Осъзнат сън, както става ясно и от самото му име,

...
Осъзнат сън, както става ясно и от самото му име,
Коментари Харесай

Осъзнатият сън – същност, видове и техники

Осъзнат сън, както излиза наяве и от самото му име, е сън, в който човек е наясно, че сънува. Сънуващият може да поеме непълен или цялостен надзор над персонажите, прекарванията и събитията в него. Този тип сънища са обект на проучване още от древността, та чак до през днешния ден. Много изтъкнати учени се пробват да разгадаят мистерията, която витае към този феномен. В резултат на това търсене се появяват голям брой научни и езотерични теории. Достига се даже до извода, че осъзнатият сън може да се употребява като терапия за разнообразни кошмари, неврози, тревоги и други болестни положения, които претърпяваме в будно или заспало положение.

Съществуват два типа осъзнати сънища. Първият е когато по време на самия сън се „ пробудим “ и стартираме да осъзнаваме, че сънуваме. Вторият – когато се събудим и незабавно след него още веднъж потънем в сън, в който добре осъзнаваме, че сънуваме.


Терминът „ съзнателен сън “ (на англ. „ lucid dream ”) е фиктивен от холандския психиатър и публицист Фредерик ван Ейдън и е упоменат за първи път в материала му „ Изследване на сънищата “, оповестен през 1913 година Преди да ги опише, ван Ейдън изследва и записва своите сънища сред 1898 година и 1912 година 352 от тях той дефинира като осъзнати. Много преди холандският психиатър да ги опише, осъзнатите сънища са вълнували и са били част от ежедневната процедура както на античните индийски хиндуисти, по този начин и на будистките монаси в Тибет. В първия случай приказваме за йога-нидра, във втория за по този начин наречената йога на съня.
Ранни препратки към явлението „ съзнателен сън “ се срещат и в древногръцките трудове. Още Аристотел споделя: „ Често, когато човек спи, има нещо в съзнанието, което декларира, че това, което тогава се показва, е единствено сън “. През 17-и век философът и доктор Томас Браун разказва способността си да сънува осъзнато в книгата „ Religio Medici “. Два века по-късно на бял свят се появява друго издание - „ Сънищата и методите за тяхното насочване; на практика наблюдения “, на френския синолог Мари-Жан-Леон. В нея създателят разказва личните си прекарвания на осъзнато сънуване и изрича догадка, че е допустимо всеки да се научи да сънува осъзнато.  



През 1968 година Селия Грийн проучва главните характерности на осъзнатия сън като се опира с изключение на на към този момент съществуващата литература по въпроса, по този начин и на персонални опити и наблюдения. Тя заключава, че осъзнатите сънища са категория на прекарване, много друга от елементарните сънища и сподели, че те са свързани с стадия на сън на бързи придвижвания на очите, прочут като REM сън.
Някои различни теории настояват, че осъзнатият сън е нещо като микро събуждане, по време на което човек излиза от сферата на съня. Според данни от изследване, направено през 2016 година, над 50% от всички хора са преживявали съзнателен сън най-малко един път в живота си. Много постоянно обаче тези, както и елементарните сънища, биват забравяни незабавно откакто се събудим. Затова учените поучават постоянно да имаме бележник и писалка на разположение, с цел да можем да записваме сънищата си, преди да са се изпарили.

По-ранни проучвания сочат, че е по-вероятно юношите да имат осъзнати сънища, в сравнение с възрастните хора. Изследване от 2015 година пък твърди, че хората практикуващи постоянно медитация, са по-склонни да сънуват осъзнато.


Има известна аналогия сред осъзнатия сън и ОИТ (опитността отвън тялото), само че двете неща не трябва да се бъркат. При първото човек осъзнава, че сънува и е в положение да направлява протичащото се в съня си. При второто – духът на индивида се отделя от тялото и според от съответния случай минава в друго измерение. Не бива също по този начин да се бърка и с астралната проекция, за която преди време ви разказахме.
Изкуството също е надълбоко повлияно от концепцията за осъзнатите сънища. Много кино ленти лежат на основата на тези убеждения. Сред тях можем да споменем: Dreamscape (1984), Waking Life (2001), Vanilla Sky (2001), Paprika (2006), Inception (2010), Lucid Dream (2017) и 118 (2019).
Въпреки позитивните аспекти, които претърпяваме, когато имаме съзнателен сън, експертите показват, че може да се открият и някои отрицателни последствия. След сходен сън може да възникне възприятие на стрес, терзание или комплициране. Понякога при осъзнатото сънуване може да възникне и сънна парализа (по време на пробуждането) и до момента в който се излезе от нея, индивидът да изпита потрес.


Предлагаме ви 5 лесни стъпки, посредством които да си осигурите осъзнато сънуване. Осъзнаване на действителността. Опитайте се по няколко пъти дневно да се спирате за миг и да осъзнавате действителността към вас такава, каквато е. Тренирайки това нескрито, то ще се пренасочи и към моментите, когато сънувате. Върнете се в леглото. Когато се пробудите, погледнете часовника или изпийте чаша вода, след което се върнете в леглото и се пробвайте да заспите още веднъж. Това ще предизвика появяването на REM сън, по време на който може да се реализира вашия съзнателен сън. Настройте се да имате „ жив “ (осъзнат) сън, когато си лягате. Задайте на мозъка си упованието, че ще имате точно подобен сън. Както и упованието, че ще помните съня, когато се разсъните. Може до момента в който се унасяте да си припомните предходен съзнателен сън, в случай че сте имали подобен. Записвайте сънищата си. Както споменахме и нагоре тази техника е извънредно значима, с цел да можем да си спомняме и проучваме нашите сънища. Опитайте се да държите мозъка си безсънен, до момента в който тялото заспива. Така ще останете по-дълго в схващане, ще активизирате центровете в мозъка, които дават отговор за оставането в схващане, и ще имате късмет да го придвижите и в съня.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР