Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви прекратяване на

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви прекратяване на
Коментари Харесай

Наблюдателната мисия на ОССЕ напуска Украйна

Организацията за сигурност и съдействие в Европа разгласи преустановяване на наблюдателната си задача в Украйна, откакто Москва отхвърли да възобнови мандата ѝ, който изтече на 1 април.

Действащият ръководител на ОССЕ, полският външен министър Збигнев Рау и генералният секретар на организацията Хелга Мария Шмид показаха страдание, че позицията на Русия не им е оставила различен избор.

По-рано непрекъснатият представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич съобщи, че съветските експерти са " просто изтласкани " от специфичната мониторингова задача на ОССЕ в Украйна. Той също по този начин упрекна представители на задачата от други страни в подкрепяне на украинската страна по време на спора, в това число предаването на бронирани коли на полка " Азов ".

На 28 април Русия упрекна ОССЕ, че е предавала информация за местоположението на съветски и проруски сили на разследващите служби на Запада и Украйна.

Специалната наблюдателна задача на ОССЕ в Украйна стартира своята работа през 2014 година, откакто стартира въоръжен спор в източната част на страната с присъединяване на сепаратисти от ДНР и ЛНР, подкрепяни от Кремъл.

ОССЕ беше единствената интернационална организация, която директно следеше спора, участваше в събирането на информация на място, действаше като медиатор при установяването на помирение и направи вероятното за облекчение на следствията от спора за цивилното население, съобщи Рау.

Мисията в Украйна беше считана за най-голямата. В страната са работили 814 интернационалните и 477 локални чиновници. Почти всички наблюдаващи на ОССЕ били изтеглени от Украйна през февруари след началото на съветската инвазия, само че административният личен състав на задачата останал на мястото си, а четирима от тях са били арестувани.
ТЕМА преди 17 минути 252 преди 1 час 1194 преди 2 часа 577
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР