Оризът е неизменна част от азиатската кухня, но не по-малко

...
Оризът е неизменна част от азиатската кухня, но не по-малко
Коментари Харесай

Ползата и вредата на ориза

Оризът е неизменима част от азиатската кухня, само че не по-малко известни са съответни европейски ястия, приготвени с ориз, като испанската паеля или италианското ризото.

Всъщност ориз се употребява на всички места по света и след пшеницата и царевицата е третата най-масово създавана просвета, що касае зърнените култури.

И откакто и у нас има голям брой фенове на пилето с ориз, потреблението на ориз за нашенеца е всекидневие. Следователно би трябвало да сме наясно какво слагаме в устата си - дали постоянното ядене на ориз е потребно, кой тип ориз е най-полезен и има ли евентуални вреди от ориза?

Ето за какво тук ще ви покажем какви са изгодите и вредите от потреблението на ориз.

Ползи от потреблението на ориз

 Ползата от ориза

Когато е употребяван в умерени количества (максимум към 1 шепа ориз дневно), оризът би ви предпазил от повишаване на тежестта, тъй като ще ви подари с сила. Това е общоизвестен факт за всички спортисти, които зорко наблюдават по кое време и с какво се хранят. Поради тази причина все по-често се постанова мнението, че е добре преди и след подготовка те да похапват от станалите към този момент известни оризови бисквити.

Консумацията на ориз контролира метаболизма ни и работи извънредно добре при диария. Особено потребен при стомашни разстройства е приемът на водата, в която се е варил оризът. Препоръчва се и от доста диетолози, ако желаете да отслабвате. Или казано другояче - вместо утринното кафе си пригответе оризова вода. Тя ще ви даде сила и дълго време няма да усещате апетит.

Оризът намалява кръвното налягане и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Научно потвърден факт!

Не на последно място, потреблението на ориз би ви помогнала в грижите по подмладяване на кожата ви, тъй като е естествено средство против преждевременното стареене.

Внимание! Във всички гореспоменати случаи е значимо да се означи, че потреблението на ориз е добре да се реализира, когато той е просто сварен, а не пържен, задушаван и т.н.

Вреди от потреблението на ориз

 Вредата на ориза

Единствената щета, за която си коства да ви подсетим, се състои единствено в несъразмерната консумация на ориз. Тази зърнена просвета има висок гликемичен показател и би трябвало да се приема в минимални количества от хората, страдащи от диабет.

Също по този начин е в реда на нещата е да уточним, че това се отнася най-много за белия пречистен ориз. Вместо него обаче можете да се снабдите както с необработен бял ориз, по този начин и с кафяв ориз, черен и даже див ориз. Струва си, повярвайте ни!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР