Осем личности и шест колектива са допуснати за награди Варна“

...
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди Варна“
Коментари Харесай

Кои са номинираните за награда „Варна“ в областта на културата

Осем персони и шест колектива са позволени за награди „ Варна “ за ярки достижения в региона на културата за 2024 година С скрито гласоподаване журито за отсъждане на оценката позволи номинациите, които не са дефинитивни.

Съгласно общинския статут следва обществено разискване, чийто период не може да бъде по-кратък от 14 дни. В този интервал всички заинтригувани могат да се включат с отзиви и мнения. Писмата, адресирани до ПК “Култура и духовно развиване ” на Общинския съвет и до журито, се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателното решение за отсъждане на премия " Варна " журито приема с скрито гласоподаване и болшинство от две трети гласове. Заседанието, на което се гласоподават решенията за установяване на премиите, е намерено за жителите.

Номинирани за премия „ Варна “ в региона на културата за 2024 година са следните персони и колективи:

Димитър Трайчев–зацялостно творчество и безспорния му принос за определяне на високи художествени стандарти във образната просвета на Варна. Като графичен дизайнер постоянно е респектирал с висок професионализъм и автентичност на концепциите в работата си по основаване на стотици плакати, лога, оформление на книги и каталози.

Красимир Машев –един от най-известните модерни български сатирици, за издадената му през 2023 година книга „ Кални бани “, в която разказва героите на прехода.

Свилен Иванов –преподавател в катедра „ Маркетинг “ при ИУ – Варна, само че занимаващ се с писане през целия си живот,за дебютната му стихосбирка „ На юг от устните, запад от морето “.

Христо Христов –утвърдено име в актуалното българско изкуство с достоверен и различим жанр. През 2023 година показва сполучливо юбилейната си галерия във Варна, Пловдив и Германия, като способства за одобряването на позитивния имидж за Варна - град създаващ създатели с високи художествени умения и достижения.

Екипът на Галерия „ Ларго “ –за креативния план „ Светът има потребност от младите “. Изложбата от цифрови рисунки с добавена действителност концентрира по нетрадиционен метод публичното внимание върху проблемите, потребностите и фантазиите на младежите.

Константин Соколов –за извънредно актьорско майсторство в построяването на мощно въздействащия облик на обущаря Петър в представлението „ Ботушът “ на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ - Варна по пиесата на Лило Петров.

Мария Томова –за завладяващото преобразяване на младата актриса от Държавен куклен спектакъл – Варна, в присъщия облик на Пипи в спектакъла „ Пипи Дългото чорапче “.

Екипът на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ - Варна –за креативната работа в спектакъла „ Под игото “ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в театрална творба, която трогва, предизвика размисъл, внушава горделивост и вдъхва вяра..

Екипътна Държавен куклен спектакъл – Варна –за високохудожествената сполучлива реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „ Питър Пан “.

Няма номинации.

(изпълнителско изкуство)

Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна-за високо професионално майсторство и художествени достижения в симфоничните концерти - „ 100 години от рождението на Добрин Петков “, „ Пета симфония “ -Малер, „ В навечерието на Рождество Христово “.

Екипът набалетната натрупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна -за високохудожествени достижения, за професионализма, гения, креативната сила в новата хореографска редакция на балетния театър „ Ромео и Жулиета “ по музика на Сергей Прокопиев с хореограф Сергей Бобров.

Предложението е на Театрално-музикален продуцентски център – Варна

Зоя Черешарова-Михайлова –за работата й като създател на документалния филм „ Полет към мечтите…. “, отдаден на 30-годишнината от основаването на Варненската детско-юношеска опера.

Няма номинации.

Пламен Гутинов–за изключителната му фотоизложба „ Пулсът на града “ и за популяризирането на Варна като дестинация на фотографите.

Екипът на Кореспондентското бюро на Българска телеграфна агенция –за интензивното отразяване на културния и публичен живот на Варна, ипо мотив 125-годишнината от основаването на Агенцията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР