Orville Wright (1871-1948), William Wright (1867-1912), and Katharine Wright (1874-1929),

...
Orville Wright (1871-1948), William Wright (1867-1912), and Katharine Wright (1874-1929),
Коментари Харесай

Третият член от екипа на Братята Райт ~ Катрин РАЙТ

 Orville Wright (1871-1948), William Wright (1867-1912), and Katharine Wright (1874-1929), half-length portraits

Мечтата на хората да полетят съществува още от зората на човешката история. Легендарният воин от гръцката митология Икар умира, когато се доближава прекалено много до слънцето и восъкът, слепващ изобретателно направените от татко му криле, се разтопява. Никога няма да узнаем точния брой на хората, починали поради желанието си да се извисят в безкрайната синева на простора. Мнозина подхващат сходни смели опити даже и с цената на живота си. Все отново двама души, опитващи се да трансфорат в действителност тази хилядолетна упоритост, получават от ориста шанса да станат първите хора в света, полетели със аероплан в небесата.

Техните старания да конструират първия аероплан елементарно могат да се нарекат аматьорски, само че буйното им предпочитание и всеотдайният им блян непременно да конструират летателно устройство в последна сметка ги води до едно удивително достижение – първия пилотиран аероплан.

Уилбър и Орвил Райт са пионерите в авиацията, които разрешиха на човечеството да доближи небесните висоти, което ги подрежда измежду най-значимите персони на 20 век.

Двамата велосипедни механици правят първия в историята на човечеството следен полет с моторен летателен уред по-тежък от въздуха и това се случва на 17 декември 1903 година

Изпитанието е осъществено с моторен летателен уред „ Флайер I “, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава дистанцията от 37 метра. На идващия ден Уилбър прави второ тестване, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

 Katharine Wright sits beside Wilbur, ready for her first takeoff at Pont-Long in France in 1909

 Orville flies the Wright Military Flyer at Fort Myer, Virginia, 1908

 1908, Orville crashes during the last trial flight, breaking his leg and hip. His passenger, Lt. Thomas Selfridge, died of a blow to the head. The Wrights delivered a new Flyer to the Army and completed the military trials in 1909

В продължение на две години след сполучливите полети те усъвършенстват структурата на самолета, като с него правят към 200 полета. По-късно те построяват втори и трети аероплан, като непрестанно трансформират моторите им и по този метод усъвършенстват летежа им.

Братята Райт доста трансформират хода на човешката история, само че малко се знае за третия член от екипа на братята – Катрин Райт.

Значителен принос за триумфа на тяхната идея има и тяхната сестра, която посвещава огромна част от живота си в поддръжка на обичаните си братя. Катрин Райт е родена на 19 август 1874 и е най-малкото дете в фамилията. Рождената й дата съответствува с тази на брат й Орвил, само че той е с три години по-голям от нея.

Семейство Райт имат пет деца, като първите двама сина са много по-големи от останалите. Тази разлика във възрастта евентуално е причина за известна дистанцираност във взаимоотношенията им. Когато Уилбър и Орвил правят първия сполучлив полет със своя моторен аероплан, те изпращат депеша до татко си в Дейтън. Тогава техният по-възрастен брат Лорин оповестява за триумфа им в локалната новинарска организация. Това е единствената му постъпка, която по някакъв метод го прави съпричастен към идеята на братята му.

Съврем разнообразни са взаимоотношенията им с Катрин. Още от ранна детска възраст тя следва на всички места по-големите си братя. Уилбър и Орвил обичат нейната компания и се отнасят грижовно към дребната си сестричка и в никакъв случай не й отхвърлят нищо. Когато фамилията живее в Ричмънд, Уилбър стартира да майстори нов модел кокили, които продава на другите деца, и по този начин двамата стават много известни измежду локалните малчугани.

Когато Катрин гледа по какъв начин останалите деца си играят с кокилите, измайсторени от братята й, е обхваната от злоба и желае от Уилбър да направи кокили и за нея. Той, несъмнено, не може да откаже на дребната си сестричка и създава особено за нея кокили, подобаващи за момиче. Изключително щастлива от това, Катрин носи постоянно със себе си кокилите, когато излиза да играе на открито. Като виждат нейната облага, и други момиченца пожелават да имат същите кокили, които се трансформират в същински шлагер измежду децата в Ричмънд.

За разлика от затворените по темперамент Уилбър и Орвил, сестра им Катрин е общителна и ведра персона. Когато като малко момче Орвил стартира да събира стоманени боклуци, Катрин го следва на всички места. Разбира се, едно малко момиченце като нея не би могло да носи тежките железа и нейното наличие по-скоро пречи на момчето, защото с изключение на другата работа, то би трябвало да бъде и детегледачка. Когато обаче срамежливото десетгодишно момче би трябвало да беседва със съседите, до момента в който търси ненужни за тях железа, дребната Катрин се оказва незаменима помощничка. С неподправена искреност общителното момиченце без съмнение договаря за цената на скрапа даже с непознати и последователно става по този начин, че Орвил единствено носи железата, а дребната му сестричка е основният договарящ. Това систематизиране на функциите се оказва много удачно и дребният им „ бизнес “ процъфтява.

Когато Катрин е на 15 години, майка им Сюзън си отива от този свят и младото момиче се ннагърбва с нелеката задача да се грижи за семейството в фамилията. Едва когато отива да учи в „ Обърлин Колидж “, фамилията наема икономка. След като се дипломира, Катрин се връща в Дейтън, където стартира работа като учителка и още веднъж поема грижата за семейството на татко си и братята си.

Всяка година, когато Уилбър и Орвил отпътуват за Кити Хоук, където правят своите пробни полети, Катрин остава вкъщи в Дейтън. Тя мъчно привиква с тези раздели. В писмо до татко си, до момента в който той е надалеч от вкъщи по време на едно от непрекъснатите му пътувания, младата жена споделя, че се усеща извънредно самотна вкъщи и мечтае да показа насладата от полетите с обичаните си братя.

Отдадена напълно на грижата за околните си, Катрин даже не основава свое семейство, до момента в който е млада. След раняването на Орвил при рухването на самолета, с който той прави демонстрационен полет за американската войска, Катрин напуща работата си в учебното заведение и се посвещава напълно на грижите по възобновяване на брат си.

Братя Райт съумяват да осъществят фантазията си и да извършат първия полет с моторен аероплан в историята на човечеството. Уилбър и Орвил може би в никакъв случай не биха съумели да полетят със своя „ Флайър “ без всеотдайната поддръжка от страна на сестра си Катрин. Тя е тази, която им оказва помощ да конструират своята машина, окуражава ги непрекъснато, когато те са разколебани, и грижейки се за дома им, без да изпитва и минимум подозрение в техните качества. До огромна степен Братя Райт дължат триумфа си на своята по-малка сестра Катрин.

След като двамата й братя реализират фантазията на живота си, през 1926, на 52-годишна възраст, Катрин взема решение да се омъжи за собствен състудент, само че не се радва дълго на персоналното си благополучие. Само след три години тя се разболява от туберкулоза като своята майка. Състоянието й бързо се утежнява и тя си отива от този свят.

Братята Уилбър и Орвил Райт посвещават съвсем целия си живот на една фантазия, реализирането на която трансформира историята на света. Частица от тяхната заслуга към човечеството несъмнено принадлежи на сестра им Катрин.

Снимки: WUNC, Bio.com, Wright Brothers Aeroplane Company

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР