Осем месеца след опустушителното земетресение в Турция, което остави милиони

...
Осем месеца след опустушителното земетресение в Турция, което остави милиони
Коментари Харесай

Турция изостава със строежа на жилища след тежкото земетресение

Осем месеца след опустушителното земетресение в Турция, което остави милиони бездомни и унищожи стотици хиляди жилища, няма аспект обещаните от президента Реджеп Ердоган 319 хиляди домове да бъдат издигнати до края на годината.

Според няколко държавни чиновници, строители и инжинери, нарасналите разноски за строителство и икономическата неустановеност водят до това малок компании да желаят да поемат държавни контракти за възобновяване на бедстващите региони. Според източниците, това ще попречва постигането на периода, написа Reuters.

Обещаното бързо възобновяване на вредите, нанесени от земетресението дни преди президентските избори, беше основен детайл от предизборната акция на Реджеп Ердоган. Президентът разгласи, че общо 680 хиляди домове ще бъдат издигнати за две години и 319 хиляди в границите на година след естественото злополучие.
Досега е почнало строителството на дребна част от обещаните в опустошения град Адъяман, което не обнадеждава останалите без домове поданици на града. Оцелелите от земетресението са принудени да живеят във краткотрайни жилища за незнаен период от време. Реклама Според държавното управление 40 хиляди жилища ще са подготвени до края на ноември, което ще остави три месеца да се построят оставащите 280 хиляди, с цел да се съблюдава срокът.

Реклама
Правителствен чиновник, осведомен с тематиката, споделя пред организацията, че има опция срокът да не бъде спазен заради незадоволителното финансиране и повишените цени на строителството. Друг чиновник също счита, че има нужда от ускорение на процеса. И двамата са на мнение, че напъните не дават към този момент нужния резултат, тъй като по-малък брой от предстоящите компании са поели държавните планове. Много строителни бизнесмени бяха обезкуражени от противоположния завой в икономическата политика след изборите, което докара до срив на лирата. Администрацията на Ердоган твърди, че всичко върви по проект В отговор на въпроси от Reuters, офисът на Ердоган разгласи, че строителстявото върви по проект и съгласно оповестените цели. Служителите прибавиха, че е стартирано възобновяване на 200 хиляди домове и " приключените ще бъдат доставени стадий по стадий през октомври, ноември и декември ". " Зоната на бедствието е целта на държавното управление ", прибавят от админситрацията, без да дава данни.

Шест месеца след земетресението до 6 август, е почнала реконструкцията на 123 хиляди жилища. Правителствени данни демонстрират още, че е стартирана работа по единствено 7% от близо 65 хиляди домове в провинцията Адъяман, които кабинетът даде обещание, че ще бъдат приключени до две години след земетресението.

Уфук Баир, общоприет секретар на Съюза на камарите на турските инжинери и архитекти, предвижда, че единствено няколко стотин къщи ще бъдат приключени в Адъяман до края на годината. " Не виждам никаква опция всички къщи да бъдат издигнати за година ", безапелационен е Баир. Милиони бездомни " Нямаме къде да отидем и не знам по какъв начин ще оцелеем през зимата ", споделя Каплан, един от бездомните оживели.

Десетки хиляди здания занапред чакат да бъдат разрушени в зоната на бедствието, а доста от оживелите остават в палатки или краткотрайни жилища, направени от контейнери в региони, където зимата температурите падат под нулата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР