Осем от общо 54 социални услуги в програмата на община

...
Осем от общо 54 социални услуги в програмата на община
Коментари Харесай

Общината търси държавно финансиране за 8 социални услуги

Осем от общо 54 обществени услуги в програмата на община Варна ще аплайват за финансиране от страната. Това утвърдиха съветниците от комисията по обществени действия към общинския съвет. До момента настоящи са 4 от тях – Център за обществена рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ за деца с психологични разстройства с потенциал 25 места, ЦСРИ да възрастви с психологични проблеми с 25 места, ЦСРИ за деца с увреждания с 60 медта и Център за социална поддръжка /ЦОП/ за деца и фамилии в риск с потенциал 80 места.

Друг ЦОП на ул. „ Капитан Райчо ” с потенциал 100 места, финансиран по европроект, също е в листата за обществени действия, делегирани от страната. Общинските съветници оферират и 3 нови услуги да аплайват за държавно финансиране – това са център за краткотрайно настаняване на бездомници с 60 места, център за настаняване от фамилен вид за хора с деменция и дневен център за деца с увреждания с 30 места.

Комисията утвърди и стратегия за насърчаваче на присъединяване на възрастните хора в обществения живот на Варна. Тя е адресирана към близо 80 хиляди варненци в пенсионна възраст сред 65 и 80 година, посочи зам.-кметът Коста Базитов. По мотив снизходителни забележки от страна на някои участници в съвещанието той прикани да се гледа на документа като сериозна разработка с принос към хората от третата възраст.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на Общински съвет:
След обществената стратегия на Варна това е вторият по значителност документ, който приема общинският съвет. Всички тези здания, улици и така нататък, които виждаме през днешния ден, са издигнати от тези хора и ние им изискуем почитание и респект. От персонален опит знам какъв брой е значимо на тази възраст макар отпечатъка на годините върху здравето, да бъде съхранен духът им. С програмата противопоставяме физическото амортизиране на духовното запазване посредством здравословен, динамичен и самостоятелен живот.

Коста Базитов, зам.-кмет:
Напук на медицината има варненци, към 40 души, които вземат участие в една самодейност с 20-годишна история „ 100 километра за 24 часа ”. Подпомагани от туристически сдружения на финала доближават половината, другите отпадат в другите стадии, само че усилието им е почтено за почитание. Подобно е отношението и към участниците във велопохода до Украина, или към хора на 95-годишна възраст, които със забележително майсторство печелят шампионати по шах. Приемете съществено тази стратегия като ограничения и начинания, които предизвикват действия, свързани със обществените услуги, положителното здравословно положение, доброволчеството, културния живот на Варна.
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР