Още 46 млн. лв. отпусна държавата за компенсиране на ВиК

...
Още 46 млн. лв. отпусна държавата за компенсиране на ВиК
Коментари Харесай

Още 46 млн. лв. дава държавата на ВиК дружествата за скъпия ток

Още 46 млн. лева отпусна страната за компенсиране на ВиК сдруженията за скъпия ток. Средствата са за първото тримесечие на годината, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), което стартира приема на документи.

Срокът за подаване на заявки от сдруженията от бранш ВиК е до 29април 2022 година

Програмата има за цел да минимизира негативния резултат за ВиК операторите от повишаването на електрическата сила на свободния пазар, което стартира с по-трайни трендове през второто полугодие на 2021 година, като цената продължава да е извънредно висока и нестабилна.

Поради тази причина фактическият разход за ток доста надвишава плановете, заложени в цените на ВиК услугите, което води до загуби за сдруженията, макар продължение на мярката за компенсиране с закрепена сума на 1 MWh.

Плащането на средствата по Програмата се прави по Споразумение сред министерствата на енергетиката и на районното развиване и благоустройството и фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

За даването на обезщетенията се подписва контракт сред Министерство на регионалното развитие, съответното сдружение от бранш ВиК и фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС).

Средствата ще бъдат установявани в Министерство на регионалното развитие след установяване на разликата сред фактическите разноски за електрическа енергия и включените в цените на съответното сдружение от бранш ВиК разноски за същия интервал, потвърдено със съответните документи.

След определяне на подлежащите за погашение средства и известяван на Министерството на енергетиката, документите се изпращат, според подписаното съглашение, на ФСЕС. Фондът прави заплащането на посочената сума в 3-дневен период от приемането на уведомлението от Министерство на регионалното развитие по банкова сметка на сдружението.

Компенсация за „ Софийска вода “ АД ще се дава след правене от Столична община на оценка на въздействието на мярката върху подписания сред Столична община и " Софийска вода " АД концесионен контракт за даване на ВиК услуги.

ВиК операторите ще получават енергийна помощ до 30 юни 2022 година

До момента са им изплатени 56.7 млн. лева обезщетения поради високите цени на електрическата енергия през 2021 година

Финансова помощ до 16 млн. лева ВиК операторите ще получат и за месец април. Така общата сума, с която ВиК сдруженията ще бъдат подкрепени от страната за 2021 година и за първите четири месеца на 2022 година, ще бъде в размер над 100 млн. лева, показват от Министерство на регионалното развитие.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР