

По време на делото бил разпитан шефът на компанията, който декларирал, че служащи без контракт на обекта няма. Въпросните лица, които били открити там идвали един или два пъти седмично на обекта, с цел да събират остарели греди и строителни материали. Магистратите обаче не повярвали на показанията му, защото бил заинтригуван от изхода на делото като чиновник на сдружението.

Разпитани били и двамата служащия, които разказали, че точно те са извадили сътрудника си от руйните. Още едно несъгласие сред думите на шефа и доказателствата.

В последна сметка след разбор на всички данни и показания, магистратите са потвърдиха наказването от 1500 лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР