Ориз, пшеница, мляко и захарна тръстика - Индия е сред

...
Ориз, пшеница, мляко и захарна тръстика - Индия е сред
Коментари Харесай

Индия - от водещ производител на храни до рекордьор по гладуващи хора

Ориз, пшеница, мляко и захарна тръстика - Индия е измежду най-големите производители на тези селскостопански артикули, само че все пак милиони хора в най-населената страна в света към момента гладуват.

" Гладът е най-големият проблем в Индия ", споделя Амит Шарма, началник на екипа за осъществяване на световни търговски поръчки на международния водач в агробизнеса Bunge, пред CNBC. " Все още има милиони хора, които гладуват. Те към момента не получават храната, от която имат потребност. Ако получават храна, тя не е питателна ".

Индия може и да е вторият по величина производител на храни в света въз основата на калорийното наличие, само че все пак страната се подрежда на 111 място от 125 страни в неотдавна оповестения Глобален показател на глада, в който равнището на глада измежду популацията на страната се дефинира като " съществено ".

На Индия, с население от 1,4 милиарда души, се пада една четвърт от недохранените хора в света. Там живеят над 190 милиона гладуващи.

Логистика и вериги за доставки

Голяма част от казуса се крие в логистичните спънки.

" Единствената причина е, че няма верига за доставки. Никой не приказва за веригата за доставки. Никой не приказва за логистиката ", споделя Шарма.

Според данни на Администрацията за интернационална търговия (ITA), част от Министерството на търговията на Съединени американски щати, " неприятната инфраструктура " на Индия е довела до съвсем 40% загуби след прибиране на реколтата при някои артикули.

Загубите след прибиране на реколтата се отнасят до питателните артикули, изгубени по веригата на доставки от прибирането на посевите до процеса на консумация. Зеленчуците и плодовете се скапват по-бързо, когато липсва хладилно предпазване, а стотици тонове хранителни култури рискуват да изгният в складовете.

Сред другите аргументи за ниската продуктивност в Индия са " неефективните " системи за дистрибуция на храни, непостоянното и извънредно време, тежките регулации, както и неналичието на обучение и образование на земеделските стопани, показват от ITA.

Проблемът с храната в Индия се усложнява и от обстоятелството, че възходящата междинна класа е напът да изиска повече храна - и то с по-добро качество.

" Първото нещо, за което човек харчи пари, получавайки спомагателен приход, е за по-добра храна ", подчертава Гарима Джаин, заместител основен изпълнителен шеф и началник на отдел " Зърнени храни " в Louis Dreyfus.

И Джаин, и Шарма са категоричени, че продоволствената сигурност е от първостепенно значение, като това е проблем, с който държавното управление би трябвало да се оправи с наближаването на изборите в страната.

Протекционистичният метод на Индия

Индия е най-големият производител на мляко в света и вторият по величина производител на ориз, пшеница, зеленчуци и плодове. Страната твърди, че е " самодостатъчна и конкурентоспособна в интернационален проект ", само че през миналата година нестабилните доставки и промени в цените на значими хранителни артикули накараха държавното управление да ограничи доставките в чужбина.

В устрема си да ограничи цените на вътрешния пазар Индия забрани износа на лук от декември до март. През октомври страната удължи рестриктивните мерки си върху износа на захар, които започнаха през септември. Страната, която е най-големият експортьор на ориз в света, също по този начин забрани износа на бял ориз, който не е басмати, през юли. Цените на доматите, които са значим главен артикул в локалните ястия, също скочиха предходната година заради неподходящите климатични условия.

Всичко това дава вяра на някои анализатори, че с наближаването на изборите могат да бъдат взети повече ограничения за подкрепяне на хранителната екосистема на страната.

" Предстоящият бюджет може да включва ограничения в поддръжка на селската и земеделската общественост, защото секторът е изправен пред краткосрочни разтърсвания заради непредсказуемите метеорологични условия и зараждащия се инфлационен напън ", показва Радхика Рао, старши икономист в DBS Bank.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР