Осем години след смъртта на Андрей Баташов най-големият му приятел

...
Осем години след смъртта на Андрей Баташов най-големият му приятел
Коментари Харесай

Жоро Христов още сънува Баташов до себе си

Осем години след гибелта на Андрей Баташов най-големият му другар -певецът Георги Христов, към момента не може да повярва, че артистът не е измежду живите. Това е и повода рицарят от Мелмопена постоянно да се явява в сънищата на музиканта. Жоро споделял пред близки, че постоянно поддържа връзка насън с актьора и по този начин усеща, че като че ли Андрей непрестанно е край него. Певецът даже вярвал, че Баташов го пази от небето като ангел-хранител.

Дългогодишно топло другарство свързваше двамата мъже. Пикантната клевета даже гласеше, че те не са просто положителни другари, а освен това и че Андрей се е оженил за Боряна единствено и единствено да опровергае витаещите злословия по негов адрес. Една фотография, на която двамата купонясват прегърнати край една маса и наподобяват очевидно щастливи, пък даваше самун на завистниците и недоброжелателите им да злословят по техен адрес.

Близки до Баташов и Христов от арт средите обаче са безапелационни, че няма и капка истина в сходни изказвания. Не сексът бе това, което ги свързваше, а общите интелектуални визии за света, споделят общи познати на Андрей и Жоро. Въпреки че Христов е признавал пред другари, че Баташов си остава огромната му обич, само че най-вероятно засяга интелектуалната дружба посред им.

Публична загадка бе, че индивидът, който взривяваше сцените със спектаклите „ Ритъм ” и „ Секс, опиати и рокендрол ”, страдаше от слуховете, че е бисексуален. Истината бе, че дамите припадаха по чаровния рицар от Мелпомена, а той се отнасяше кавалерски към тях и ги караше да се усещат като богини. Вдовицата на Андрей – Боряна, след гибелта му загатна, че не всичко в брака им е било идеално. Тя намерено ревнува брачна половинка си от другарството му с Георги Христов.

Родени в средата на 60-те години, Баташов и Христов се сближават през 80-те, като нито един от тях не пропуща премиера на другия. Чуват се ежедневно по телефона, гостуват си по домовете, а артиста постоянно остава да нощува в просторната къща на приятеля си във Волуяк и да яде от засадените от него чушки, краставици и домати. „ И двамата са актьори с доста мощно его и са много странни като персони. На пръв взор даже наподобява необичайно, че може да се сприятелят и че нито един път не се скараха, имайки поради какъв брой строг и какъв брой експлозивен може да бъде Жоро ”, разясняват пред „ Уикенд ” осведомени с техните връзки.

„ Андрей излъчваше необикновен аристократизъм, който доста впечатляваше Георги Христов и макар пиянските му изцепки той в никакъв случай не си разреши да нагруби или да обиди с нещо Баташов. Разбираха се с половин дума, приказваха си от време на време на „ Вие ” за подбив. И двамата демонстрираха интелектуална отдалеченост от останалите хора и може би по тази причина толкоз се харесваха ”, допълват източници от хайлайфа. Злите езици пък прецизират, че любовта към чашката е тази, която е размеквала още повече нежните души на потомъка на съветски дворяни и на изпълнителя на „ Черно и бяло ”.

На погребението на Андрей Баташов точно на Андреевден през 2010 година Георги Христов изглеждаше очевидно сломен. „ Изгубих доста правилен и безценен другар ”, ридаеше артистът. През сълзи той мълвеше, че му е доста мъчително, че приятелят му няма да участва на концерта му след дни. Двамата даже възнамеряваха да пеят на една сцена. Дни след кончината на театрала, който си отиде на 45 години, откакто органите му отхвърлиха вследствие на бактериална зараза, изпълнителят хвърли бомбата с думите си: „ Андрей Баташов си отиде съзнателно, отиде си от обидата, която получи. ” Музикантът не конкретизира какво има пред тип, единствено добави загадъчно: „ Той избра това. Той си знае ”. Когато актьорът бе сред живота и гибелта Христов даде 15 000 лв. за лекуването му и обществено прикани хората да дарят пари, с цел да може на Андрей Баташов да бъде направена животоспасяваща трансплантация на черен дроб.

На връх Андреевден тази година Георги Христов ще пее в памет на своя другар на сцената на Театър 199, където рицарят на Мелпомена изигра последната си роля в моноспектакъла си „ Влез в час! ” малко преди да отлети към небесния спектакъл. На 30 ноември Баташов ще бъде почетен и от други свои другари и сътрудници - Йорданка Христова, Васил Петров, Васил Найденов, Орлин Горанов, Аня Пенчева, Мария Сапунджиева, Георги Мамалев, Даниел Цочев, Иван Лечев...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР