Организирана престъпна група от трима души, фиктивно търгувала с 50

...
Организирана престъпна група от трима души, фиктивно търгувала с 50
Коментари Харесай

Прокуратурата: Престъпна група е ощетила хазната с 12 млн. лв. след фиктивна търговия на трюфели и гъби

Организирана незаконна група от трима души, фиктивно търгувала с 50 милиона лв. за доставки на трюфели и гъби, проверява Апелативната прокуратура в Пловдив и Окръжна прокуратура Пазарджик. Дължимото Данък добавена стойност към хазната е 12 млн. лв.., единствено за месец юли страната е била ощетена с 1 млн. лв..

Задържани са под стража общо петима души за 24 часа. Те са работили на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Смолян от 2020 до 2022 година. Основната активност на групата е осъществяване на закононарушения против данъчната и осигурителната система.

Заместник-апелативният прокурор Румен Попов сподели, че са арестувани двама души от групата, единият от които е водачът, и другият е фиктивният шеф на компанията, която търгувала фиктивно с гъби и трюфели.

" Апелираме към всички, тъй като има данни, че групата се занимава и с други тежки престъпни закононарушения, да не се опасяват, тъй като ръководителят към този момент е в ареста ", сподели Румен Попов. По думите му хората са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани. Според Попов без защита не е било допустимо групата да действа. Той моли народните представители да създадат промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за потреблението на специфични разследващи средства при член 255, касаещ данъчните закононарушения.

Издирва се още един участник в групата, както и голям брой съпричастни лица към схемата за пране на пари. Разследващите са изяснили, че съучастието е на общо 63 индивида, които са взели участие при фиктивното събиране на гъби. Те са малограмотни и се водят фиктивно на работа.

Организаторът на групата е на 47 година от Пазарджик. Той е бил притежател на заложна къща, имал е криминалистически регистрации. Мъжът има задълбочени знания по основаване на финансови документи, което е спомогнало за действието на групата. По този метод се стига до накърняване на активността на фиска, уточни заместник-окръжният прокурор на Пазарджик Живко Пенев. Той добави, че цялата активност е била по схемата изчезнали търговци, като се касае за мним документооборот към сдружения, които действително се занимават с търговия и експорт на трюфели и диворастящи гъби.

Извършителите на данъчните измами са арестувани откакто вършат опит за изтеглят близо 400 000 лв. от клон на банка в Пазарджик. Веднага по-късно прокурорите сезират КПКОНПИ. Парите от данъчните измами били трансформирани в първокласни парцели и коли.

Наблюдаващият прокурор по дело Живко Пенев заяви още, че са осъществени над 20 претърсвания и обиски в офиси, както и са разпитани над 50 очевидци, предоставени са експертизи. Събрани са материални доказателства, оповестени са за търсене голям брой лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР