Осъден за жестоко убийство на дете атакува чрез съда Главна

...
Осъден за жестоко убийство на дете атакува чрез съда Главна
Коментари Харесай

Осъден за убийство на дете се поболял в килията

Осъден за грубо ликвидиране на дете нападна посредством съда Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за неприятни условия в Пазарджишкия, Софийския и Ловешкия затвори, където е бил настанен в разнообразни интервали от изтърпяването на наказването си. Мъжът изиска 150 000 лв. отплата за времето от 23 февруари 2000 до 14 септември тази година. В жалбата си твърди, че килиите били свръхнаселени, нямало топла течаща вода, нямало достъп на естествена светлина и пресен въздух. Хигиената била неприятна, имало плесен и мухъл, хлебарки, дървеници и гризачи. Твърди, че поради това му било влошено и здравословното положение – станал тъмен, затворен, мъчно контактен и автоагресивен. Били му изпадали зъбите.

Иска да бъде наказана затворническата администрация за претърпените от него неимуществени вреди, изразяващи се в засегнатост, оскърбление, отвращение, възприятие на непълноценност и принуждаване да търпи и прави неща противни на волята му.

Рангел Каваков е наказан за ликвидиране на 11-годишно момче в пловдивското село Куртово Конаре, осъществено на 19 февруари 2000 година. Примамва детето в дома си с заричане да му даде пишеща машина, след което с нечовешка гняв му нанася 11 удара по главата с авансово приготвена за задачата желязна тръба с инсталиран токмак в единия край. След като го умъртвява, завлича безжизненото му телце, вързано с тел за шията, на основния път, с цел да наподобява като пътен случай. Там го намират инцидентно пътуващи с кола хора и алармират в полицията. Инсценировката е добре изпълнена и заблуждава проверяващите, които много време търсят кола, прегазила момчето. Баща му обаче се усъмнява и самичък влиза в двора на дядото на Рангел, където заварва локви кръв. Аутопсията също демонстрира, че гибелта е настъпила не от газене, а от удари с тъп предмет. Така казусът се разплита, а Каваков прави признания и демонстрира на служителите на реда къде е скрил тръбата.

По време на правосъдния развой се пробва да се изкара психологично болен. Експертизите обаче са безапелационни, че е вменяем. Въпреки настояването на прокуратурата за пожизнен затвор получава 20 години отнемане от независимост.

След постъпването си в Софийския затвор мъжът няколко пъти е изпращан за лекуване в Специализираната психиатрична болница в Ловешкия затвор. Над 5 години от наказанито си прекарва в общежитие „ Кремиковци “ в зона за възрастни и заболели лишени от независимост. В Пазарджик е изместен през юни 2011 година.

Представени от трите тъмнични заведения информации сочат, че във всички килии, които е обитавал, Рангел е имал задоволително пространство, прозорци за достъп на дневна светлина, хигиеничен възел с течаща вода, задоволително храна. Хигиената била грижа на самите жители, като от пандизите осигурявали задоволително препарати. Правели се постоянни дезинсекции и дератизации.

По делото е направена и призната съдебно-психиатрична експертиза, която не е оспорена от страните. Вещото лице категорично е показало, че опитите за самоубийство на ищеца са бутафорни, с цел да бъде настанен за болнично лекуване. Лошите битови условия и хранене, в случай че има такива, въобще не вълнуват и вършат усещане на Каваков. Освен това вещото лице е открило, че шампоаните и дезинфекционните препарати, раздавани от администрацията на Затвора в Пазарджик, жалващият се заменял за цигари. Опадането на зъбите пък не се дължи на неприятни условия на живот, а на кривото съзъбие по рождение, което е дегенеративен белег и даже при съвършен живот би довело до ранно рухване на зъбите. За заболяванията на мъжа, след обзор на документите и извършено клинично-психиатрично проучване е открито, че са добити по рождение, а не в пандизите.

След като нито едно от обвиняванията към затворническатаадминистрация не е потвърдено, искът е отритнат. Решението може да се апелира на по-горна инстанция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР