Оризът е една от най-популярните и любими гарнитури с ориз.

...
Оризът е една от най-популярните и любими гарнитури с ориз.
Коментари Харесай

Дългозърнест Ориз

Оризът е една от най-популярните и обичани гарнитури с ориз. Без него не можем да си представим и много разнообразни ястия: суши, салати с ориз, оризова чорба, пилаф, мляко с ориз. При приготвянето им се употребяват разнообразни сортове, като един от най-популярните е дългозърнестият ориз.

Подготовка за варене на ориза

Всеки кулинарен специалист знае, че не толкоз сортът е значим, колкото самата подготовка на продукта. Независимо от това дали употребявате бланширан или дългозърнест, оризът би трябвало добре да се измие преди този момент. За тази цел е належащо:

- сложете 1 чаша ориз в съд;

- залейте го с 4 чаши вода;

- излейте течността;

- повторете процедурата 6-10 пъти.

Ориентирайте се по течността, с цел да разберете дали сте измили ориза задоволително. Водата би трябвало да е чиста и транспарантна, а не мътна, като това значи, че сте измили нишестето от зърнената просвета. Ако сте на диета или страдате от диабет, тогава тази процедура е изключително значима за вас, защото по този начин се понижава доста гликемичният показател и калоричността.

Готвене на дългозърнест ориз

За да се ориентирате по какъв начин да готвите дългозърнест ориз, би трябвало да знаете:

- тип на котлона;

- равнището на мощността;

- дебелината на съда, в който готвите;

- размера на продукта.

 готвене на дългозърнест ориз

Когато приготвяте ориз за семейство от 4 души, процесът наподобява по този начин:

1. В тенджера с дебело дъно налейте 8-9 чаши чиста хладка вода.

2. Оставете я да кипне.

3. Сложете 1. 5 чаши дългозърнест ориз.

4. Варете в продължение на 15-17 минути.

5. Изключете котлона и оставете ориза за още 3 минути до цялостна подготвеност.

6. Излейте водата.

Ако готвите дългозърнестия ориз на газов котлон, тогава е задоволително да го варите за 12-14 минути. Ако е посърнал, тогава е значимо да се готви малко по-дълго време, защото другояче ще е по-твърд, което обаче е добре, в случай че ще го употребявате за салати. За да се получи дългозърнестият ориз още по-добре, тогава прибавете и 50 грама краве масло. Можете да го замените с растително, като по този начин гарнитурата ще е освен доста вкусна, само че и ароматна. Имайте поради, че солта се прибавя в края на варенето, защото в противоположен случай може да се наложи да го готвите по-дълго.

Приготвяне на дългозърнест ориз в микровълнова

По този метод можете доста да си опростите процеса на приготвянето, като единственото значимо нещо е да определите степента на мощ, а точно според от модела. Също по този начин би трябвало да употребявате специфични контейнери за тези уреди, защото металните не могат да се употребяват.

Класическа рецепта:

- 1 чаша ориз;

- 3 чаши вода;

- сол и подправки на усет.

Вместо вода, можете да ползвате зеленчуков или пилешки бульон по ваше предпочитание. Гарнитурата ще се получи по-вкусна, в случай че добавите малко краве масло по време на готвенето. Този развой може да се раздели на следните стадии:

- измийте авансово ориза;

- сложете маслото в съда, в който ще го готвите;

 варен дългозърнест ориз, обагрен с куркума

- запържете го в микровълнова при съответната мощност;

- прибавете вода;

- сложете капачка, която не е железна и може да се употребява за микровълнова;

- гответе гарнитурата в продължение на 20 минути;

- наложително направете и дребна пауза, с цел да разбъркате ястието.

Съвети при готвенето на дългозърнестия ориз

1. Обемът на течността би трябвало да е няколко пъти повече от ориза.

2. Можете да придадете хубав червен цвят на ястието благодарение на куркумата.

3. Ако в процеса на готвенето добавите малко грах или сладка царевица, тогава по този начин ще можете да разнообразите вкусовите качества на гарнитурата. В този случай е вярно да добавите 1/2 чаша повече вода.

4. Ако забележите, че в процеса на готвенето оризът стартира да се слепва, тогава би трябвало да добавите 1 чаша гореща вода и краве или растително масло.

5. Никога не заливайте ориза със студена вода, защото по този начин даже и най-качествения вид ориз ще загуби вкусовите си качества.

6. Ако желаете да получите белоснежен цвят на гарнитурата, тогава при започване на готвенето прибавете няколко капки оцет.

Правилното готвене на дългозърнестият ориз не е цяла просвета, а елементарен развой, в случай че знаете и спазвате тези съществени правила. В началото можете да имате някои компликации, само че след 1-2 готвения ще се убедите и сами, че няма нищо комплицирано при готвенето на тази зърнена просвета.

С малко повече опит ще можете да готвите разнородни и доста вкусни ястия с дългозърнест ориз, изненадвайки вашето семейство всякога с кулинарните ви изкушения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР