Осъждаме руската инвазия в суверенна европейска държава и изразяваме нашата

...
Осъждаме руската инвазия в суверенна европейска държава и изразяваме нашата
Коментари Харесай

Европа Ностра: Културното наследство на Украйна е застрашено


" Осъждаме съветската инвазия в суверенна европейска страна и показваме нашата взаимност със застрашените жители и културно завещание на Украйна ".Това се споделя в особено изказване на Европа Ностра, най-голямата европейска организация за отбрана на историческото завещание. " В същото време поздравяваме всички съветски жители, които стачкуват против съветската експанзия ", се споделя в изказването.

Ето и цялостния текст:

Европа Ностра е солидарна с Украйна

Европа Ностра, Европейският глас на гражданското общество, зает с културното завещание, остро осъжда бруталната инвазия на съветската войска в Украйна, самостоятелна и суверенна европейска страна, в жестоко нарушаване на открития интернационален закон и ред.Ние скърбим за човешките загуби и стоим твърдо зад жителите на Украйна, които през днешния ден са изправени пред премеждия и компликации. Ето за какво, в унисон с доста гласове от демократичния свят, Европа Ностра приканва за неотложно преустановяване на този недопустим акт на експанзия и за възобновяване на мира в Европа.

Това е моментът, в който би трябвало да напомним, че целият европейски план се основава на поредност от фундаментални полезности: полезностите на мира, зачитането на човешките права, демокрацията, върховенството на закона и уважението към нашата обща история и културно завещание. Нахлуването на Русия в Украйна съставлява отричане на тези полезности и затова би трябвало да се схваща като офанзива против всички нас, които ценим тези полезности. Те са резултат от уроци, които нашият континент, в това число Украйна и Русия, научи по сложния метод през вековете, през най-мрачните часове от общата ни история. Ето за какво не би трябвало да позволяваме демоните от предишното да завладяват нашата Европа и нашата планета.

Ние сме наясно с антивоенните демонстрации, проведени в разнообразни градове в Русия, и приветстваме жителите и организациите на гражданското общество в Русия, които се опълчват на решението на актуалните политически и военни водачи на Русия да нахлуят в прилежаща страна.Това изисква удивителен акт на храброст, защото държавно управление, което не зачита правата на другите, също не зачита главните права и свободи на личния си народ. И въпреки всичко бъдещето на Русия не може да се гради отвън или против Европа, а с Европа, от която жителите й остават неразделна част, заради своята история и просвета, които споделят с други страни и общности в Европа.

Колкото и мъчно да звучи през днешния ден, ние би трябвало да използваме нашето споделено културно завещание – с цялото му многообразие и специфики – като стабилен мост за излекуването на рани или всевъзможни негодувания и поощряване на възприятието за заедност, вместо да го използваме като „ оръжие “ за разделения, операции и ненавист, водещи до война, болежка и опустошение. Имайки поради сериозните закани за културното завещание от продължаващите военни интервенции в Украйна, ние поддържаме към този момент отправените апели от ЮНЕСКО, ИКОМОС и ИКОМ/ UNESCO, ICOMOS and ICOM/ за цялостно ценене на интернационалното филантропично право, по-специално Конвенцията от Хага за отбрана на културните полезности при положение на въоражен спор от 1954 година и неговите два протокола (1954 и 1999 г.), с цел да се подсигурява предотвратяването на увреждане на културното завещание във всичките му форми, както и за цялостно ценене на Конвенцията за международното завещание на ЮНЕСКО от 1972 година и Конвенцията на ЮНЕСКО от 2003 година за запазване на нематериалното културно завещание.Също по този начин поддържаме апелите против всякаква противозаконна контрабанда на културни материали на Украйна, които са предпазени от Конвенцията на ЮНЕСКО за средствата за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на благосъстоятелност върху културни полезности и Конвенцията на UNIDROIT от 1995 година за откраднати или нелегално изнесени Културни обекти. Готови сме да работим интензивно с многочислените ни интернационалните и европейски сътрудници, както и с нашите членове и други заинтригувани страни в региона на наследството в района и отвън него, с цел да предоставим всякаква нужна помощ на нашите сънародници в Украйна. Ще създадем това в интерес на опазването на живота им и тяхното богато културно завещание (включително 7 обекта, вписани в Списъка на международното завещание, като катедралата Света София и обвързваните с нея манастирски здания в Киев и ансамбъла на историческия център на Лвов), които са неразделна част от общото културно завещание на Европа, само че през днешния ден е съществено застрашено от съветската инвазия.Също по този начин сме солидарни с всички тези в Русия, които приканват за преустановяване на тази експанзия.

Източник: 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР