Ортопедът д-р Христо Мазнейков, управител и собственик на столичната болница

...
Ортопедът д-р Христо Мазнейков, управител и собственик на столичната болница
Коментари Харесай

Безобразията на скандалния д-р Христо Мазнейков със 137 000 лв. месечна заплата

Ортопедът доктор Христо Мазнейков, шеф и притежател на столичната болница „ Света София ” е прочут като най-високо платеният болничен началник в България. От декларацията му, подадена пред КП КОНПИ, излиза наяве, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 000 леваили общо 1 645 000 за година, заяви „ Уикенд “ .

Подобаващо е заплащането и на брачната половинка му Валентина Мазнейкова. Като началник на АГ клиниката, тя е оповестила пред антикорупционната комисия годишен приход от 866 000 лева, което значи, че заплатата й е 72 000 месечно.

На пръв взор в сходни хонорари не би трябвало да има нещо неприятно. Ако си добър управител и подбереш дипломиран личен състав, то пациентите ще се редят на опашка да се лекуват при теб, а Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) ще покрива разноските. Дали обаче нещата са толкоз елементарни?

В столицата, изцяло разбираемо, са множеството от топ-болниците в страната. Славата им, че там работят най-големите светила в медицината, притегля всекидневно хиляди пациенти. Нито един от техните шефове не може да се похвали със заплата като на вездесъщия доктор Христо Мазнейков, а самите лечебни заведения, множеството от които държавни, даже не могат да излязат на облага. 

Причината съгласно медици са прекомерно ниските цени на клиничните пътеки. С дребни изключения сумите, които Здравната каса отпуска за лекуване, не могат да покрият направените разноски – заплати на лекарите и останалият личен състав, пазаруване на медикаменти и консумативи.

За ремонт на здания и нова инсталация изобщо не става дума. Изправени пред угрозата да банкрутират, държавните лечебни заведения са принудени да смучат по всевъзможни способи пари от пациентите си – с избор на екип, обещания за по-добро обслужване от сестри и санитари, постоянно разчистване на стаята.

Ръководената от доктор Мазнейков болница „ Света София ” демонстрира, че има и различен метод. Пари може да се изкарат и в случай че лекуваш несъществуващи пациенти. Така дотацията от НЗОК си върви, а при липса на разноски остават пари и за големи заплати на шефовете. От години се приказва, че частните лечебни заведения си разрешават да точат касата с фиктивни пациенти, само че служителите постоянно се оправдават, че няма по какъв начин да го потвърдят без сигнали от самите „ заболели ”.

В случая със „ Света София ” на доктор Мазнейков доказателства има премного, откри следствие на „ Уикенд ”. На ръководената от него болница се издадени куп постановления, че е прибрала пари от Здравната каса за лекуване на несъществуващи заболели, или надписване на проучвания и процедури.

Разкритите нарушавания са съображение и даже задължават управлението на НЗОК неотложно да приключи контракти си с частната болница, коментират здравни специалисти. Само можем да гадаем на какво се дължи разсеяността на служителите. Това от своя страна разрешава на екипа на доктор Мазнейков напълно да му отпусне края – „ лекувайки ” пациенти, които даже и не подозират, че са заболели.

Една от тях е столичанката Илияна Пашова. Преглеждайки неотдавна електронното си здравно досие, в което всеки, взел си ПИК код от Касата може да следи историята на своите прегледи, лекуване в болница и изписани медикаменти, Пашова с изненада открива, че през август е лежала 3 дни в болница „ Света София ”.

Тя е постъпила там за лекуване на остро инфектиране на междинното ухо. Илияна обаче в никакъв случай не е посещавала лечебното заведение, а в посочените дни е била на работа. Това не пречи подчинените на доктор Мазнейков да й изфабрикуват приемане в болница, прибирайки полагащите им се за лекуването 1900 лв. от Здравната каса.

Разбирайки за измамата, Пашова мигновено подава тъжба, а служителите дават обещание да създадат инспекция. От смутолевените им пояснения се схваща, че ще се прегледа единствено нейният случай, тъй като нямало по какъв начин да издирят хилядите други пациенти и да ги питат дали са постъпвали в „ Света София ”, а с помощта на парите от НЗОК Мазнейкови са си разписали големите заплати. А съгласно източници на „ Уикенд ”, в тази болница има още десетки случаи на фиктивни пациенти, които елементарно биха могли да се открият.

Колкото и цинично да звучи, само че Илияна би трябвало да се радва, че в никакъв случай не е стъпвала в болничното заведение и е жива. Такъв късмет нямат други пациенти на болница „ Света София ”. Най-фрапираща е историята на 26-годишната родилка Запряна Коледарова от Петрич.

Бременността на Запряна през 2009 година минава без никакви затруднения. Развитието на бебето още в утробата е обгрижвано от лекари в Петрич, Благоевград и София. Малко преди термина тя е призната в болничното заведение на доктор Мазнейков с температура, само че брачната половинка му, която е шефка на АГ отделението и останалите лекари не могат да схванат какво й е. Заради заплаха за бебето, тя ражда със секцио.

Всичко сякаш е наред, само че в идващите дни положението на Запряна продължава да се утежнява. Младата жена е трансферирана по неотложност в университетската АГ болница „ Майчин дом ”. Там медицински екип открива тежка зараза на матката и прави интервенция за отстраняването й. За страдание към този момент е късно, родилката получава отравяне на кръвта и изпада в кома.

Реклама

Опитът на лекари от ВМА да я спасят е несполучлив и тя умира. Според нейния брачен партньор, причина за сепсиса е, че при раждането лекарите в болница „ Света София ” са не запомнили част от плацентата в корема на Запряна. Христо Коледаров даже сподели пред публицисти заключението на проучване на медици от „ Майчин дом ”, обвинявайки болничното заведение на доктор Мазнейков в безхаберие.

Безумният случай бързо стана водеща вест в медиите. Почерненият баща провежда митинг пред частната болница на семейство Мазнейкови. На него участваха близки на още няколко родилки, които мистериозно умират, откакто избират да родят в АГ отделението на „ Света София ”. Разказаните от тях истории звучат коя от коя по-потресаващо.

Междувременно със гибелта на Запряна Коледарова се заема и прокуратурата, само че – каква изненада! – години по-късно провинен по този начин и не е открит. Не тъй като няма, а поради отхвърли на лекари да вземат участие в назначената от следствието експертиза, оплака се години по-късно Христо Коледаров, чиято единствена наслада е, че оцелява най-малко сина му Георги.

И до момента в който при Запряна Коледарова виновността на болничното заведение не е потвърдена, то със правосъдно решение доктор Христо Мазнейков е лишен за една година от лекарски права. През 2015 година богатият болничен началник е наказан за причиняване на гибел по несъобразителност. Делото е заведено от родителите на умрял 18-годишен юноша през 2006 година

След интервенцията на доктор Мазнейков той се почувствал доста зле и изпитвал непоносими болки. Ден по-късно почнал да повръща, а два дни след осъществената намеса ръцете и пръстите му посинели. Състоянието му траяло да се утежнява и на третия ден пациентът бил признат в „ Пирогов ”. Там установили, че младежът е в положение на сепсис и ендотоксичен потрес с напредваща зараза нагоре по левия крак.

Това наложило той още веднъж да бъде вкаран в операционната и лекарите съумели да овладеят разпространяването на инфекцията. Въпреки това положението на пациента останало тежко и вечерта той умрял в болничното легло. В претекстовете на съда е посочено, че Мазнейков и негов сътрудник заради безхаберие са нарушили разпоредбите за положителната здравна процедура.

Оплакванията на пациенти от работата на Мазнейков като ортопед са десетки. Сюжетите са еднотипни – от отвод да те прегледа, в случай че не си платиш на частно, а идваш с направление от Здравната каса, през заблуждаване, че положението ти е доста зле и се постанова незабавна интервенция. Тя, несъмнено, не се поема от НЗОК, и болният би трябвало да се изръси с хиляди левове. Част от хората се усъмняват от поставената им за няколко секунди диагноза, без никакви по-прецизни проучвания и търсят второ мнение, което в доста случаи се оказва много друго.

След правосъдното решение доктор Мазнейков оставя лекуването на подчинените си и се концентрира в ръководството на частната си болница. Какви ги правят останалите медици в устрема си да изкарат голямата заплата на боса е видно от голям брой решения на Административен съд София град. В тях магистратите удостоверяват наложените наказания от Здравната каса за нарушаване в активността на болница „ Света София ”.

Случаите са десетки и най-разнообразни, а общото сред тях е, че с фиктивно лекуване на пациенти, болничното заведение на Мазнейков усвоява големи средства от Здравната каса. До разкриването на всеки от случаите се стига след подадени сигнали от пациенти. Колко други схеми са минали метъра, няма по какъв начин да разберем.

В едно от правосъдните решения е разказан случаи на признати в болница „ Света София ” пациенти с тежки чревни проблеми. Интересно е, че самата диагноза може да се сложи след осъществяване на няколко профилирани проучвания. В документите за лекуването на хората и прибирането на парите от Касата, следи от такива проучвания няма.

Може би тъй като резултатите от тях ще покажат, че става дума за всекидневно стомашно неразположение, което може да се излекува елементарно и с лекарства, изяснява вещото лице пред съда. Вместо да прати пациентите вкъщи с рецепта, след къс разпит лекарят от „ Света София ” непосредствено слага на ошашаваните хора тежка диагноза и ги праща в отделението. Престоят там, направените проучвания и изразходваните медикаменти за преодоляване тежкото положение на пациентите са прилежно регистрирани и платени от НЗОК.

При други пациенти, признати за интервенция, проверяващите откриват, че са им правени проучвания или давани медикаменти, които са безусловно ненужни за тяхното заболяване, само че пък са всичките надути процедури са пратени за осребряване към Касата, излиза наяве от правосъдно решение.

В друга доказана от магистратите глоба на болница „ Света София ” е разказано скандално отношение към пациентка и източване на пари от измислени прегледи. При посещаване при невролог тя се оплаква, че й изтръпват краката и моли да й бъде назначено проучване. Докторът дава отговор, че НЗОК не го поема, само че в случай че се съгласи да постъпи в болница, може да й се извърши гратис.

В противоположен случай ще коства 100 лв.. Без изобщо да я прегледа, медикът непосредствено я отпратил с ангажимента да му се обади по кое време ще й е комфортно да постъпи в болница. Жената по този начин и не се възползва от офертата да „ постъпи по неотложност ” на лекуване, и в никакъв случай повече не посещава лечебното заведение на Мазнейков. Това не пречи на екипа от „ Света София ” да регистрира няколко нейни прегледа и проучвания. За да е още по-абсурден случая, част от тях са на дати, надалеч преди тя да се появи в болничното заведение.

Куп отсъдени от съда наказания има и за измами на пациенти, принуждавани да си заплащат за избор на екип при интервенции.

Случаите не са един и два, само че с дребните санкции очевидно не карат подчинените на доктор Мазнейков да спрат с лъжливите си похвати.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР