Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар

...
Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар
Коментари Харесай

Цар Иван Асен II се завръща на Царевец 800 години след интронизацията си

Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар Иван Асен II ще се завърне зад крепостните стени на Царевец. Славните години от епохата на Второто българско царство ще оживеят посредством Международния фестивал на историческите възстановки „ Средновековен Търновград “. Големият културен конгрес ще се състои в интервала 29 юни – 1 юли, а мотивът за третото му издание е навършването на 800 години, откогато цар Иван Асен II (1218-1242 г.) се възкачва на българския трон.

Откриването ще бъде на 29 юни с демонстрации на бойни хватки и сражения в крепостта. Същата вечер обликът на великия държател ще оживее в театралната режисура „ Сватбите на Йоан Асен II ”, която ще бъде сложена в Царския замък. Спектакълът ще бъде показан от състав на великотърновския Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “. Режисьор на постановката е Антони Цонев.

144 реанактори от България, Румъния, Украйна и Сърбия ще вземат участие в огромния фестивал. Те ще покажат съответни детайли от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа. В елементи ще бъдат показани достоверни занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, произвеждане на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори.

На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.
Демонстрации на военни битки, сражения, фехтовка и пукотевица с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. Всеки клиент ще може да взе участие в надпревари по пукотевица с лък и арбалет, както и да учи бойни техники за боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще приключи с концерт със средновековна балканска и европейска музика.

Организатор на фестивала е Община Велико Търново, а сътрудници са Регионалният исторически музей в Старата столица, клуб „ Традиция “, сдружения „ Чигот “ и „ Авитохол “ /Варна/, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Дружина „ Барадж “ /Пазарджик/, група „ Ериней “ и съдружие „ Верени “. Чуждестранните реанактори са от групи „ Кафява мечка “ и „ Червеният змей “ /Румъния/, групировка „ Бели орлови “ /Сърбия/, група „ Спиритуал сезонс “ – Украйна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР