Осем държави - членки на ЕС, сред които Франция, Италия

...
Осем държави - членки на ЕС, сред които Франция, Италия
Коментари Харесай

България и 7 държави от ЕС се противопоставят на регламента за автомобилните емисии

Осем страни - членки на Европейски Съюз, измежду които Франция, Италия и Полша , приканиха Брюксел да се откаже от плануваните ограничавания за излъчванията на колите. Страните предизвестиха, че те рискуват да навредят на вложенията, заяви Агенция Франс Прес. 

Агенцията се базира на документ, с който се е запознала  в понеделник.

В края на предходната година Европейски Съюз предложи промени, известни като стандартите " Евро 7 ", с цел да се понижи замърсяването на въздуха от новите коли, продавани в Европа, с ограничавания за замърсители като азотни оксиди и въглероден оксид .

Ограниченията трябваше да влязат в действие през юли 2025 година

" Противопоставяме се на всевъзможни нови правила за излъчванията на отработени газове (включително нови условия за изпитване или нови пределни стойности на емисиите) за леки коли и микробуси ".

Това написаха страните - България, Чешката република, Франция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия .

" Тези нови правила ще отклонят вложенията на промишлеността от постигането на пътя на прехода към нулево чисто замърсяване ", допълват те в писмото, изпратено до страните членки.

Франция и Италия имат огромни автомобилни промишлености , само че не толкоз огромни, колкото немската.

По-рано тази година Европейски Съюз се споразумя за планувано последователно прекъсване на продажбите на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, до 2035 година, защото упорства за 100-процентно електрическо задвижване .
 Европейски Съюз реши да се разположат зарядни устройства за коли с различно гориво
Европейски Съюз реши да се разположат зарядни устройства за коли с различно гориво

До 2026 година минимум на всеки 60 километра

Забраната на моторите с вътрешно горене е от основно значение за амбициозните проекти на Европейски Съюз да се трансформира в " климатично неутрална " стопанска система до 2050 година, с нулеви чисти излъчвания на парникови газове.

По данни на Европейски Съюз замърсяването на въздуха, обвързвано с автомобилния превоз, е причина за 70 000 смъртни случая всяка година.

Проектът приканва за понижаване на излъчванията на азотни оксиди (NOx) - азотен оксид и азотен диоксид, които предизвикват смог и киселинни дъждове - с 35 % от леките коли и 56 % от камионите и рейсовете спрямо предходните правила.

Автомобилната промишленост се опълчва на по-строгите стандарти за бензиновите и дизеловите транспортни средства, като упорства, че те ще имат доста малко позитивно влияние върху околната среда, защото промишлеността минава към електрически коли.

В бранша са заети 13 милиона души в Европа.

Активисти за запазване на околната среда настояват, че рестриктивните мерки на Европейски Съюз не са задоволителни за справяне със замърсяването на въздуха, като упрекват Брюксел, че се съгласява с натиска на автомобилното лоби.
 Предлагат нормативни промени против измамите с коли и източване на Данък добавена стойност
Предлагат нормативни промени против измамите с коли и източване на Данък добавена стойност

Предвидените промени са оповестени за публично разискване през днешния ден

27-те страни членки би трябвало да намерят обща позиция макар разликите си, преди да стартират евентуално напрегнатите договаряния с Европейския парламент.

Италианският министър на бизнеса Адолфо Урсо прикани в понеделник Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз, да бъде " рационална и прагматична ".

Германия, която е най-големият производител на коли в Европейски Съюз, не подписа текста , само че преди този момент изрази угриженост по отношение на по-строгите стандарти за нейните предприятия.

Коалиционното държавно управление на Германия, формирано от зелени, социалдемократи и либерали, мъчно откри общ език по въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР