Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията

...
Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията
Коментари Харесай

Иван Гешев: Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията и олигархията

" Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията и олигархията ", съобщи основният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на Висшия правосъден съвет през днешния ден във връзка направеното предложение за понижаване на бюджета на правосъдната власт след приемането на първо четене на плана за държавен бюджет на Република България за 2022 година " Това единствено удостоверява опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент, че са налице съществени проблеми с върховенството на правото в България ", добави Иван Гешев.

" Не знам кой политически талант измисли, нагледно казано, скица, мислейки си, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. Това е следващата политическа офанзива, маскирана под това, че се оказва финансова помощ на Българска академия на науките. Академиците от Българска академия на науките са велики българи, които бих нарекъл едни от последните будители. Колкото и пари да провиснал на Българска академия на науките, не е задоволително. И обвързване на страната е да обезпечи финансирането на всички браншове. Намаляването на бюджета е правено през годините и е свършило пагубно в Конституционния съд ", подсети основният прокурор.

Иван Гешев изясни, че практическият резултат от предлагането значи, че няма да има пари за експертизи. " Ако няма експертизи – няма да влизат каузи в съда, в случай че няма пари за преводи – няма да влизат каузи в съда. Като затвори някоя прокуратура заради липса на режийни, това е в интерес единствено на българската проведена престъпност. Затова изпитваме сериозна паника за върховенството на правото ".

Той уточни вчерашното решение на съда на Европейски Съюз за това, че на избрани страни могат да се стопират или понижават съответните финансови средства, когато има проблем с върховенството на правото. " Ако възникне подобен проблем, то няма да е поради подправената вест, че проблем по Плана за възобновяване, е обвързван с прокуратурата и основния прокурор ", уточни Иван Гешев.

Пред пленума на Висш съдебен съвет основният прокурор сподели, че отговорността в последна сметка е на народните представители. " Ние сме длъжни да предупредим, да уведомим европейските ни сътрудници за нашите терзания за върховенството на закона. Едва ли не би трябвало да се молим на изпълнителната власт, с цел да работим. Това не е в полза на българските жители, а единствено на престъпността ", акцентира още веднъж Иван Гешев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР