Още една баня в София ще бъде възстановена. Това е

...
Още една баня в София ще бъде възстановена. Това е
Коментари Харесай

„Със заварени врати“: Възстановяват още една баня в София

Още една баня в София ще бъде възобновена. Това е банята в квартал " Горна баня ".  На едно от последните си съвещания Столичният общински съвет взе решение за незабавен ремонт на рушаща се от години постройка.

Банята в Горна баня е архитектурен монумент, само че това към този момент съвсем не проличава поради разрухата, в която тъне от години.

Страната ни е преди всичко в Европа по детска смъртност и единствената в Евросъюза без многопрофилно лечебно заведение

„ О, не, не, това е запустяло, занемарено, само че когато обезпечат парите, ще го създадат “, разяснява жена.

Пари има, спънка за ремонта беше, че минералната вода е на общината, а постройката на страната. Този проблем също е решен и общината към този момент е притежател и на постройката, а Столичният общински съвет реши, че ремонтът би трябвало да стартира.

Покривът, дограмите и другите значими детайли по фасадата ще бъдат възобновени до есента

„ Нашият проект е да създадем настоящо проучване на банята, да преценим какви са опциите да бъде изработен бърз ремонт, с цел да бъде тя възобновена като архитектурно-културен монумент и надлежно по-късно да бъде възобновена във допустимо най-кратки периоди и да действа като баня, такава каквато би трябвало да бъде “, разяснява Димитър Петров, общински консултант от ПП-ДБ-Спаси София.

Новината беше посрещната с утвърждение от хората, които идват да наливат минерална вода и помнят времето, когато са били тук и на баня.

Вратите на банята са заключени от десетилетия и не просто заключени, а заварени.

Тези порти напълно скоро ще бъдат отворени, с цел да могат служащите да влязат и банята в „ Горна баня “ към този момент да не е следващата рушаща се баня, а следващата баня, която ще бъде ремонтирана и обновена.

Една по една баните на София възстановяват своя искра. В момента тече ремонтът на банята в „ Овча купел “, като задачата е до есента да бъде подготвена.

 bTV Репортерите: Детската болница – по кое време? България 5 мин. bTV Репортерите: Детската болница – по кое време?  Минералната баня в кв. „ Овча купел “: Вижте по какъв начин тече ремонтът на постройката (СНИМКИ) България 3 мин. Минералната баня в кв. „ Овча купел “: Вижте по какъв начин тече ремонтът на постройката (СНИМКИ)  bTV Репортерите: Детската болница – по кое време? България 5 мин. bTV Репортерите: Детската болница – по кое време?  Минералната баня в кв. „ Овча купел “: Вижте по какъв начин тече ремонтът на постройката (СНИМКИ) България 3 мин. Минералната баня в кв. „ Овча купел “: Вижте по какъв начин тече ремонтът на постройката (СНИМКИ)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР