Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни

...
Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни
Коментари Харесай

Властта продължава да взема нови заеми

Още 200 милиона лв. дълг под формата на държавни скъпи бумаги ще бъде стихотворец през втората седмица на февруари. Това излиза наяве от обява на уеб страницата на Българската национална банка (БНБ) за иден на 10 февруари аукцион. Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, ще предложи бумаги със срочност от пет години (с падеж на 15 януари 2025 година) при закрепен лихвен % от 0,01 на 100.

Това ще е трета емисия единствено в границите на по-малко от месец и половина. Държавата към този момент е изтеглила от вътрешния пазар общо 400 млн. лева Първия път посредством 5-годишни ДЦК, а втория - посредством 10,5-годишни. И при по-малкия матуритет беше реализирана негативна рентабилност от минус 0,11%, а при втората - рекордно ниската позитивна рентабилност от 0,13%.

За тази година България може да поеме нов дълг от общо 2 милиарда и 200 милиона лв.. Ако поръчките в идната през идната седмица емисия бъдат утвърдени, страната ни към този момент ще емитирала нов дълг за 600 милиона лв. единствено от началото на годината.

По данни на Българска народна банка през тази година предстоят заплащания по падежи и лихви на обща стойност 1,19 милиарда лева, като става въпрос единствено за излъчванията на вътрешния пазар. През тази година падежира и един външен заем за 165 млн. евро, взет през 2013 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР